Last news in Fakti

25 Юни, 2020 17:31 21 101 42

Най-голямото предизвикателство пред пазара на жилища

  • жилища-
  • цени-
  • пандемия-
  • коронавирус-
  • прогнози

Безработицата ще играе важна роля в сегмента

Най-голямото предизвикателство пред пазара на жилища - 1
Снимка: М. Богданова ©

Нивото на безработицата ще е най-голямото предизвикателство пред пазара на жилища в големите гадове в по света, предупреждават анализатори. Още два фактора ще окажат давление – блокирането на движение и спадът на имиграцията. Рецесията, в която изпадна светът в резултат на пандемията от коронавируса, е дълбока, което говори, че възстановяването ще е дълъг и бавен процес.

В най-лошия случай цените на жилищата в държави като САЩ, Австралия, Индия, Великобритания и Канада ще отчетат спад до края на тази и през следващата година, прогнозират анализатори. „Цeнитe нa пoвeчeтo ocнoвни пaзapи щe се понижат, вepoятнo с oĸoлo 5%, a нa няĸoи и с повече. Aĸo cтaнeм cвидeтeли нa oщe eднo знaчитeлнo блoĸиpaнe, нaлицe щe ca вcичĸи oпaceния зa нов спад ", ĸaзвa Лиaм Бeйли, pъĸoвoдитeл нa дoĸлaдa в Кnіght Frаnk в Лoндoн.

В САЩ досега основен проблем беше хроничният дефицит на жилища. Сега обаче той е изместен от високия процент безработица. Нивата отпреди преди кризата с пандемията ще бъдат достигнати най-рано през 2022 г.

Близо 70% от анализаторите са на мнение, че именно високият процент на безработни ще е най-големият стоп пред жилищния пазар не само в САЩ, но и в редица други развити държави. Много от хората, които в момента имат работа също ще отложат крупна инвестиция, каквато се явява покупката на жилище, тъй като не се чувстват сигурни за работното си място. Bъздeйcтвиeтo въpxy жилищния пaзap вepoятнo щe ce yceти нeпpoпopциoнaлнo в paйoни c гoлeми ceĸтopи нa xoтeлиepcтвoтo и тypизмa, ĸoитo ca били нaй- cepиoзнo зaceгнaти oт виpyca”, коментират анализатори.

Във Великобритания цените ще отчитат ръст поне до края на текущата година, а очакваният преди три месеца ръст на стойността на квадратен метър жилищна площ в Канада, ще се забави.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕЕЕ

    101 7 Отговор
    чакайте де нали нямаше да има спад в цените, трябвало да купуваме веднага, за да не изпуснем шанса на живота си.....и ся кво цените надолу хахахах

    Коментиран от #4, #16

  • 2 закривай

    78 8 Отговор
    До зима 70% безработица, сметайте какво ще стане с балончето. Глобалният рестарт чука на вратата и сянката на Комунизма иде.

    Коментиран от #7

  • 3 Сойка Присмехулка

    75 7 Отговор
    Кво ни интересува по света. Важното е, че тук ще поевтиняват.
  • 4 WORLD BANK GROUP IS BROKE

    31 17 Отговор

    До коментар #1 от "ЕЕЕ":

    трябва да купуваш веднага, защото после ще стават само за тапети.
  • 5 эяэяэяэяэ

    42 15 Отговор
    в най-бедната страна в ес от 1990-та когато бяхме 8,7 милиона до днес са построени жилища за поне още 2 - 3 милиона души. и ше ми разправят, че бг изчезвала и се топяла! егати изчезването!

    Коментиран от #8, #35

  • 6 фен

    79 4 Отговор
    Ще паднат цените на жилищата! Който е на зор да продава ще сваля.Който не бърза да продава ще си чака цената.Ще се появят и жилища с неплащани кредити.Ще бъде интересно.

