Last news in Fakti

27 Юни, 2003 00:00 8 377 0

Високите сгради трябва да отговарят на специални изисквания

  • сгради-
  • високите-
  • малко-
  • група-
  • сградата-
  • стълбище-
  • стени-
  • допуска-
  • негорими-
  • трябва-
  • жилищни-
  • обществени-
  • проектират-
  • повече-
  • предвиждат-
  • помещения-
  • врати-
  • всички-
  • материали-
  • стълбищата-
  • всеки-
  • димоуплътнени-
  • гаража-
  • стълбището-
  • разрешава-
  • групи-
  • общежит
След 1994 г. бе направена промяна в Наредба № 2 на МВР и бившето Министерство на териториалното развитие и строителството от 5 май 1987 г. за противопожарните строително-технически норми. Според нея като високи сгради е дефинират тези с 10 и повече етажи или с височина над 30 м. те се класифицират в три основни групи: І група - сгради от 10 до 16 етажа или с височина от 30 до 50 м включително; ІІ група - от 17 до 25 етажа или с височина над 50 до 75 м; ІІІ група - сгради с над 25 етажа или с височина над 75 м.
, Високите ЕПК-та в столичните комплекси само отвън изглеждат добре. Входовете им са занемарени, вратите на стълбищата - заключени, което намалява възможностите за бърза евакуация на обитателите имПри определяне етажността на високите сгради се включват всички надземни етажи, таванският етаж и приземният, когато междуетажната конструкция, отделяща го от първия етаж, е най-малко на 2 м над планировъчното ниво на терена. Височината на сградите по смисъла на тези норми е разстоянието от средното планировъчно ниво на прилежащия на ограждащите стени терен до най-високата точка на покрива. Във височината не се вземат предвид машинните помещения за асансьори, куполи и други подобни необитавани помещения, ако площта им не надвишава една четвърт от застроената площ на сградата.
Високите сгради се
проектират от І степен на пожароустойчивост
Във високите тела на сградите не се допускат производства от категория А и Б с изключение на акумулаторни помещения и тези за зареждането им при спазване на определени изисквания.
Не се разрешава проектирането на болници, поликлиники, санаториуми, родилни, старчески домове и други здравни заведения като високи сгради. Според изменението на Наредба № 2 от 1994 г. високите сгради за хотели и общежития се проектират от първа група. Изграждането на по-високи хотели се допуска при спазване на допълнителни изисквания за обезопасяване със съгласие на специализираните служби за аварийна и пожарна безопасност.
Зали за масово събиране на хора, заведения за обществено хранене (ресторанти, сладкарници, столове и други подобни) с над 150 места, складове за суровини и готова продукция, архивохранилища се планират не по-високо от третия етаж. Допуска се разполагането им над него при осигуряване на самостоятелно незадимимо стълбище.
Стълбищата на високите сгради
трябва: да са незадимими; да са с най-малко една външна стена с директно осветление; за обществени и жилищни сгради от І група - да са изолирани от подземния етаж посредством три последователни самозатварящи се димоуплътнени врати (с две пожарозащитни преддверия, едно от които може да бъде в самото стълбище); за производствени сгради от всички групи, обществени и жилищни сгради от ІІ и ІІІ група, както и високи сгради от всички групи с вътрешни стълбища влизането в подземния етаж трябва да става извън стълбището; да са изолирани от етажите посредством плътни негорими стени и димоуплътнени самозатварящи се врати; да са изолирани от асансьорните шахти посредством две последователни димоуплътнени самозатварящи се врати, като едната може да е вратата на асансьора; за сгради от ІІ и ІІІ група - да са с изход към покрива, който да е пригоден за пребиваване на хора и извършване на спасителни работи, включително и с хеликоптер; да имат непосредствен изход навън или през самостоятелен проход; да не са вити.
Незадименост на стълбищата на високите сгради се проектира по едни то следните начини: чрез открита въздушна зона (лоджия, тераса, галерия) по фасадата на сградата, която свързва стълбището с всеки етаж на сградата (задължителен начин за сгради от ІІІ група); чрез създаване на повишено налягане в пожарозащитното преддверие пред стълбището на всеки етаж, в стълбището и в асансьорните шахти при сгради с вътрешно стълбище; ); чрез създаване на повишено налягане в стълбището и в асансьорните шахти за сгради от І и ІІ група.Стълбищните рамена във високите обществени сгради се проектират с широчина най-малко 1,35 м. Разстоянието от изхода на най-отдалеченото помещение до входа на най-близкото незадимимо стълбище е не повече от 25 м. За жилищни сгради, общежития и хотели тези разстояния се определят от входните врати на жилищата и самостоятелните стаи.
