Last news in Fakti

10 Юни, 2020 09:37 2 561 1

Един от „най-горещите” пазари

  • португалия-
  • цени-
  • жилища

Португалия със значителен ръст в цените на жилища

Един от „най-горещите” пазари - 1
Снимка: Shutterstock

Със 16.37% са се увеличили цените на жилищата и къщите в Португалия през първото тримесечие на текущата година спрямо същия период на миналата. Основната причина за наблюдаваната тенденция е повишеното търсене. Несъмнено влияние оказват и ниските лихви по ипотечните заеми. С близо 5% са поскъпнали имотите през първото тримесечие на текущата година спрямо последното на 2019-а, сочат данните на Global Property Guide.

През последните 10 години жилищата в Португалия отчитаха непрекъснато поевтиняване. Едва през 2014-а, след 13 последователни тримесечия на спад, се регистрира поскъпване.

Интересно е да се отбележи, че независимо от силното търсене, строителната активност спада. През първото тримесечие на текущата година са издадени със 6.1% по-малко разрешителни за строеж спрямо година по-рано, или 5864 броя. През 2019 г. издадените разрешителни са с 18.4% повече спрямо 2018-а, сочат данните на Националния статистически институт на Португалия (INE).

Очаква се пазарът на недвижими имоти на южноевропейската държава да остане един от „най-горещите” в региона до края на текущата година. Компанията Trading Economics прогнозира поскъпване на апартаментите с 5% през 2020-та.

Доходността от отдаване под наем също е доста добра – 5.45%. Апартамент от 120 кв.м в Лисабон може да се купи срещу 300 000 EUR. Месечната рента е 1580 EUR.

С 2.3% се сви БВП на глава от населението в Португалия през първото тримесечие на текущата година, което е първи спад за последните 7 години, припомня INE. Икономисти прогнозират, че през текущата година той ще се понижи до 7% заради пандемията вследствие на коронавируса.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 659855

    1 5 Отговор
    Аз пък си взех няколко 2стаини в Софито и си ги давам на селяните и си вземам топло топло паричките и ми дреми на , какви са цените Портакала, запомнете в столицата няма да падат цените тука е работата иначе селяните гладни