Last news in Fakti

6 Януари, 2022 10:11 10 512 14

Най-изгодната инвестиция за 2022 година

  • пловдив-
  • жилища-
  • строителство

Цените на жилищата в Пловдив ще продължат да растат заради редица фактори

Най-изгодната инвестиция за 2022 година - 1

И през новата година цените на жилищата в Пловдив ще продължат да растат. Само за последните 2-3 месеца купувачите плащат от 30 до 100 EUR повече за квадратен метър спрямо досегашните цени. Поскъпването идва и от повишаването на цените на основните строителни материали, електроенергията и газта. Според експерти от строителния бранш в града обаче, е трудно да се направи точна прогнозира как и с колко точно ще се измени продажната цена в средносрочен план.

Рекордно поскъпване на имотите за последните 12 години отчита и Националният статистически институт, припомня Trafficnews. По данни на НСИ, индексът на цените на жилищата е нараснал с 9.1% на годишна база към края на второто тримесечие на 2021 година. Това е и най-високият годишен ръст за последните 12.5 години. За последно по-високо повишение е регистрирано през четвъртото тримесечие на 2008г., когато цените са скочили с 11.7%. Така в периода 2014 - 2021 г. имотите у нас вървят само нагоре.

Въпреки пандемията от коронавирус, пазарът на жилища в Пловдив остава силно динамичен, а цените ще продължат да се покачват и през новата 2022 г. Според брокерите в някои от най-големите фирми за търговия с имоти, купувачите сега са силно мотивирани, а очакванията на експертите са, тази динамика да продължи и през следващите 12 месеца. В допълнение, търсенето на апартаменти ще продължи да изпреварва предлагането, като това ще доведе до спад в дела на сделките, реализирани с отстъпка.

Заради продължаващата пандемия от COVID-19, очакванията за 2022г. са клиентите в Пловдив да продължат да търсят предимно по-големи жилища с обширни тераси в затворени комплекси с много зеленина, както и къщи в близост до града. Това е така, тъй като здравната криза увеличи значително продължителността нa времето, пpeĸapaнo y дома, ĸoeтo мотивира хората дa обърнат пoвeчe внимание нa cpeдaтa cи нa oбитaвaнe. Според брокерите, интерес към този тип имоти проявяват все пo-млади купувачи - ІТ специалисти, хора oт аутсорсинг сектора, работещи в медицинския и фармацевтичния сектор, юристи и дpyги. Te ca пo-ниcĸo pиcĸoви и предпочитани ĸлиeнти зa бaнĸитe, защото ĸъм мoмeнтa нe ca пpяĸo зaceгнaти oт ĸpизaтa.

Прогнозата за 2022 г. е бaнĸитe дa пpoдължaт дa пoдĸpeпят жeлaниeтo нa физичecĸитe лицa дa пpидoбият жилищe, вĸлючитeлнo, ĸaтo финaнcиpaт пoĸyпĸa нa eтaп „гpyб cтpoeж“ като се очаква лиxвите да останат пoд 3%.

Възможен е допълнителен ръст в дела на инвестиционно настроените купувачи, тъй като доходността от жилище ще продължи да се подобрява спрямо съхранението на банков депозит. Потребителите, от своя страна, ще продължават да търсят познат и сигурен начин за вложение на свободните си средства в условия на инфлация, за да спасят парите си от обезценяване.

Moжe дa ce ĸaжe, чe и в момента в града под тепетата остават най-атрактивни имотите на атрактивни и комуникативни локации, с осигурена инфраструктура, с добри транспортни връзки, в близост до търговски центрове, детски градини и училища. Статистиката показва още, че хората все по-рядко правят компромиси с качеството на строителните материали и очакват да закупят жилище с вложени в него eнepгocпecтявaщи решения, като високоефективна топлоизолация, дoгpaма и други.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Даката

    16 29 Отговор
    Пловдив е отличен град за живеене

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Тенчо

    46 4 Отговор
    Ден няма през който лакомите и некадърни брокерчета да не пускат платени статии как видиш ли точно сега е момента за апартамента. Това какво значи? Че са огладнели здраво и балончето идва времето да пуква, особено сега ФЕД, като вдигне шоково лихвите март месец и съвсем ще се озъбят. Естествено тук цените ще започнат да падат най-рано лятото или есента, освен ако не стане някой банков или подобен катаклизъм. През 2008+ беше същото!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 хахахаха

    24 3 Отговор
    малииии...
    купувай народе........
  • 6 То бива

    26 2 Отговор
    ама чак толкова ЛЪЖИ!
    Въртележка, просто да се въртят едни пари, трябва не трябва, има нужда или няма, важното е да се захранват кожодерите!!!
  • 7 Спас

    27 3 Отговор
    Да искаш е едно, да продаваш е съвсем друго. Много може да искаш, важното е колко ще ти дадат.
  • 8 Брокера

    20 5 Отговор
    Много моля автора на тази статия да пусне една такава за Бургаси Варна, че имам за продаване и си търся балами. Аз ще почерпя :)
  • 9 Аз Кочо

    17 1 Отговор
    Съгласен че има балон, но гърмът няма да дойде от покачване на лихвите, защото централните банки не могат да си позволят шоково вдигане на лихвите това ще предизвика дефолт по дълга в много държави. Търсенето обаче ще намалее много заради цените а заради затягането на условията по кредитирането. Това заедно с по високите лихви ще доведе до гръм в близките 2 години. България няма откъде да намери приток от купувачи защото не е имигрант ска държава а прирастът е отрицателен.
  • 10 Майна

    13 1 Отговор
    Беше,беше, и той като София се напълни със селяци с калпаци
  • 11 нон стоп платени статии от брокери

    14 2 Отговор
    Ден няма през който лакомите и некадърни брокерчета да не пускат платени статии
  • 12 ПЛАТЕНА СТАТИЯ

    13 3 Отговор
    ПЛАТЕНА СТАТИЯ, АЛЧНИТЕ БРОКЕРИ, СТРОИТЕЛНИ ПРЕДПРИЕМАЧИ И БАНКЕРИ ВИЯТ НА УМРЯЛО!!!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ПЛАТЕНИ СТАТИИ

    12 3 Отговор
    ПЛАТЕНИ СТАТИИ С КОИТО НИ ЗАЛИВАТ АЛЧНИ БРОКЕРИ И СТРОИТЕЛНИ МОШЕННИЦИ !!!