Last news in Fakti

19 Юни, 2020 11:21 3 383 5

Реорганизират над 70% от офис площите

  • офис-
  • софия-
  • cushman & wakefield-
  • работа-
  • връщане-
  • пандемия-
  • коронавирус

Над половината от служителите ще се върнат на работните си места до есента

Реорганизират над 70% от офис площите - 1
Снимка: М. Богданова ©

Над 55% от офис наемателите в София планират да започнат поетапно връщане на служителите си в офиса до есента, ако ситуацията с коронавируса остане под контрол. Около 28% от работещите вече са в офиса, а компании, в които са заети 17% от общия брой служители, все още не са планирали дата на връщане, сочат данните от проучване на консултантската компания за бизнес имоти Cushman & Wakefield Forton проведено през втората половина на май.

Показателно е, че 71% от служителите ще се върнат към обичайната си работна среда след реорганизация на пространството. Това налага работодатели и собственици на сгради да се погрижат за безопасността на служителите, което често е свързано с дълъг и сложен комплекс от мерки.

За да организира този процес, глобалната консултантска компания Cushman & Wakefield, чийто партньор за България е Forton, разработи специално ръководство. Документът под заглавие Recovery readiness: a how-to guide for reopening your workplace, дава насоки за процедурата на базата на натрупаната от компанията експертиза до момента. Към края на април компанията е обезпечила връщането в офиса на служители и клиенти, работещи на обща площ от над 74 млн. кв. м по целия свят.

“Преведохме и адаптирахме това ръководство, защото връщането към работа в офис в условията на продължаваща несигурност е предизвикателство за всеки бизнес. Получаваме много запитвания от наши клиенти относно мерките, които трябва да вземат и смятаме, че това ръководство ще им е от полза“, коментира Михаела Лашова, управляващ партньор в Cushman & Wakefield Forton.

Ръководството е базирано на концепцията 6 feet office и е разработено така, че да осигури безопасна среда за работа в офиса, като се спазва принципа на 2 метра дистанция. Ръководството е насочено към наематели и собственици на офис сгради. То включва набор от технически указания за проверка на системите и инсталациите в сградата, мерки за реорганизация на общите части на сградата и на отделните офиси, както и съвети как да се комуникира промяната със служителите.

 


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 по добре си търсете ново поприще

    4 1 Отговор
    Кой се върнал, върнал се, останалите на есен ще им покажат червения картон.

    Коментиран от #3

  • 2 Комунизмът е за сериозни хора

    6 1 Отговор
    Май не съзнавате, какво знаи 60/40 - 60% ще са уволнените, останалите 40% на 4 дневна работна седмица за половината до сега пари.
  • 3 Гост

    11 1 Отговор

    До коментар #1 от "по добре си търсете ново поприще":

    Те повечето са в IТ сектора и бачкат от вкъщи. Ние по заводите да му мислим
  • 4 Гладен брокер

    5 0 Отговор
    Купувайте апартаменти в София, че немам сделки! И пари немам!
  • 5 кампутри

    4 0 Отговор
    Защо изобщо да се връщаме в офисите.По добре да си се върнем в градовете дето живеем. Спокоино си се работи от вкъщи. Може да се пътува до софия за по един ден от седмицата за една бърза среща. Но да се дават пари за наеми на амапртаменти. А фирмите да дават огромни наеми за офиси. Та бе блъскаме по час и повече във трафик с ненорманици. Това е безмислено. Радвам се че не се набутах с някаква ипотека. Дори фирмите в България да искат да се работи отново в офис. Фирмите в чужбина много бързо адаптираха модела да се работят хората от вкъщи. И винаги може да се работи с тях.