Last news in Fakti

9 Септември, 2021 16:53 32 368 36

Цените на селските имоти около този български град рязко се повишиха

  • благоевград-
  • села-
  • имоти-
  • цени-
  • поскъпване-
  • къщи

Интересът на купувачите е насочен към село Дъбрава

Цените на селските имоти около този български град рязко се повишиха - 1
Снимка: М. Богданова ©

Благоустроените села в област Благоевград, особено тези, които са близо до градовете, отчитат рязък скок в цените на имотите - застроени или не. Отчитат и сериозно увеличение на живеещите в тях. Доскоро на село се връщаха пенсионерите или се заселваха по-възрастни хора от чужбина. Сега преобладават семействата в активна възраст и млади хора, които дават много по-различно съдържание на живота на село.

Страхът от коронавируса накара хиляди хора от големите градове да се върнат към селата и да потърсят здравословната изолация в къщите на родителите си и техните родители. И ако в разгара на пандемията това беше временно решение за тях, ясно се очерта една друга група българи, а и чужденци, които направиха осъзнат избор да живеят на село трайно. Не пасивно, а с много активности - лични, обществени и културни. Най- големият интерес е към селцата, в които може да се живее без лишения от съвременните нужди - интернет, пътища, вода, транспортна комуникация, детски градини и близо до училища. Тези хора и семейства създадоха и нови общности на село, активно се включват в различни инициативи, заедно правят проекти, културни и спортни събития, развиват и туризъм.

Благоевградското село Дъбрава е един от най- ярките примери на тази промяна. За почти пет години повече от 50 семейства са вече негови постоянни жители. Интересът към населеното място, което утвърди няколко културни и спортни събития, реализира социални проекти, разви био земеделие, доведе до петкратен скок на цените на имотите. "Да, отчитаме тази тенденция, породена от Covid кризата, на завръщане на млади хора към малките населени места и към природосъобразния начин на живот. Очакваме общините да отговорят на тези млади хора със създаване на подходяща инфраструктура, така че те да имат същите условия, каквито имат и в големите градове, ползвайки ги сред чистия въздух на малките населени места", казва Росен Георгиев, председател на Асоциацията за европейско развитие на българското село, цитиран от БНР.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 35 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фен

    76 14 Отговор
    При соца беше добре на село - магазин, лекар, училище. И защо решиха да правят София милионен град... Сега да живееш на село за тези млади семейства означава само да спят. Училище дего, градини, секар...нр става. Некой иска да си пробута имотчето а той да бега у Виена

    Коментиран от #2, #3, #17, #30, #32

  • 2 Лудогорец 9

    51 34 Отговор

    До коментар #1 от "Фен":

    грешиш много в момента живея в чужбина,но си купих къща на село в България и още малко като я постегна се прибирам в България.Но не избрах града поради ред причини чистота на въздуха,дворове големи на село,отглеждане на плодове и зеленчуци без химии,детето ще расте и играе на воля на село и аз ще съм спокоен като го пусна на улицата да играе и много други причини ми га да ти изредя

    Коментиран от #5, #6, #9, #12

  • 3 Мендоса

    7 22 Отговор

    До коментар #1 от "Фен":

    Лъжеш!
  • 4 Гошко

    61 15 Отговор
    Има и обратна тенденция, продават на село коптори на еко-маниаци, които си нямат хал- хабер представа за живота на село, за добри евраци и си купуват панелки в града. После правят градинки и асми зад блока, с място за казан и си варят компоти. Виждал съм даже и кокошки. Нормално си е за БГ 😜

    Коментиран от #25

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Фен

    62 3 Отговор

    До коментар #2 от "Лудогорец 9":

    Желая ти успех, дано да стане така както го мислиш. Но минах по този път, не в село - в малък град. Имай в предвид децата разстат бързо и си искат среда - образование и т.н. Просто като минаваме из някои наши села сима ми ме пита защо само въздишам... надявам се ме разбираш. И не недай си боже да се с някой местен "тартор"
  • 7 мдда

    23 52 Отговор
    Тия така и не се научиха... България е в демографска катастрофа, а те се прибират по селата...
    Живот трябва да остане само в големите и средно големи градове.
    Много е смешно да бухах кинти в селска къща и да я правиш като градска.
  • 8 Данката

    51 10 Отговор
    Тоя филм сме го играли преди 40г. Сега циганите вървят по него,купуват ударно по села и градчета с препечеленото зад граница. После вкарват в имота от 10000-30000евра да го реновират.О има и такива младежи които не им достигат парички в града и купува на село уж по изгодно,но след 10г ще се чуди как и къде ще записва децата на училище,но нейсе.

