8 Януари, 2013 14:10 15 322 6

Откриха два и закриха два мола

  • мол-
  • търговски център-
  • пазар-
  • строителство
Откриха два и закриха два мола - 1
Снимка: М. Богданова ©

Докато през 2011 г. не беше открит нито един търговски център, то през изминалата 2012-а бяха пуснати в експлоатация два мола – „Галерия Бургас” и „България мол”. За съжаление, станахме свидетели и на фалита на два търговски центъра – „Варна Тауърс”, който беше обявен в несъстоятелност две години след откриването си и „Екселсиор” в Пловдив, който просъществува шест години. Въпреки това се наблюдава увеличение с 12,27% на търговските площи в молове през изминалата година, като достигнаха 640 560 кв.м.

Какво ни очаква през 2013-а? Независимо от трудната икономическа обстановка, строителството на молове ще продължи. Плановете са през идните 12 месеца да бъдат пуснати в експлоатация близо 220 000 кв.м. От тях 80 000 кв.м ще са разположени в най-големия търговски център строен до този момент у нас – „Парадайс Център”. Той ще е с 20% по-голям от досега действащия – The Mall. Още два центъра се очаква да бъдат завършени в столицата – „Мега Мол Люлин” и South Ring Mall и The Strand в Бургас, който ще е първият от своя клас открит мол в България.

Много на брой молове във Варна поставят морската столица начело на класацията на „Търговски площи на 1000 души население”. Там се падат по 356.54 кв.м на 1000 души. На второ място е Русе с 356.18 кв.м. На трета и четвърта позиция са съответно Бургас и Стара Загора, съответно с 334.55 кв.м и 329.06 кв.м. на 1000 души население. Най-малко търговски площи се падат на столичани – 165.17 кв.м, като не се наблюдава промяна спрямо 2011 г. Очакванията за тази година се средната площ на 1000 души население да е 124.59 кв.м.

„Не се очаква появяването на нови проекти и рестартирането на замразени такива. Може да станем свидетели на допълнително стабилизиране на пазара на търговски площи в София. След дългоочакваното откриване на „България Мол” може да станем свидетели на частично преразпределение на пазара. Много търговци изчакваха развитието на отделните проекти, за да се ориентират към настаняване в тези, които успеят да завоюват най-добрите позиции”, прогнозират от компанията GVA Sollers Solutions.

2012-а – годината на малките молове

През изминалата година бяха пуснати в експлоатация и няколко малки търговски центъра. Сред тях беше Сити Център Сливен с разгъната застроена площ 7000 кв.м., Mam`s&Me във Варна с площ 5850 кв.м, Mall A в Гоце Делчев – 8000 кв.м.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ataveto

    2 0 Отговор
    откривайте повече молове та да може да стоим зимата на топло а лятото на хладно да не плащаме ток в къщи то за друго не стават

    Коментиран от #2

  • 2 yeah

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "ataveto":

    Да и да гледаме богати кифли :D
  • 3 бен тен

    2 0 Отговор
    нека строят да изкарат хората по некой лев пък после да си ги чукат в главата инвеститорите
  • 4 урааа

    2 0 Отговор
    лъчка ми ...и всичките да ги закрият още по-добре.моловете са една голяма перална на пари.
  • 5 дългия

    2 0 Отговор
    aз по цял ден седя из моловете но ги няма тея богати кифли :)
  • 6 Дядо

    2 0 Отговор
    Хубаво е да има молове.Само че ,да наслагат тук-таме по някоя табуретка или пейка за сядане.