Last news in Fakti

13 Декември, 2021 12:02 12 537 13

Най-скъпите имоти във втория по големина български град

  • пловдив-
  • имоти-
  • продажба-
  • цени

До 10 млн. EUR за парцел в Пловдив

Най-скъпите имоти във втория по големина български град - 1
Снимка: М. Богданова ©

В Пловдив в края на 2021 г. се продават няколко имота на баснословни цени. Част от тях търсят купувач вече години, но вместо цената им да пада, за няколко години тя се е покачила драстично. Това са едни от последните незастроени парцели в града под тепетата, които могат да си позволят само милионери.

Най-емблематичен имот от този вид, който вече повече от 3 години е на пазара, но инвеститор с милиони не се намира в непосредствена близост до Централна гара. Става дума за два залепени един до друх парцела - единият от тях е около 20 000 кв.м., а другият 12 000 кв.м. В момента активно се предлага по-малкият парцел на цена между 7,2-7,8 милиона евро, но във всички обяви се дава възможност за закупуване и на по-големия терен при интерес от купувача, посочва Trafficnews.bg. Местата са разположени в непосредствена близост до жп линиите и върху тях в миналото се разполага един от големите заводи за метална и химическа индустрия и търговия "Александър Амбарев" АД. Продават го реститути на предприятието.

Парцелите се рекламират, и то с право, като последният голям незастроен терен в центъра на града. Подобни крупни имоти са голяма рядкост за урбанизираните зони в града под тепетата и вероятно поради тази причина цената на имота е главозамайваща. По-големият терен от близо 20 хиляди кв.м. беше обявен за налогична цена - около 7 милиона евро. Вероятно той е бил препродаден, защото обект на оферта в момента е залепения за него имот, върху който има множество цехове за мебели и други индустриални сгради. Според плановете, на по-малкия терен от 12 хил. кв.м. може да се изгради сграда с около 40 000 кв.м. РЗП при 60% застрояване. Парцелът е подходящ за строеж на болница, хотел, търговски и офис площи, жилищно строителство.

"Районът се почиства от железопътните релси и стари хангари и очаква развитие заедно с изграждането на нова инфраструктура", припомнят имотни агенти предвид Пробива под Централна гара.

Вторият изключително голям и атрактивен имот е този на комплекс "Деком". Той се намира в близост до Международния панаир и се отличава като мащабен проект с оригинална архитектура, модерна визия и функционалност. На площ от 16 000 кв.м., вертикално планирани на 7 нива са разположени луксозни офиси, магазини, кафе, ресторант с лятна градина, складови помещения, открит и закрит паркинг. Сградата се продава на цена от 8 милиона евро от Българо-американска кредитна банка.

Друг голям терен от 48 декара, който беше препродаден, но отново е на пазара на имоти, поскъпна рязко за последните години. Това е бившият индустриален комплекс на Кока-Кола на бул. "6-ти септември". Обявената цена 9 милиона евро. Теренът е много апетитен и макар преди години да се е намирал в периферията на града, в момента на практика попада в много атрактивна зона, която е снабдена с големи магазини и инфраструктура. Към този момент върху него има производствена сграда с РЗП от 4400 кв.м, както и други паянтови постройки. Основен проблем за инвеститорите бе статутът на имота, който до скоро беше за обществено обслужваща, производствена и складова дейност. Именно това беше и първата работа на купувачът му Ангел Куков, който входира документи за промяна на ПУП-а на имота. С променен ПУП цената скочи главозамайващо, а Куков реши бързо да ликвидира имота като отново го пусна за продажба.

Бившият завод на емблематичното пловдивското предприятие “Балканкар Рекорд” също е на пазара на имоти. Парцелът край Кукленско шосе беше даден на предприятието по това време авторемонтен завод “Васил Коларов” през 1946 г. Площта на урегулирания парцел с всички комуникациие, е 38 дка. Върху него застроени производствени и складови помещения на бившия "Рекорд" са с големина около 20 дка. Предвид бързо развиващата се Индустриална зона Юг, цената на имота е висока - 9 милиона евро.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    43 9 Отговор
    Пловдив е много хубав град,но и той като София се напълни със селяни

    Коментиран от #2, #12

  • 2 Порода уличен превъзходен

    19 10 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    Ти отворко откъде си... Цалапица, ПазарЖик или някое село към Балкана, до което се стига единствено с конски впряг? Говорим по-скоро за дядовците и бабите ти, не за теб, колкото и да имаш самочувствието на важен селски вожд...
    Колкото до това къде са се установили родителите ти след 90-та година, може и да не пишеш, досещаме се и сами.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Майна

    11 4 Отговор
    Живея в Южен,а родитерите ми в Кючук Париж

    Коментиран от #5

  • 5 Че има ли

    4 4 Отговор

    До коментар #4 от "Майна":

    Южен в Германия?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 qavor

    7 0 Отговор
    този от 5 и други такива от горите и поляните е хубаво да не са толкова нагли и да понаучат български език
  • 9 Да бе

    4 7 Отговор
    Защо си мисля, че Пловдив вече е 3-ти, след Варна.

    Коментиран от #10

  • 10 Пловдив Западен

    7 0 Отговор

    До коментар #9 от "Да бе":

    През юли и август...
  • 11 мечо

    4 3 Отговор
    плофдифъ и хубъфъ гратъ но гу налазихъ многу брангали и селани дифи
  • 12 фИЛИБЕТУмАЙНА

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    Най -убававото масто на провсИф е табелата за Асеновград
  • 13 Ал Тъпоне

    0 0 Отговор
    Аз на тези им викам рибари! Пускат въдичка и чакат ама риба вече няма...........!