    Коментиран от #24

  • 9 Гост

    66 15 Отговор

    До коментар #2 от "Лудогорец 9":

    От 10 ентусиаста, решили да заживеят насело, поне 8 си нямат хабер с какво се захващат и след по-малко от година имота се появява пак за продан.
  • 10 Пловдив

    20 9 Отговор
    Брей, и кой се е уплашил от Мовида, че чак и на село да отиде?! Кажете, че от година и половина търся някой уплашен и така и не намирам?!
  • 11 Селянина с колелото

    44 17 Отговор
    Имам мезонет в супер центъра на голям град. Давам го под наем на мераклии които искат да са в центъра на " събитията" и си плащат за това. Аз пък съм на 15 км. от същия този център , сред прекрасна природа , чист въздух и тишина . Семейството не е малко но 600 кв. м.са напълно достатъчни. На вас оставям да прецените кое е по добре.

    Коментиран от #13

  • 12 Рико

    34 12 Отговор

    До коментар #2 от "Лудогорец 9":

    Много правилно си постъпил(не се учудвам че си живял в развити страни). Това е бъдещето! Особено в малката и с малки разстояния България. Ще отидете, ще напълните селцето и с вашата енергия ще направите бита си такъв какъвто го искате. А ако искаш нещо от града,което селото не може да предложи, пътят ти с колата е минути.

    Коментиран от #18

  • 13 Рико

    49 10 Отговор

    До коментар #11 от "Селянина с колелото":

    Ти си направо за оплакване. На 15 км, 600 метра, вероятно къща на 2-3 ката. То и като пари да го погледнем струва колкото 2 панелни апартамента. Само след няколко години ще струва колкото 4. Седни си в тази хубава есен под лозницата, налей си една истинска гроздова с една ароматна салата и пии за здравето на нас тарикатите, дето сме се наврели в апартаментите като в боксове за животни.

    Коментиран от #15

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Селянина с колелото

    48 11 Отговор

    До коментар #13 от "Рико":

    Благодаря за разбирането и пожеланието . Много хора не разбират колко хубаво е вечер да те приспиват щурците вместо градският шум. Цяла нощ през пролетта да ти пеят славеите, смяната на сезоните. Свободата да не се съобразяваш със заядливи съседи. Пожелавам ти най - искрено ако си млад и упорит да стане както го желаеш.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Ааааа

    30 6 Отговор

    До коментар #1 от "Фен":

    Когато се измориш от глупостите, от сивотата и напрежението на града, и решиш да поживееш човешки, заповядай на село. Тези хора много добре осъзнават избора си, а ти?
  • 18 Асен

    9 3 Отговор

    До коментар #12 от "Рико":

    Хами ний вечи сми гу напълнили селуту.
  • 19 Дядото

    44 1 Отговор
    ...абе всеки е свободен да живее където си иска в днешно време...(за щастие) ! Големият проблем е че сме бедни и ограбвани от крадливите си политици !!!

    Коментиран от #35

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ядосан

    33 5 Отговор
    Всеки ден поръчкови статии от измислени брокерчета!
  • 22 Урбанизатор

    35 3 Отговор
    И така като се пренаселят селата и като се урбанизират и инфраструктурират всички амбиции на печалбари от всякакъв сорт ще се насочат към селата. И ще стане непоносимо да се живее там. Стойте си в градовете и не идвайте да ни пречите на село с шумните си невъзпитани деца, няколкодневните си градиснски партита с бившите градски приятели и тоновете пластмасови опаковки от стоките, които грабите от Кауфланд.
    Защото не идвате на село, за да живеете селски живот, а бягате от локдауните в града.

    Коментиран от #23

  • 23 Селски пенс

    52 2 Отговор

    До коментар #22 от "Урбанизатор":

    Оффф ... колко си прав!
    Домъкнаха се в нашия скромен селски квартал 4 семейства от Пловдив с по 2 деца.
    Сутрин, докато ги качат в колите да ги закарат на училище в Пловдив - събуждат цялата махала. Петлите вече са в перманентен стрес и спраха да пеят.
    През уийкендите вдигат невъобразим шум с тонколони, гости, пиянски песни до сутринта....
    Дворовете си бетонираха и не отглеждат нищо.
    Изсякоха и плодните дървета, засадени от предишните собственици.
    Наслагаха по бетонираните дворове скърцащи люлки, батути, басейни...
    Децата им по цели дни скачат, тропат, крещят, реват....
    Ааа, забравих да спомена за фоерверките, които съпитстват мощната чалга в малките чсове на градинските партита.
    И десетките автомобили на гостите им, които задръстват улиците и оставят мазни петна по асфалта, и купищата найлонови чаши и торбички в казана в понеделник сутрин.
  • 24 Я па тоо .....

