24 Януари, 2022 07:21 19 479 33

В този български град наемите на жилища замръзнаха

  • пловдив-
  • жилища-
  • наем

30% от жилищата в Пловдив са необитаеми

В този български град наемите на жилища замръзнаха - 1
Снимка: М. Богданова ©

По предварителни данни на Националното преброяване на населението и жилищния фонд у нас в област Пловдив има 348 107 жилища. По данни на Евростат около 30% от тях са необитаеми. С други думи в областта има над 100 000 жилища, които пустеят.

Предвид нарастващия темп на строителство в град Пловдив, не е учудващо, че на пазара скоро ще излязат още десетки нови апартамента, които в момента са в строеж, пише Trafficnews.bg. Бетонното мултиплициране за сметка на демографския срив пък логично води до извода, че броят на свободните жилища тепърва ще се увеличава.

Високите цени на недвижимо имущество не отказват потенциални купувачи, които основно купуват с инвестиционни цели. Такива цели могат да бъдат препродажбата на имот след ремонт или пък след определен период от време, но основно са отдаване под наем. Именно заради това пазарът за отдаване на жилища е изключително важен фактор за определяне на това добра или не толкова добра идея е да инвестираме парите си в имот. Второто много важно уравнение, в което се намесва размерът на рентата и банковото кредитиране. Предвид, че всеки четвърти имот в Пловдив се купува с ипотека, то определено трябва да калкулираме точно колко време ще ни отнеме да покрием борча си.

На имотният пазар обикновено продажните и наемните цени на имоти се намират в обратна пропорционалност. С други думи, когато цените растат наемите остават статични или се понижават и обратно, когато цените намаляват наемите се увеличават.

Дори цените на наемите да не поевтиняват през последните няколко години, то те изостават спрямо продажните стойности по сделките. Така, ако до преди няколко години излизаше далеч по-нерентабилно да живееш под наем, то днес периодът, в който ще се изплати една ипотека изглежда много по-далеч в хоризонтите. При средна цена на жилище от 80 000 евро в Пловдив и 20-годишен срок на ипотечния кредит само средната вноска само по главницата е 650 лева месечно. Средната цена на наема е по-ниска на този етап.

Бърза справка сред налични към днешна дата оферти за наеми в Пловдив показва, че средният наем в града е 550 лева на месец. За толкова се предлага относително готов за живеене двустаен апартамент около 70 кв.м. По-скъпи логично са квартирите в централните квартали на града и районите около университетите. Тристаен в по-предпочитаните квартали се търгува средно за 780-800 лв./месец. От друга страна по-малките апартаменти до 60 кв.м. приемат наематели за средно 400-440 лева. Към 1000 лева вървят пък по-големите и луксозно обзаведени жилища.

Цените показват, че наемът в момента е между 15 до 25% по-нисък, отколкото ще бъдат вноските по горепосочения пример за ипотечен кредит. Причините за това явления се коренят основно в пазарния принцип на търсене и предлагане. Предлагането на имоти за наематели се покачва значително, предвид че много хора купуват жилище именно, за да го отдават под наем.

Наводняването на пазара, подпомогнато и от строителите на големи жилищни комплекси, създава на практика излишък на имоти, което пък води до задържане на цените на наемите. От друга страна обаче галопиращата инфлация кара хората да търсят място за спестяванията си.

Третият фактор, който определя цените, са студентите. Те са и един от сериозните ползватели на рентовия фонд на жилища в Пловдив. Предвид смутните пандемични времена и въвеждането на онлайн форма на обучение в много от вузовете, студентите все повече отбягват да наемат дългосрочно квартири.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Спас

    80 7 Отговор
    30% са меко казано. По скоро са към 50%. И в София са поне 30% празни жилищата. Но пък за сметка на това на всяка уличка има по 2 новостроящи се сгради. До какво ще доведе това незнам, но мисля че в Испания имаха подобен случай.
  • 2 Рентиерче

    37 75 Отговор
    Аз имам 3 апартамента в София купени от дядо ми който е бил видно комунде и партиен секретар.2 от тях са в южните квартали и съм ги пуснал под наем за по 900лв.Тези апартаменти ми осигуряват сигурен доход и в работата се държа с шефа както ми е кеф защото знае,че мога да напусна от днес за днес а разни селчовци от прованса му се подмазват с надежда да им вдигне мизерните заплати

    Коментиран от #4, #8, #20

  • 3 Дам

    26 4 Отговор
    Предвид, че всеки четвърти имот в Пловдив се купува с ипотека??? Е как се купуват 3/4 от имотите.
  • 4 Комплексарче

    64 5 Отговор

    До коментар #2 от "Рентиерче":

    Личи си,че те мачка яко шефа.Но важна е самонагласата как се възприемаш.Повечето компесари сте така.Навикват го като куче на работа,тръгне си с 20 годишната немска премиум барака,надуе вътре музика,чувства се гангстер.

