Last news in Fakti

18 Август, 2022 09:25 1 954 0

Съседите издават по-малко „златни визи“

  • гърция-
  • златни визи-
  • чужденци

Част от чужденците продават имотите си в Гърция

Съседите издават по-малко „златни визи“ - 1
Снимка: Shutterstock

Според данните за първото полугодие на 2022 г. броят на притежателите на гръцки инвестиционни разрешения за пребиваване за първи път е намалял с 544 души. Притежателите на златни визи в страната през януари са били 9619. В края на юни те вече са 9075, сочат данните на Министерството на миграцията. Това е първият спад от стартирането на инвестиционната програма в средата на 2014 г. В същото време през 2021 г. са издадени 1035 нови лиценза, което е с 10,3% повече от 2020 г.

Според експерти на пазара на недвижими имоти някои от първите участници в инвестиционната програма са избрали да не подновяват разрешението за престой след изтичане на петгодишния му срок. Някои от тях са избрали разрешение за пребиваване в други държави, а други решиха, че е дошло време да продадат имотите си.

„Няколко чуждестранни инвеститори, които навлязоха на гръцкия пазар на недвижими имоти през 2017 и 2018 г., сега избраха да продадат своите имоти, за да се възползват от капиталовите печалби, които са получили. В някои случаи, когато търсенето е голямо, недвижимите имоти носят значителни печалби“, казва Александрос Рисвас, ръководител на адвокатската кантора Risvas and Partners. Така например, турски инвеститор, който закупи имот в Колонаки през 2017 г. за 260 000 EUR, наскоро го продаде на почти двойна цена.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА