Last news in Fakti

26 Януари, 2022 11:33 12 514 5

Уникална къща тъне в разруха

  • пловдив-
  • къща-
  • архитектурен паметник

Спорът между община Пловдив и частните собственици продължава с години

Наследник на миниатюрна част от апетитен имот прави на луди калинки цели две администрации. Повече от десетилетие община Пловдив и район "Централен" не могат да се разберат с потомък на пловдивска фамилия, който притежава едва 10% от уникална къща в центъра на града. Преписката по казуса е набъбнала до невъобразими размери. Сега има шанс Гордиевият възел да бъде разплетен.

Входната порта към имота на "Христо Г. Данов" 21 вчера за пръв път от години зееше отворена, съобщава Plovdiv24.bg. Рано сутринта тук пристигна екип на ОП "Градини и паркове", за да отреже опасни дървета. Едното, което според представител на частния наследник било на 90 години, е прорасло в оградата на съседния имот.

Другото е в непосредствена близост до оградата и има реална опасност да го събори, до третото няма никакъв достъп и за момента остава на мястото си. Растенията са от вида айланд и след премахването им дори неспециалист може да види, че дървесината отвътре е здрава. Отрязани са клони и от други дървета в центъра на двора. За премахването на всички е издадена заповед, тъй като има опасност за околните сгради.

Каменният зид откъм "Христо Г. Данов" е надграден с ограда от ковано желязо. Любопитни очи обаче не могат да погледнат към двора, заради засенчващата плътна мрежа. От улицата частично се вижда първият етаж и олющената фасада на целия втори етаж на достолепната сграда.

Дворното пространство носи белезите на някогашна слава, но картинката е жалка. Водоскокът е с изскубнати водопроводни части, композираната в близост чашмичка е счупена и килната настрани чашка. Пейките са строшени. Бръшлян е плъзнал по дърветата, обхванал ги е почти до върха и, според дендролози, ги е задушил. Част от тях са с приведени стволове. Някои прозорци на сградата не са устояли на поривите на вятъра и са се счупили. Мазилката на фасадата е паднала, на места личат грозни дупки. Тук толкова отдавна не е имало човешко присъствие, че на покрива е самопоникнало дръвче.

Според актовете за собственост на община Пловдив, 90% от имота е общинска собственост, останалите 10% са притежание на частно лице. Тук преди е живяла възрастна дама с кучетата си. Жената редовно пускала жалби, че я тормозят и искат да я изгонят. Не искала да продаде своята част на общината и твърдяла, че целият е неин. Сега имотът е включен в Годишната програма за управление и разпореждане за прекратяване на съсобствеността и, ако Общинският съвет одобри, ще се откупи частта на частния собственик. Целият парцел заедно с построените в него сгради е с площ 1608 кв. м. и е предвиден за детска градина.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Много правилно!

    34 11 Отговор
    Да се откупи часта и да се продаде за без пари на свинаря!
  • 2 Няма проблем

    45 0 Отговор
    След известно време случайно ще възникне пожар, за който ще са виновни клошари, и набързо ще се вдигне нещо друго, желано от някой новозабогатял "инвеститор", по челния опит от София.

    Коментиран от #4

  • 3 Николов

    19 0 Отговор
    Да се реставрира, общината да отпусне пари, стига е продавала зелени площи, града е абсолютен хаос. С какво ще привлече туристи града "Древен и вечен", поне го спазвайте, дори и новите къщи около центъра да са в съответствие с посланието.

    Коментиран от #5

  • 4 Да, но челен опит има

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "Няма проблем":

    и в Пловдив. Градът отдавна познава схемата с пожара!
  • 5 Как да мисли

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "Николов":

    кметът за туристи, като пожар гори в главата му. Няма желаещи специалисти за работа в общината, уличното осветление гълта много ток и сметките набъбват, строителни инвеститори отчаяно търсят някое местенце за поредния шедьовър. Аз предлагам да се разпродадат и малкото останали зелени тревни площи (лесно може да се смени статута им), да се вдигнат заплатите на служителите, да се построят прилични жилища за същите за да бъдат по-мотивирани за работа в името на народа. Ще се посъберат приходи и, гарантирам, всички проблеми ще изчезнат и ще станем свидетели на просперитет на 2-рия по големина град... Ъъъ и Европейска столица, забравих. Какво сме седнали да се вайкаме за "Руини"? Това старинна архитектура, това някакви си паметници и то на културата... Няма за кога вече. Те и без това изчезнаха, а и туристи не прииждат.