    Коментиран от #9

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 КГБ

    44 1 Отговор
    За пореден път се убеждавам ,че доста е паднало нивото. 30 % от жилищата в Пловдив са необитаеми. Според мен, автора е имал в пред вид ,че са необитавани.
    Иначе ако са необитаеми е логично да са празни.
  • 7 Пловдив 1912

    53 8 Отговор

    До коментар #5 от "филибето":

    Пловдив е град като град , с богата история и приятен климат....само , че когато се довлече тук цял Смолян , цяло Хасково, цял Димитровград , цял Чирпан, цял Кричим, цял Асеновград, цял Пазарджик и половин Стара Загора, половин Нова Загора, половин Ямбол , вече има и цяла улица с Плевенски номера и още много други от цяла България.....заприлича на клоака...няма лошо , че идват хората , но инфраструктурата издиша за толкова много хора...като прибавим и селата около Пловдив, които са най големите в БГ , впрочем в София на тия села им викат квартали и става кенеф от класа , иначе Пловдив си беше много готин град ....

    Коментиран от #33

  • 8 Браво

    18 4 Отговор

    До коментар #2 от "Рентиерче":

    ... еснафчо!!! Дядо ти се е развил, но ти си се върнал обратно в еснафщината си!!!

    Коментиран от #10

  • 9 Рентиерче

    7 28 Отговор

    До коментар #4 от "Комплексарче":

    Шефа ми е 5ти или 6ти за последната 1 година и сам си направи сметката дали ме мачка щом пиша по форумите в работното си време.За колата ми също си в грешка.Карам 5 годишна японска.

    Коментиран от #24, #27

  • 10 Рентиерче

    15 13 Отговор

    До коментар #8 от "Браво":

    Бачкай а не драскай,че те чакат кредити и наем.
  • 11 munчо

    16 3 Отговор
    още малко... бааааалончееееее...
    сега като вдигнат данъците и става хептен лошо
  • 12 Бай Миле

    5 9 Отговор
    То ако фактите съвпадаха с нсото, ехееее. Така или иначе всичко поскъпва, та и наемите, споко

    Коментиран от #14

  • 13 Гост

    43 3 Отговор
    И в София е същото. Малък апартамент който преди 3 години давах за 700 лева сега вече е на 550. И въпреки това наематели се намират след 3-4 месеца престой празен. Май ще е по-добре да го продам
  • 14 Мечтиии

    19 2 Отговор

    До коментар #12 от "Бай Миле":

    Наемите спрямо 2018 падат. Виж ми коментар 13. И най-лошото е че няма и наематели да покрият предлагането.
  • 15 Пффффф

    10 1 Отговор
    Няма лошо в тази статия, всичко ще си дойде на мястото. Има една поговорка" Лакомо дуе кръв сее" сещайте се за кого иде реч.
  • 16 Tito

    20 7 Отговор
    До няколкото месеца имотният пазар ще рухне балонът ще се спука ще стане страшно.
  • 17 пазарът на жилища е във фаза на балон

    27 3 Отговор
    пазарът на жилища е във фаза на балон. Налице са всички фактори - агресивно ниски лихви по ипотеките, огромни проценти на поскъпване за няколко месеца, ниски наеми спрямо високи вноски по ипотечните заеми, изоставащи доходи, бясно строителство, мания при купувачите, които придобиват имот от страх „да не изпуснат влака“, наддаване за имоти в определени локации.

    Основните фактори, които ще повлияят на пазара на жилища тази година, са рискът от стагнация в икономиката, породен от високата инфлация, водеща до ерозия в доходите на домакинствата и затруднения в изплащането на кредитите им, поемането на нови дългове и всички останали разходи за живот.
  • 18 банков кредит

    10 2 Отговор
    30% от жилищата в Пловдив и София са необитаеми затова цените на жилищата растат
  • 19 Испанец

    9 7 Отговор
    Да строят, няма по панелките да се бутаме я. А тези стари саморазрушаващи се паметници на културата, вземете ги дайте на някого да ги ремонтира. Пълна скръб.
  • 20 Хахах

    15 3 Отговор

    До коментар #2 от "Рентиерче":

    Дядо ти би се срамувал от теб ;)

    Коментиран от #21

  • 21 Рентиерче

    9 14 Отговор

    До коментар #20 от "Хахах":

