Last news in Fakti

29 Август, 2022 09:55 13 180 7

Къде предпочитат да купуват гръцки имоти българите

  • гърция-
  • имоти-
  • продажба-
  • чужденци

Силен интерес към ваканционните имоти в Гърция

Къде предпочитат да купуват гръцки имоти българите - 1
Снимка: Shutterstock

Инфлацията и войната в Украйна не са повлияли на търсенето на ваканционни имоти в Гърция, сочи проучване на RE/MAX Гърция. От 76 агенции за недвижими имоти с над 1000 консултанти, 61% съобщават, че търсенето на ваканционни жилища и апартаменти не е значително засегнато, докато 39% подчертават, че интересът към наемането на обзаведени апартаменти в градски центрове като Солун се е увеличил значително. Експертите прогнозират по-нататъшен ръст на търсенето поради множество инфраструктурни проекти.

Много скандинавци планират да се преместят за постоянно в Гърция, след като се пенсионират. В същото време „увеличаването на търсенето на гръцки ваканционни имоти тази година изглежда е подпомогнато от много добрите туристически данни, както и значително по-ниските цени в сравнение с други средиземноморски или европейски дестинации.“

Данните от проучването показват, че Миконос е най-скъпия регион. Там средната цена на квадратен метър при ваканционните имоти е 7250 EUR/кв.м. Следват Парос (3450 EUR/кв.м) и Санторини (3250 EUR/кв.м).

В Йонийско море средните цени за Корфу варират от 1800 до 2500 EUR/кв.м, в Кефалония - от 1500 до 2600 EUR/кв.м, на Лефкада - от 1700 до 2150 EUR/кв.м. В същото време продажните цени на ваканционни жилища в туристическите дестинации като Халкидики са средно 1580 EUR/кв.м, във Волос 1700 EUR/кв.м и в Каламата 1950 EUR/кв.м.

Що се отнася до националностите с най-голям интерес към закупуване на ваканционни имоти в Гърция, RE/MAX отбелязва разделението между Северна и Южна Гърция. В северната част на страната интересът към жилищата е предимно от германци, сърби, българи, румънци и албанци. В южната част на Гърция имотите се интересуват най-много от израелци, китайци, германци, французи и ливанци.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бля,бля

    46 5 Отговор
    Страхотно заглавие! Поне 80%от българите се чудят къде да си купят имот в Гърция ХАХАХА!
  • 2 гост

    30 6 Отговор
    Аз вече не се чудя как. Купих си и се пенсионирам - доматите там са по-евитини!

    Коментиран от #3

  • 3 Грета Тунберг

    8 4 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    А замъка в Норвегия, скъпи?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Трътлю

    29 3 Отговор
    Гърция е в пъти по-добро място от България. Уинстън Чърчил ги спаси от червената чума.
  • 6 Зорница

    19 0 Отговор
    Глупости на търкалета! Ние живеем на Парос и в последните години направихме доста сделки по продажби и няма такива цени на имоти. Да, на някои супер луксозни вили може. Обикновени къщи могат да се купят на цени по-евтини от бг. Парос си е едно село, извън сезон е мъртвило. Сезонът е 40 дни.

    Коментиран от #7

  • 7 ИНТЕРЕСНО

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "Зорница":

    НО СИ Е САМАТА ИСТИНА...
    и аз не знам от къде ги взимат тези %
    Наблюдавам обявите за продажби, някои стоят вече по-вече от година в района на Кавала или Халкидики