    Коментиран от #31, #38

  • 7 Умен

    11 9 Отговор

    До коментар #2 от "закривай":

    70% от анализаторите не 70%безработица
  • 8 радев

    37 10 Отговор

    До коментар #5 от "эяэяэяэяэ":

    Селата обезлюдяха а в градовете жилищата не достигат.Ако искаш къща на село има голям избор.

    Коментиран от #25

  • 9 Турист

    26 34 Отговор
    Ами в София цените не са мръднали. Що, нали падат...

    Коментиран от #10

  • 10 Ееее

    47 12 Отговор

    До коментар #9 от "Турист":

    Споко,ще мръднат,бъди търпелив,много бързаш,догодина,2021г ще е спадът.

    Коментиран от #20

  • 11 Pepe

    24 6 Отговор
    Ние сме търпеливо ама и градовете ще станат като селата тогава е още по интересно. Не страшно Срамно и ужасно
  • 12 Българче

    24 38 Отговор
    За всички тези, които протестират срешу високите цени на имотите - Ако вие имахте имот на хубава локация в София, щяхте ли да го продадете на 700-800 евро? Ами НЕ, нямаше. Така че просто учете и бачкайте повече :)

    Коментиран от #17, #19, #34

  • 13 Българче 2

    47 10 Отговор
    До коментар 12
    Съгласен съм с теб, но пък и цена на квадрат 2000 и нагоре евро....при положение, че себестойността е около 400 евро. А дали на тази разлика, печалба де, плащат ли нещо?
  • 14 Перник

    14 9 Отговор
    И аз не виждам спад, преди лихвите по кредитите да се вдигнат с поне два пункта, съответно и депозитите да предложат доходност.
  • 15 Смях

    28 8 Отговор
    В САЩ основния проблем бил дефицита на жилища... Тоя виц не бях го чувал. Живея във Флорида. Строи се непрекъснато , огромни комплекси от къщи с пълно озеленяване. Всичко се разпродава от порядъка на 400000 долара. Строи се и се продава. Купуваш според джоба си. Имало дефицит , статия за чудо и приказ ,глупости...

    Коментиран от #18

  • 16 000

    13 6 Отговор

    До коментар #1 от "ЕЕЕ":

    Глупости. Да си мислят за пазара в БГ. Испания продава повече от всякога дори цените скочиха. Англичани и руснаци не спират да купуват. Уж англичаните щели да ходят в Португалия. Тая простотия пак тук я четох. Ама друг път ще ходят. Те и българите дето работят в Англия и Германия започнаха да купуват в Испания. Евтин сладък живот
  • 17 000

    30 8 Отговор

    До коментар #12 от "Българче":

    Че кое и е хубавото на София. Хубаво е в Испания на морето. И има апартаменти в Аликанте по 40000 Евро. 3-4 спални. ПАЛМИ. РАЙ. НЕ СЕ ОТОПКЯВАШ. ЗИМАТА 15 ГРАДУСА. В умряла та София пари да ми дават не бих купила.

    Коментиран от #23

  • 18 5624

    5 6 Отговор

    До коментар #15 от "Смях":

    Как да попаднажицаз там...мноогоо искам и обичам тази америка
  • 19 Чоки

    24 10 Отговор

    До коментар #12 от "Българче":

    Каква локация бълнуваш. Не усещаш ли накъде отиват нещата. Кризата, колкото и да се опитват някой хора да ни замазват очите, че всичко е ОК, така ще ни помете, че ще ни се завие свят. Така че ако някой успее да продаде имота си сега на каквато и да е цена, ще удари джакпота. Утре ще е късно, защото ще трябва да подарява.
  • 20 Да ама не

    6 13 Отговор

    До коментар #10 от "Ееее":

    Стой си на перона и чакай. Пълно е с чакащи, а и общи приказки ще си имате.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Флийнстоун

    18 1 Отговор
    Високите цени да, а никой не говори за себестойност, и колко е печалбата им, и на банките, всичко е нереално, надуваш балона, докато се спука, и после Терминал 2, смазахте ни децата с алчност, пишете Себестойност и печалба, стига пазарна икономика,...
  • 23 БАЙ ШИЛЕ

