Last news in Fakti

30 Декември, 2021 07:21 7 273 8

Ето в какво превръщат бивши казарми

  • хърватия-
  • казарми-
  • технологични центрове

Хърватия с нови високо технологични центрове

Хърватският национален план за възстановяване, който получи одобрението на Европейската комисия, залага на "зелени проекти". Такива се изпълняват в град Чаковец, където се намира технологичен иновационен център. Сътрудничеството между местни власти, наука и бизнес и интелигентното използване на европейските фондове са превърнали бивши казарми в модерен технологичен и иновационен център и бизнес инкубатор. Намира се в хърватския град Чаковец на границата между Унгария и Словения. Тук се изпълняват проекти по европейски програми заедно със съседите.

Технологичният център вече 9 години подкрепя стартъпи и хора, които искат да развиват бизнес в северната хърватска област Меджимурие. "Както показва името ни, фокусът ни е върху хай тек бизнеса. Основно подкрепяме компании в ай ти сферата, инженеринга, но също и от творческия сектор. Досега повече от 80 компании са преминали през бизнес инкубатора, като в момента имаме 51 компании", казва Иван Плачко, директор на Технологичен и иновационен център Меджимурие, цитиран от БНТ.

В комплекса се предоставят офиси и споделени работни пространства. 3D принтери създават разнообразни компоненти за бизнеса и производството, но също и пресъздават макети на емблематични места в Чаковец. В специален център се обучават и усъвършенстват специалисти. Всеки ден десетки деца провеждат занимания. Има дори еко музей.

"В момента имаме три сгради, които бяха пълни през последните две години. Планираме разширяване и обновяване на още три сгради, за да можем да приемаме повече стартъпи и да подкрепяме още нови компании. Също и да продължим да организираме обучения, семинари и да разширяваме общността си", обясни Иван Плачко.

В Чаковец се гордеят със силния си предприемачески дух и искат да развиват икономика с висока добавена стойност. Специален акцент е поставен върху зелените решения.

Основната част от средствата от хърватския План за възстановяване са именно за проекти по т.нар. "зелен преход". Планът, който беше подаден в началото на годината, получи одобрението на ЕК през юли. "В своя план Хърватия е поискала само безвъзмездно финансиране и е получила одобрение за 6,3 милиарда евро. Ако погледнете в съотношение към БВП, е може би най-високо в целия Европейски съюз, близо 12,5%. Планът вече се изпълнява. Първият транш от 818 милиона евро е получен през септември, а очакванията са Загреб да поиска следващия през януари", обясни Огнян Златев, ръководител на представителството на ЕК в Хърватия.

Процесът трябва да се извърви, има много дребни технически детайли, които изискват обаче доста работа и отнемат доста ресурси, допълни Цветан Кюланов - и.д. ръководител на представителството на ЕК в България. Пример за умелото използване на европейското финансиране е и музеят, в който е превърнат стар замък, пазещ културното наследство на тази част на Хърватия.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 БАЙ Х@Й‼

    30 1 Отговор
    А при нас каракачанката подарявяше земя до морето край Балчик по ОСЕМ лева квадрата, като че ли е мокет в Практикер‼️

    Коментиран от #4

  • 3 Матей

    7 1 Отговор
    Неолибералите настояват за спиране на въглеродни емисии,от престорена грижа за природата,Зелена сделка,което пряко насочва към грижа за горите,а не съм забелязал да има кампании по озеленяване и засаждане на фиданки по множеството пустеещи терени,нито изсичането на горите.А спирането на тецовете и изобщо въглеродните горива,ще доведе до глад за растенията на същия този хранителен за тях въглерод.Значи те всъщност вредят на растенията,ще останат само вулканите да ги снабдяват,защото безумните зеленисти няма как да им запушат кратерите,иначе и това биха опитали.Така че,да си свиват фалшивите зелени байраци,в много страни като Китай се усетиха и им биха дузпата,от какъв зор ще им плащат тежки еко-данъци на западняците.

    Коментиран от #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 фей

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "Матей":

    отивай в о-бетонтата земя!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Наркос

    2 1 Отговор
    Поредната кражба на пари... знае ли се може пък и да има някой луд дето ще се завре на почивка в Чаковец...
  • 8 Този

    5 4 Отговор
    Гледайте и се дивете на държава с кадърни политици!!!