Last news in Fakti

20 Януари, 2022 09:21 4 628 5

И тук цените растат

  • хърватия-
  • жилища-
  • цени

Хърватия отчита непрекъснато поскъпване на имотите от второто тримесечие на 2017 година

И тук цените растат - 1
Снимка: Shutterstock

С 9% са се увеличили цените на недвижимите имоти в Хръватия през третото тримесечие на миналата година спрямо същото на 2020-та, сочат данните на Националния статистически институт (DZS). Непрекъснатото поскъпване продължава от второто тримесечие на 2017 г. Най-значително то е било през второто тримесечие на 2019 г., когато достигна 10.4% на годишна база.

От януари до септември 2021 г. жилищата на първичния пазар са поскъпнали с 8.5%, а тези старо строителство – с 9.2% на годишна база.

Най-силно поскъпване се отчита в Загреб – 9.6%. Следва адриатическото крайбрежие – 8.9%. В останалите региони увеличението е 8.2%

Спрямо второто тримесечие на миналата година увеличението е 1.7%. Новите жилища са поскъпнали с 1.7%, а тези от вторичния пазар – с 1.8%.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ялова волЯ

    2 1 Отговор
    А в Банкя ? Все пак там жевее божия наместник !
  • 3 ерозия на силното поскъпване

    2 1 Отговор
    Пазарът на жилища през 2021 г. бързо навлезе във фазата на еуфорията, движен от мощната кредитна експанзия на банките, екстремно ниското предлагане на жилища на пазара спрямо високото търсене и не на последно място страха от ускоряващата се инфлация, който доведе до ръстове на цените от 20% до 30%, особено на пазара в София.

    Заради двуцифрените ръстове на цените в много кратък период, които вече значително задминаха ръста и на доходите, и на икономиката, категорично мога да кажа, че пазарът на жилища е във фаза на балон. Налице са всички фактори - агресивно ниски лихви по ипотеките, огромни проценти на поскъпване за няколко месеца, ниски наеми спрямо високи вноски по ипотечните заеми, изоставащи доходи, бясно строителство, мания при купувачите, които придобиват имот от страх „да не изпуснат влака“, наддаване за имоти в определени локации. Налице е пазар, откъснат напълно от фундамента си.

    Основните фактори, които ще повлияят на пазара на жилища тази година, са рискът от стагнация в икономиката, породен от високата инфлация, водеща до ерозия в доходите на домакинствата и затруднения в изплащането на кредитите им, поемането на нови дългове и всички останали разходи за живот. Инфлацията ще бъде водещ фактор и нейното влияние ще продължи да формира жилищни цени, които пазарът няма да може да поеме, като налице е и риск от повишаващи се лихвени проценти от централните банки и в частност ЕЦБ в отговор на високата инфлация
  • 4 Провинциалната софиянка

    2 1 Отговор
    От 30 г. слушам как ще се спука балона, а той още не се пука

    Коментиран от #5

  • 5 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Провинциалната софиянка":

    Де спа 2009?