Last news in Fakti

28 Май, 2003 00:00 686 0

Над 50 млн. долара ще загуби държавата при пулова приватизация на ВЕЦ

  • мощност-
  • държавата-
  • българските-
  • киловат-
  • получи-
  • кредити-
  • инсталирана-
  • висока-
  • момента-
  • около-
  • инвеститори-
  • пулове-
  • инсталирана мощност-
  • киловат инсталирана-
  • киловат инсталирана мощност
България ще загуби над 50 млн. USD, ако приватизира останалите ВЕЦ, обединявайки ги в пулове, твърдят експерти от бранша. В момента Агенцията за приватизация подготвя правни анализи и информационни меморандуми, работи се за изчистване на проблемите, свързани със собствеността на терените и земята около тези централи.Чрез пуловите продажби АП се опитва да защити пряко и косвено интересите на чуждестранните инвеститори, твърдят специалисти.
Досегашната практика показа, че българските купувачи са много пазарно агресивни и конкурентни на ниво отделен ВЕЦ и при наддаването в търговете стигаха до цена от 5-6 млн. лв., т. е. два-три пъти по-висока от първоначално оферираната. Те са готови да платят на държавата цена до 1400 USD на киловат инсталирана мощност, която е най-добрата получавана някога от нея, сочат изчисленията. Чужденците обаче не са склонни на подобна щедрост, а интересът им е към по-големите обекти.
Приватизиращото ведомство и енергийното министерство разработват схеми за неколкократно увеличаване на началната тръжна цена. Обясненията са, че е логично да се обединяват по-малките водни централи, защото в момента капитализацията им е малка и инвеститорите трудно вземали кредити за тях. За да се увеличи капитализацията им, те ще се продават в пакет. Има голям интерес към ВЕЦ, потвърдиха от АП.
До момента цените на ВЕЦ, продавани поединично, се движеха от 800 USD до 1400 USD на киловат инсталирана мощност. По-ниският праг бе само за по-големите ВЕЦ, при които българските участници не могат да осигурят достатъчно голяма сума, а конкуренцията е малка. Външни инвеститори като Енерго Про или Мекамиди, които имат по-лесен достъп до кредити, отколкото българските инвеститори, купуват обекти за около 300 USD на киловат инсталирана мощност. Такъв е случаят с каскадата Копринка-ВЕЦ Стара Загора, която Енерго Про купи за 16.2 млн. лв.
Какво се цели при второто ниво на приватизация на ВЕЦ? С продажбата им чрез пулове рязко се ограничава възможността за участие на българските купувачи заради ограничения им достъп до кредити. Конкуренцията пада рязко и вместо държавата да получи по 100 USD за киловат, ще получи по 300 USD, или над 3 пъти по-малко. Всичко това се прави организирано и целенасочено, иначе няма никакъв проблем ВЕЦ и през втората приватизационна вълна да бъдат пуснати поотделно, а държавата да получи 3-4 по-висока цена от първоначално обявената, коментират експерти. Според тях се замисля законосъобразното източване на държавата и е възможно прокуратурата да се намеси, за да предотврати далаверата. Както писа в. ПАРИ, съществуват съмнения, че купувачите на водните пулове вече са определени. Очаква се до месец и половина АП да открие процедурата. Още не е съвсем ясно на какъв принцип ще бъдат изградени пуловете и как ще се продават инсталациите с по-голяма мощност, каквито са каскадите Петрохан и Росица.
Досега са продадени 11 ВЕЦ, остават още 17. Общата им мощност се изчислява на около 50 мегавата /50 хил. киловата/Оценката за каскада Асеница например е определена на 7 млн. лв., за която в търг би се платило поне двойно. С евентуалното обединение на централите от Асеница с тези на каскадите Петрохан и Батошево в пул началната цена ще стане поне 20 млн. лв., защото при пула ще се получи по-висока стартова цена, платима от стратегически инвеститор. Наддаването ще е слабо и ще се вземат най-много 1-2 млн. лв. отгоре, смятат специалисти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА