Last news in Fakti

28 Ноември, 2021 21:20 3 539 4

До дни започва укрепването на исторически имот

  • тютюневи складове-
  • пловдив-
  • укрепване

Сагата с тютюневия склад стартира преди 5 години

До дни трябва да започне укрепването на тютюневия склад на улица "Одрин 8" в Пловдив. Това са обещали неговите собственици на среща с местната власт. Това е последната отсрочка, която те ще получат преди общината да започне спасяването на сградата със собствени средства, уточнява БНТ. Сградата–паметник на културата, беше наполовина разрушена от новите собственици с идеята на мястото ѝ да бъде изградeна модерна сграда.

Сагата с тютюневия склад стартира преди пет години, когато в почивен ден багери започнаха разрушаването на културната ценност. Събарянето беше спряно с жива верига и намесата на институциите. Последваха съдебни дела, а междувременно внушителната постройка, вдъхновила Димитър Димов, за романа "Тютюн", остана полуразрушена.

Собствениците трябваше да я укрепят незабавно. Уговореният нов срок това да се случи изтича във вторник. "Аз смятам, че ако те не спазят този срок, търпението на обществото достатъчно се е изчерпало и в крайна сметка те ще си получат акта за неспазване на срока. Аз наистина се надявам те да започнат укрепяне на оцелелите части веднага", каза арх. Димитър Ахрянов – главен архитект на Община Пловдив.

Полуразрушената сграда няма да бъде надстроявана и фасадата ще върне автентичния си вид. Проектантите ще дадат предложения как да бъде възстановена вътрешността. "Дадох препоръка дървената конструкция, която към момента е разрушена, по някакъв начин да бъде експонирана в това вътрешно пространство, така че да остане една категорична следа какво е представлявал този склад, как е функционирал", каза арх. Петър Петров – директор на Национален институт за недвижимо културно наследство.

Очаква се в останалите тютюневи складове на улица "Иван Вазов", които горяха, също скоро да кипи живот. В общината вече са постъпили проекти за възстановяването на част от сградите.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 мечо

    2 8 Отговор
    да ми укрепите курат хората са по казаните нияма какво да ядат заради радев
  • 3 един от многото

    2 3 Отговор
    Всичкото Мара фтасала само ....... си не сресала!
  • 4 хъхъ

    1 2 Отговор
    Какво укрепване, идиоти, той изгоря...