Last news in Fakti

10 Август, 2022 11:11 2 042 1

Предлагат се все по-модерни офиси

  • офиси-
  • цени-
  • наем-
  • пазар-
  • българия-
  • colliers international

Търсенето отчита ръст

Предлагат се все по-модерни офиси - 1
Снимка: М. Богданова ©

Ръст в търсенето на офис площи се отчита през първото полугодие на текущата година. В резултат брутно наетите площи (бел. ред. всички трансакции) са 90 470 кв.м. - 29% повече от първото полугодие на 2021 г., сочат данните от проучване на консултантската компания Colliers. Най-голямата част от сделките (38%) се дължат на релокация, 34% на подновявания на договори, 14% - на експанзия на вече присъстващи в България фирми, 10% - на наемане на площи на етап „в строеж“ и 4% са договорени от нови за пазара компании. Двигател на търсенето са IT и аутсорсинг компаниите (44%), след които – фирми, предоставящи професионални услуги (29%), фармация (13%), търговия (5%), финансови услуги (4%), медии (3%).

Предлагането на модерни офис площи в София също отбеляза ръст - от 2% и общата квадратура достигна 2 603 000 кв.м. Приносът на проектите в процес на активно изграждане се запазва на нивата си от края на 2021 г. – 254 400 кв.м. Растящата инфлация и повишените цени на строителните материали водят до забавяне на инвестициите в сегмента. Започнатите проекти се довършват, а стартирането на нови се задържа. Средното ниво на свободни офис площи в София остава непроменено от началото на 2021 г. в рамките на 16-17%. Същото се отнася и за средните офертни наемни нива, които запазват стойностите си за офиси клас А - 14 EUR/кв.м. - идеален център, 12.5 EUR/кв.м. - широк център и 12 EUR/кв.м. - периферни зони.

В краткосрочен план се очаква допълнителен натиск за повишаване на цените на наемите, поради нарастващите разходи за строителство и довършителни работи. Тенденция, която е започнала и ще продължи да се наблюдава, е изграждането на коуъркинг пространства в офис сградите, в отговор на налагащият се хибриден модел на работа и динамичните нужди от пространство на наемателите. Същото се отнася и за изискванията, свързани с устойчивостта и високите екологични стандарти на сградите.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.