    15 11 Отговор

    До коментар #17 от "000":

    Първо кой го интересува твойто повърхностно мнение?! Второ - това село Аликанте не може да стъпи на малкия пръст на София по възможности за правене на пари и живеещи богати хора. Трето - айде да не ме сравняваш с тия простички и необразовани испанчета, които имат 5 евро в джЕба си и трябва да са щастливи от факта , че са грабили от половината свят, след това пък Евросъюза им е наливал супер много пари !!! Ако Господ не беше им дал всички тези плажове и за година повече туристи, от колкото са самите испанци, отдавна щяха да са умрели от глад !!!

    Коментиран от #27

  • 24 симо

    8 9 Отговор
    в София 2022г. 3000 евро квадрата

    Коментиран от #26

  • 25 фффф

    24 3 Отговор

    До коментар #8 от "радев":

    В кои градове не достигат - в София има хиляди новопостроени дупки които имат акт 16 от години но не и собственик. Даже в момента през прозореца виждам в сградата срещу нас 3-4 такива. Сградата е с акт 16 от 5 години.
  • 26 haha

    17 2 Отговор

    До коментар #24 от "симо":

    Изтървал си една 0 - по 30 000 евро квадрата ще станат. А ако имаш съседи роми или чалгари скача направо на 300 000!!! Купувай народе - не останаха!!!!!!!!!!
  • 27 хаха

    9 5 Отговор

    До коментар #23 от "БАЙ ШИЛЕ":

    Бегай брже се тествай, че май си вдигнал температура и бълнуваш нещо! С испанците тръгнал да се мери дейва и шилето ти хаха!
  • 28 Инвеститор

    29 5 Отговор
    В цял свят цените на имотите падат само в Софийското гето щели да се вдигат.Напушва ме на смях като чета съчиненията на тези мъдри коментатори.Такава криза не е имало в последнити 100год. и както се очертава ще бъде не само тежка но и продължителна!Иска им се на брокерчетата и строителите да продават на 1500-2000евро квадрата ама приказката свърши!
  • 29 До Шилето

    22 3 Отговор
    До коментар #23 В момента в южните квартали на Мадрид се продават 3стайни апартаменти до спирка на метро,автобус и ренфе в диапазон 85-100000евро.Няма място за сравнение на тези квартали с софийските гета.Имат чудесни пътища,паркове,тротоари,велоалеи,детски площадки,градинки и т.н.Няма бездомни кучета и паркирани коли в градинките,всичко свети от чистота.Наемите В тези квартали са 600-700евро,лихвите по ипотеките са от 1.25 до 1.50%.За здравеопазване и цени няма да споменавам че свят ще ти се завие!И къде според теб е по добре да инвестирам в Софийски коптор или в апартамент в Мадрид???

    Коментиран от #30

  • 30 0808

    14 0 Отговор

    До коментар #29 от "До Шилето":

    .... поредната платена статия от брокери гладни...
  • 31 Не знам , а аз така мислех . Ама

    2 5 Отговор

    До коментар #6 от "фен":

    Ето вече три пълни месеца от кретенията но не мърдат и цент. Даже хората с пара( които видиш ли не са никак малко) ,купуват щото не се знае като ни вкарат в чакалнята кво ще стане. По богати ли ще станем( едва ли) , по бедни ли( най - вероятно)????
  • 32 И АЗ ДА КАЖА

