21 Януари, 2022 11:43 3 996 25

Пандемията не успя да обърне тренда

  • жилища-
  • цени-
  • сделки-
  • брой-
  • агенция по вписвания

Сделките с имоти в градовете растат с по-бързи темпове от тези в по-малките населени места

Пандемията не успя да обърне тренда - 1
Снимка: М. Богданова ©

През втората година от пандемията сделките с извънградски имоти растат с бързи темпове. Те обаче не успяват да догонят броят на покупко-продажбата на жилища и къщи в столицата и големите градове. Само през последното тримесечие на миналата година в София са сключени 11 685 сделки, което е ръст от 22.3% спрямо същия период на 2020 г., сочат данните на Агенцията по вписвания. Близък до този брой сделки е имало през 2008 г., точно преди началото на кризата.

За цялата минала година в столицата са реализирани 36 836 покупко-продажби. Това е ръст от 23% спрямо 2020 г.

Варна и Бургас изпреварват София по годишен ръст на сделки, съответно с 30.8% и 31.6%. Последното тримесечие на миналата година в Морската столица са сключени 4828 сделки, а в Бругас – 2412.

С 24% са нараснали сделките в Пловдив през миналата година спрямо 2020-та. През изминалите 12 месеца са реализирани над 19 000 сделки. За последните три месеца на миналата година повишението е 18% спрямо последното тримесечие на 2020 г. Броят сделки е 5716.

За цялата страна ръстът в броя на сделките за миналата година е 22.7% спрямо 2020 г. Сключени са 75 207 сделки.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Л.Ф. Селин

    55 6 Отговор
    Ден 21- ри от новата година...21-ва платена статия от брокери, строителни предприемачи и банки. В стил
    ,,Купувай народе, не останаха имоти за продан".
    🙂

    Коментиран от #10, #19

  • 2 James 🇺🇲

    19 4 Отговор
    Пландемията, искахте да кажете
  • 3 ай стига бе

    35 6 Отговор
    стига лъжи, кой ви купува тез кибитки
  • 4 Последния Софиянец

    37 3 Отговор
    Скоро ще има жилища за всички.
  • 5 Госあ

    39 2 Отговор
    Идеята с поскъпването на имотите е облагодетелстване на крадците и банките. Шепа хора могат да купуват и отдават под наем, а банките спокойно да приватизират след невъзможните ипотечни кредити за нормалния гражданин. Всичко това означава зависимост и обогатяване на богатите.
  • 6 Спас

    32 5 Отговор
    Глупости колкото искаш. Кви 11 685 сделки- то толкова хора няма в София. Ние не пасем тревица за обяд. Тия лъжи пред някой друг.
  • 7 Реалист

    34 7 Отговор
    Сделка вписана в агенцията декември месец означава че реално договор за покупко-продажба е сключен минимум една година преди това(когато имотът е на зелено). В момента никой нищо не купува всички изчакват цените да паднат.
  • 8 Гледайте "Лоши банки"

    27 3 Отговор
    Гледайте сериала в NBO Лоши банки. Цялата брутална истина за банките. Именно те са виновни и за поскъпването на имотите, като единствен начин за спасяване на пари!
  • 9 Банкера

    24 1 Отговор
    Като гледам тези цени, радост за мене ми то всеки втори в София милионер. Всяка балама с ипотечен кредит, всички агенции за недвижими имоти с нови коли. Очаквам сега банките да дигнат лихвата по кредитите може и таксичките и после кой като тях. Не знам защо Българинът се оплаква, че няма пари....

    Коментиран от #20

  • 10 Ал Тъпоне

    15 1 Отговор

    До коментар #1 от "Л.Ф. Селин":

    Абе платена ама онзи ден минах поцентъра и на пъпа на града, на едно кьоше, много апетитно и на ачика място, където имаше някакъв магазин, който фалира, гледам наместили се агенция за недвижими имоти и си правят купонче, като антуража на купончето беше внушителен. Нема ковид братче, нема криза. Друсат здраво, а това с пари става, не с въшки!
  • 11 Гост

    18 2 Отговор
    Ако сделките вървяха, както го описва статията, нямаше постоянно да се тръби и рекламира.
  • 12 Цените сега ще тръват нагоре

    6 16 Отговор
    Цените все още не са започнали своя възход. На пазара нищо четава не се предлага. В момента, ако искаш да купиш каквото и да е, е необходимо да надаваш като на търг. За един имот се борят минимум 3-ма - 4-ма.
    Не съм агент от агенция (опазил ме бог), а безпистрастен наблюдател на кризата и на ифлацията, до която тя води.