    Вероятно си прав но за мен важното е,че на 5-то число всеки месец жъна по 1.8

    Коментиран от #26

  • 22 Анонимен от Пв

    28 3 Отговор
    "30% от жилищата в Пловдив са необитаеми"
    Обаче разрешенията за строителство в 400 хиляден Пловдив са повече от тези в 1.5 милионна София! Такива велики пловдивски строители като ПИМК, Таха Рахман/неговия адвокат Демерджиев беше и служебен министър/, Томов и прочее нямат спиране! Ще нацвъкат с най-долнокачествени "инвестиционки" всички възможни паркове и градинки! А после "БУМ" като през 2008-9 година! И ще изгърмят не те, а изтеглилите кредит за да си купят боклуците им! На печелившите - честито!

    Коментиран от #25

  • 23 Мен

    21 4 Отговор
    Канада която е имигрант ска държава, приема по 400 к души годишно, апартаментите които се продават са повече от тези които се дават под наем. В Бг която е държава от която се емигрира и е с отрицателен прираст, апартаментите под наем са повече от тези които се продават. В Канада има огромен имотен балон които обаче няма да. Се. спука защото имиграцията го крепи. Този в Бг е само въпрос на време да изплющи.
  • 24 Гост

    16 1 Отговор

    До коментар #9 от "Рентиерче":

    Забрави да споделиш, колко пъти те викат да оправяш протеклата пералня, да сменяш изгнили щрангове, да оправяш протекла чешма, изгорял кабел под мазилка, контакти, дограми, запушени канали и т.н несгоди на рентиерчетата. Накрая, като теглиш чертата, излиза че е много по-изгодно да отдаваш под наем няколко гаража, отколкото един апартамент.

    Коментиран от #30

  • 25 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #22 от "Анонимен от Пв":

    И прираста е главно в Столипиново, нали?
  • 26 Със тия 1.8

    16 4 Отговор

    До коментар #21 от "Рентиерче":

    На месец в София, живееш по зле отколкото селяните които спомена са живели в прованса преди да дойдат. Така че шефа ти ще те гърби защото знае че си гладен и няма къде да идеш. Да не мислиш че следващия ще е по различен и ще те носи на ръце. И да ти обясня какво е рентиер. Рентиер съм аз , защото имам 230 декара земя в прованса, от която взимам по 13 бона рента на година. Същевременно цената на тая земя е в момента 2200лв декара и постоянно се вдига. Ако реша да я продам ставам полумилионер. А твоите апартаменти след 20-30 години ще се намират в период на полуразпад , и ще ти приключи рентиерстването. Освен това аз взимам 5500лв заплата и не разчитам на земята да ме храни. Парите които ми носи ги инвестирам в купуване на нови декари. Преди 18год започнах с 86 декара от моя дядо. Айде стига си писал в работно време , че ако те види шефа ти и те нарита, другия месец няма да имаш пари да си платиш тока

    Коментиран от #28

  • 27 Аааааа

    11 1 Отговор

    До коментар #9 от "Рентиерче":

    Мамин златен, ако не бе дядо ти де щеше да си.....в перфидното ти поведение издаващо поклон към новите "ценности", мързел и лицемерие, прозира егоцентризма на простоват ученик.
    Ценя хората с качества и умения, а ти ходи си бери лайката!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Ганьовци,сър

    8 1 Отговор

    До коментар #28 от "Рентиерче":

    И двамата сте пълни некадърници,с чужда пита помен правите,”истински предприемачи”,смеххх
  • 30 Русенец

    6 2 Отговор

    До коментар #24 от "Гост":

    То да е само това. Всяки ремонт, направен по жилището от наемателите, му се приспада от наема. Едно освежаване на детската стая, поне да махме мухъла и една боя след това, ще му коства наемите за цяло лято. Да не споменавам смяна на дограма, ако се наложи.
  • 31 Луд

    4 0 Отговор
    Някой чете ли или само пишем.
    Правите ли разлика между Пловдив и Област Пловдив
  • 32 Ал Тъпоне

    2 2 Отговор
    Най-накрая една наистина вярна информация на фона безумните цени на имотите и на развихрилото се строителство. Това го констатирах още преди корона кризата и още тогава очаквах криза на имотния пазар, но цените полудяха.
  • 33 до 7

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "Пловдив 1912":

    И кой точно от по-развитата и по-богата и далеч по-уредена и подредена Стара Загора се е довлякъл в западналия Пловдив?
    Сещам се само за заблудени студентчета, идвайки на евтинко за лесно за завършване пловдивско вузче.