Last news in Fakti

19 Февруари, 2021 12:00 6 788 9

По-ниски цени и повече предлагане

  • офиси-
  • наем-
  • цени-
  • пазар-
  • площи-
  • colliers international

Офис пазарът ще се движи от подновяване на стари сделки и такива за релокация

По-ниски цени и повече предлагане - 1
Снимка: М. Богданова ©

Обемът на сключените сделки с офис площи през 2020 г. е 107 600 кв.м. През втората половина на 2020 г. брутно наетите площи са 51 100 кв.м, на годишна база се регистрира спад от 39% спрямо 2019 г. Търсенето през разглеждания период се определя от секторите: ИТ и аутсорсинг (47%), Професионални услуги (18%), Финансови услуги (13%), Комунални услуги (11%), Търговия (5%) и други (7%). От анализ на консултантската компания Colliers се вижда, че Професионалните и Финансови услуги предпочитат зона център и широк център, докато ИТ и аутсорсинг фирмите са с фокус върху периферията.

Предлагането на офис площи клас А, B и С в София през втората половина на 2020 г. отбеляза 3% ръст и достигна общо 2,388,380 кв.м. Средните нива на свободните площи на пазара са малко над 13%, което е увеличение от около 2% спрямо първото полугодие.

В края на 2020 г. делът на скритата незаетост на пазара, т.е. неизползваните от някои компании пространства, предоставени за преотдаване, е между 3-5% от обема на клас А офиси в столицата.

Средните офертни наеми* запазват своите нива от първата половина на 2020 г., а именно за клас А - 12.5 кв.м. и за клас B - 10 евро на кв.м.

В зависимост от развитието на пандемията и процеса на ваксинация, служителите ще започнат поетапно да се връщат в офисите след пролетта на 2021 г., като по-активен този процес се очаква да бъде през втората половина на годината. Предвижда се използване на хибридни модели на работа, които включват офис, дом и споделени пространства. Форматите на работа на водещите корпорации, които обичайно задават тенденциите в индустриите си, предстои да бъдат дефинирани през първата половина на годината.

По-ниската активност при наемане на площи и изчаквателната позиция на компаниите ще продължи. На офис пазара ще доминират подновяванията на договори или приключването на сделки за релокация или консолидация, планирани преди пандемията.

Наемите задържат нивата си, като в краткосрочен план се очаква лек спад заради прогнозите за ръст на свободните площи и излизането на нови проекти на пазара.

Споделените работни пространства се очаква да бъдат сегмент с добра перспектива за развитие, тъй като дават възможност за бързо разрастване на големите корпорации, както и са алтернативна среда на работата от вкъщи.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Калитко

    22 5 Отговор
    Офис пазара почина!
  • 2 А сега д....те супата

    14 2 Отговор
    Алчници
  • 3 Експерт

    18 3 Отговор
    КАКВО СТАВА С ЦЕНИТЕ НА НЕДВИЖИМИТЕ ИМОТИ ПРОДАВАНИ ОТ АЛЧНИТЕ СТРОИТЕЛИ НА "ШПАКЛОВКА И ЗАМАЗКА" С ПАРНО, КОЕТО НЕ Е СВЪРЗАНО С ТОПЛОФИКАЦИОННА МРЕЖА
    И БЕЗ ОЗЕЛЕНЯВАНЕ И ДОСТАТЪЧНО ПАРКОМЕСТА??? К Л И Е Н Т И Т Е. С А. Л О Ш.
    М А Т Е Р И Я Л ДА ПЛАЩАТ В СОФИЯ ПО
    1500-2000 евро/м2!!!

    Коментиран от #4, #9

  • 4 Гост

    12 2 Отговор

    До коментар #3 от "Експерт":

    Забрави и гараж, който имал канал, ама още не бил изкопан. И такъв се опитаха да ми пробутат.

    Коментиран от #5

  • 5 Грую

    4 3 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    И пазарът на жилищата трябва да иде там, където и на офисите, но понеже в чужбина банките започнаха да искат от кандидат купувачите да внесат някаква заделена сума преди да им дадат кредит, а тази сума май не е много малка и от там парите за имоти се насочиха към България и затова сега на стая с преградено кьоше за кенеф му викат едностаен и му търсят над 50 хиляди евра и то на зелено. Няма такива доходи в масовата част от населението за подобни безумни цени. Има само в усърдно крадящите, освен ако сега покрай кризата да са се увеличили значително, което е твърде възможно.
  • 6 Журна Лясник

    6 1 Отговор
    Факти..., абе 39% спад на наетите площи и вие сложихте най-скучното възможно заглавие "По-ниски цени и повече предлагане"?!? Вие, дето хич не си поплювате с ударните заглавия! Какво стана бе, някой няма интерес да се бие тъпана, че 40% от наетите преди година офиси са се опразнили или какво!?!
  • 7 Реститута

    1 6 Отговор
    Който има пари купува,а вие гладни мишки не се обаждайте от панелката
  • 8 Гласоподавател

    7 0 Отговор
    До шест месеца още петдесет процента надолу цените
  • 9 Гост

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "Експерт":

    Те цените и тук в Кьолн са горе долу същите.Ама не е Софето.