    Коментиран от #14

  • 13 Ал Тъпоне

    17 0 Отговор
    Сега не е момента за апартамента !
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 БРОКЕР САМОУБИЕЦ

    9 1 Отговор
    СЕГА НЕ Е МОМЕНТА ДА СЕ САМО УБИЕШ В АПАРТАМЕНТА !!!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Продавач

    17 1 Отговор
    Направи ме мамо брокер! Чета обявите, ми то една поезия то едно описание, то една артистичност със скосове то едно съдействие за кредит до 120 процента, толкова изгодно и то без ДДС. Сега е момента за тъпанари и апартаменти.
  • 19 А и

    13 3 Отговор

    До коментар #1 от "Л.Ф. Селин":

    балами вече за купуване на имоти не останаха. Ей това е притеснителното. Какво ще прави строителната ..., ъъъ индустрия.
  • 20 Имаше

    13 1 Отговор

    До коментар #9 от "Банкера":

    преди много години един такъв период, когато всички бяхме милионери. Цъфнахме, та вързахме тогава. И това масово милионерстване тогава ни върна с около 10-15 години назад. И така до днес: 3-4 пъти връщане във фаза начално натрупване на капитала. Ще видим сега какво ще се случи с днешното милионерстване в имотния пазар.
  • 21 Николай

    10 1 Отговор
    Биткойна падна двойно за 3 седмици. Очаквам скоро същото да стане и със стоковата борса. Хората масово купуват 30 годишни облигации. Тея цени дето ги искат ще са още месец- два, после пак ще си говорим.
  • 22 Парата е цар

    10 3 Отговор
    Парата е цар. Тея дето са взимали кредити без обезпечение да купуват кутийки вече ги няма. Кой продал продал. Скоро очаквам масово разпродава.

    Коментиран от #24

  • 23 Тия лъжи пред някой друг

    7 2 Отговор
    Пазарът на жилища през 2021 г. бързо навлезе във фазата на еуфорията, движен от мощната кредитна експанзия на банките, екстремно ниското предлагане на жилища на пазара спрямо високото търсене и не на последно място страха от ускоряващата се инфлация, който доведе до ръстове на цените от 20% до 30%, особено на пазара в София.

    Заради двуцифрените ръстове на цените в много кратък период, които вече значително задминаха ръста и на доходите, и на икономиката, категорично мога да кажа, че пазарът на жилища е във фаза на балон. Налице са всички фактори - агресивно ниски лихви по ипотеките, огромни проценти на поскъпване за няколко месеца, ниски наеми спрямо високи вноски по ипотечните заеми, изоставащи доходи, бясно строителство, мания при купувачите, които придобиват имот от страх „да не изпуснат влака“, наддаване за имоти в определени локации. Налице е пазар, откъснат напълно от фундамента си.

    Основните фактори, които ще повлияят на пазара на жилища тази година, са рискът от стагнация в икономиката, породен от високата инфлация, водеща до ерозия в доходите на домакинствата и затруднения в изплащането на кредитите им, поемането на нови дългове и всички останали разходи за живот. Инфлацията ще бъде водещ фактор и нейното влияние ще продължи да формира жилищни цени, които пазарът няма да може да поеме, като налице е и риск от повишаващи се лихвени проценти от централните банки и в частност ЕЦБ в отговор на високата инфлация
  • 24 Русенец

    4 2 Отговор

    До коментар #22 от "Парата е цар":

    Пазарът се нацепи по шевовете от палати. Преди не си спомням да е имало толкова много богаташки имоти по обявите. Нещо определено става.
  • 25 Русенец

    6 2 Отговор
    А вярно ли е, че ниските лихви по жилищните кредити се субсидират от правителството, с нашите данъци? Убавите ни управници раздават нашите пари на чичковци без вратове, за да си купуват те още и още имоти. Нашите имоти. С нашите пари. Получава се нещо от сорта на: На всекиму според потребностите, от всекиму според способностите. Дори по-лошо: На богатият според харчовете, от бедният до кокал. И като за капак - банките държат лихвите по кредитите на чичковците ниски, но пък вдигнаха всички такси за простолюдието, да им обслужвали стотината лева спестявания.