    11 5 Отговор

    До коментар #8 от "Данката":

    Ще си купиш къща в село дето има основно училище след като порасне ще учи средно в съседни градове .Училищата си имат превоз.Децата си играят на улицата спокойно до късно вечер е има и камикадзе та с коли но бързо си намерят маЙотова понеже на село всички се знаем.
  • 25 Съгласен

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Гошко":

    Много добре си го казал. Кратко и изчерпателно.
  • 26 Учителя

    21 5 Отговор
    Аз живея на село, близо до Русе. Има си и детска градина и лекар и зъболекар и спортна зала и магазини. Не е чак така безнадеждно положението...И все повече стават жителите. И така е почти във всички близки до Русе села
  • 27 отврат

    14 4 Отговор
    "Тeзи хoрa и ceмeйcтвa cъздaдoхa и нoви oбщнocти нa ceлo, aктивнo ce включвaт в рaзлични инициaтиви, зaeднo прaвят прoeкти, културни и cпoртни cъбития, рaзвивaт и туризъм" - точно така, създадоха общности, нямащи нищо общо със живота на село. Хора, които искат да живеят на село като в града. Докарват шум и мръсотия. Добрата новина за тях, е че скоро ще разберат, как са се прецакали.
  • 28 двуок ЦИКЛОП

    6 3 Отговор
    А бихте ли направили анализ и на развитието на цените на имотите в Банкя ? Не може да не са повлияни от това , че там е къщата на едно ПОЛУбожество - ПОЛУчовек !

    Коментиран от #31

  • 29 Бай Ганю обича Азия...

    13 3 Отговор
    На кой нормален човек му се живее в града, заобиколен от татуирани бели цгни и джукести мърли, порещи стари бе ем.вета
  • 30 Селянин

    4 8 Отговор

    До коментар #1 от "Фен":

    Това поскъпване на живота на там води Ще търси къщи и по Африка Щом комунистите доидат на власт Там ще ни се стори рай
  • 31 Ахъъъ

    2 6 Отговор

    До коментар #28 от "двуок ЦИКЛОП":

    С оглед на това, че Банкя е едно приказно оазисче с невероятни природни дадености цените на имотите са нищожно малки. В нормална европейска страна цените на такова място щяха да започват от седем цифрена сума в евро.
  • 32 Да ама не

    0 7 Отговор

    До коментар #1 от "Фен":

    Ако е било добре, защо тогава комунистческите престъпници измислиха софийското гражданство, за да спрат наплива към столицата, а? Наскоро водих спор с такъв като тебе, който плещеше как демокрацията убила живота в селото му и закрила местното училище, но когато направихме справка се оказа, че училището е закрито през далечната 1970г. поради обезлюдяването му. Хайде стига сте повтаряли тези лъжи и опорки на червената политолигархична мафия.
  • 33 Варна

    5 3 Отговор
    Щом ви е толкова хубаво,стойте си по селата и стига сте плакали
  • 34 кое от двете

    5 3 Отговор
    Продуктово позициониране.
    В другия материал обясняват как изчезваме и трявба да си внясяме мигранти. Тук обясняват как народа посегнал вече на селскиоте къщи, че градските ударили тавана.

    За момента има смисъл да се купуват само слески имотги до морето и до София, Варна, Пловдив. Другото е "гладна кокошка просо сънува"
  • 35 moiraine

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "Дядото":

    Които сами си избираме и които приличат на нас самите. Набийте си го най-после в кухарниците - държавата е такава, каквато сами си я направим. при положение, че националният ни спорт е ментарджийския трибой - кражба, измама, далавера, няма как да очакваме политиците да са различни.
    По темата: от сърце желая успех, на тези, които са избрали да живеят на село. По ред причини няма да им е лесно, но дано успеят да се преборят.
  • 36 Софянец

    0 1 Отговор
    За по долните коментари, от село до село има гоооляма разлика.Аз съм роден в София и освен като ходя на море,повече от 3 - 4 дена не издържам извън столицата.Много ми е тихо,а аз съм свикнал с забързания и шумен начин на живот.Понякога София е мрачна,друг път слънчева,напълни се с провинцялисти и сиукси,но тука съм се родил,тука са мойте роднини и приятели и тука се чувствам супер.