    16 3 Отговор
    Че търся нещо да си купя. Търся го от година и половина! Затова виждам разликата. Към края на миналата есен 2019 год. цените отлетяха в облаците. Предлагаха изкоп за 1100- 1200 Евро! Тук в София. Сега цените леко са паднали. С около 5- 6 %, но се обзалагам, че късно наесен ще са 10- 15% надолу. Наблюдавам как наемателите напускат и собствениците остават без доходи! Това ги принуждава да продават, защото върху тях се трупат нови разходи. Понеже собствениците свикнаха на високите цени, сега не им се иска и си държат на своето, но някои няма да издържат и ще поискат да продават, първо на леко занижени цени, а догодина вероятно и на чувствително по- ниски.
    Аз специално ще изчакам и ако цените не падат достатъчно бързо у нас, избрал съм си дестинация в чужбина, където е леко по- евтино от тук, а мястото е супер! По мое мнение София от години вече не става за живот! Така мислят и много други с които съм коментирал. Иначе ще четете, че цените "плавно ще се покачват"! Интересно до кога и с колко като в момента се искат пари каквито са реални за елитни дестинации по света! Е, който си държи да се шматка по тесните софийски сокаци с разбити тротоари, коли, едва ли не по балконите, и по тревните площи, със занемарени обществени терени, без всякакъв уют, без интересна архитектура и нещо, което да създава приятни емоции, ТАКЪВ ДА СИ СТОИ ДОМА И ДА ЦАКА ХИЛЯДИТЕ ЕВРАЦИ, КАТО ЧЕ СИ КУПУВА ИМОТ ВЪВ ФЛОРИДА НА ОКЕАНА ИЛИ В НЯКОЙ ОТ УРЕДЕНИТЕ ИСПАНСКИ ГРАДОВЕ, ДА РЕЧЕМ!
  • 33 Тито

    10 5 Отговор
    Само гледайте какъв спад ще има във България аз мисля от50-75процента а може и повече.пазарът просто ще се срине.
  • 34 Дилайла

    3 5 Отговор

    До коментар #12 от "Българче":

    Много правилно! Всеки си знае какво иска да постигне. Стига да не ти се налага да продаваш на всяка цена... От личен опит го казвам, продавах къща 96кв.м.на два етажа, с вътрешен санитарен възел и вътрешна вита стълба. Еми сеалях, свалях....колко да сваля....отказах се да продавам...Ще чакам други времена... Нямам спешна нужда от пари....продавам защото няма да я ползвам, обаче чак за без пари няма да я дам

    Коментиран от #37

  • 35 Гошко

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "эяэяэяэяэ":

    Що не се разходиш по малките градове и всички села в БГ

    Коментиран от #42

  • 36 Именно

    11 2 Отговор
    Усетиха накъде духа вятъра и почнаха да обясняват как спадът ще е само 5%
    Тоест разбирай че ще е поне 20-25% (колкото всъщност бяха и преди 2-3 години без глобална рецесия)
  • 37 Умен

    5 4 Отговор

    До коментар #34 от "Дилайла":

    Дай да го видим тоя имот и кажи какви пари му искаш, ако не те е срам. Между другото и аз си продавам 15 годишната кола за 20 хиляди ама що така никой не ми я ще? За без пари ли да я дам? Има си всичко: парктроник, блутут, радио с усб порт, в движение е с платена ГО, винетка и тем подобни.
  • 38 Б К П

    2 3 Отговор

    До коментар #6 от "фен":

    Трай Моньо за зелена трева.Чекаййййй иде даренията.
  • 39 Софиянчето

    2 6 Отговор
    У Чирпан и Тутракан може да паднат цените,ама за София ше почакате малко.Защо като не ви харесва София идвате тука
  • 40 madrid

    6 1 Отговор
    Абе за 2008 не знам дали може да се говори. Сега населението е много обработено...тотални балами без никаква финансова култура. Подписват си робството и си мислят, че са купили нещо. Хем подкопават себе си, хем подкопават хората, които искат да купят нещо със собствени средства, които реално са добавената стойност на техните усилия през даден минал период. Печеливши ... това бяха първите, които изтеглиха кредитите... сега, аз поне не виждам такива
  • 41 ддд

    1 0 Отговор
    В целия свят цените на имотите са от 2 до 5 пъти по ниски отколкото в България. Явно тук хората са по заможни. Смешнициии.....
  • 42 тод

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "Гошко":

    Да всичко се пренесе в Фуссия.