Във високите сгради
преградните стени трябва да са негорими
Не се допуска проектиране на преградни стени от горими и трудногорими материали. Не се разрешават облицовки от горими и трудногорими материали на стени и тавани по пътищата за евакуация и в помещения за масово събиране на хора. За стълбищата не се разрешава да се предвиждат такива материали и за подови покрития. Не се допуска за оформяне на фасадите на сградите да се използват горими и трудногорими материали.
Не е позволено да има отвори на сметопроводите и помещенията за същите към незадимими стълбища.
Вертикалните канали за електрозахранването и санитарно-техническите инсталации, пресичащи междуетажните конструкции на сградата, се проектират уплътнени с негорими материали на всеки етаж и с граница на пожароустойчивост най-малко 1 час, а ревизионните им отвори трябва да са защитени с негорими димоуплътнени врати и капаци. Вентилационните канали на кухните и санитарните възли се проектират негорими и непозволяващи проникването на дим към помещенията.След 1994 г. се допуска в подземните етажи на високите сгради да има гаражи, ако последните са изолирани от високото тяло на сградата с негорими стени и покритие и са осигурени с изходи непосредствено навън. Разрешава се и връзка на гаража с приземния етаж на сградата посредством самостоятелно стълбище през пожарозащитно преддверие с осигурено повишено налягане, което да препятства задимяването. Не се разрешава връзка на гаража със стълбищата и асансьорите на високото тяло. Носещите стени и колони в рамките на гаража се проектират с граница на пожароустойчивост най- малко 4 часа, а покритието и подът - най-малко 2 часа. За отдимяване на гаража се предвиждат димоотводни люкове с ръчно или автоматично отваряне с площ не по-малка от 0,2 на сто от площта на пода или механична вентилация, осигуряваща най-малко трикратен въздухообмен на час. За евакуация на автомобилите се предвиждат рампи, чиито габарити зависят от капацитета на гаража. До 100 автомобила е достатъчна една еднолентова рампа. От 101 до 400 автомобила трябва да има най-малко една двулентова рампа, над 401 автомобила - най-малко две двулентови рампи, разположени разсредоточено.
Във високите жилищни сгради и общежития не се допуска вграждане на трансформатори. Разрешава се монтажа на сухи с негорим пълнеж трансформатори или с горим пълнеж с обща вместимост не повече от 1000 кг масло, ако стените и покритията на помещенията им са негорими с граница на пожароустойчивост най-малко 2 ч. и 30 мин. и помещенията имат непосредствен изход навън. Под трансформатора задължително трябва да има бетониран маслоприемник. Според изменението на Наредба №2 от 1994 г. в подземните етажи на високите сгради не се допуска монтаж на котли с високо налягане и складове за гориво.Всеки етаж на високите промишлени и обществени сгради (вкл. и тези под планировъчното ниво на терена) се проектира
най-малко с два евакуационни изхода
Допуска се едно евакуационно стълбище за жилищни сгради и общежития от І група д площ до 500 кв. м, а за тези от ІІ и ІІІ група - с площ до 400 кв. м. Коридорите с дължина 60 и повече м трябва да се разделят с прегради със самозатварящи се димоуплътнени врати на разстояние не повече от 30 м една от друга. Допуска се вратите да бъдат остъклени с обикновено или армирано стъкло с дебелина не по-малко от 5 мм.
Автоматична пожароизвестителна система и бутони-известители във високите сгради се предвиждат: за производствени, обществени сгради и общежития - от всички групи; за жилищни сгради с вътрешно стълбище - от всички групи; за жилищни сгради с директно осветено стълбище - от ІІІ група.
На всеки етаж (за производствени и обществени сгради) и при входа на жилищните сгради се предвиждат алармиращи устройства, свързани с пожароизвестителна инсталация. Според измененията на наредбата от 1994 г. за всички помещения на високите производствени и обществени сгради се предвижда система за оповестяване на пребиваващите в сградата хора.
Асансьорните шахти и машинните помещения във високите сгради се проектират от плътни негорими стени и покрития с граница на пожароустойчивост най-малко 2 часа. За високите (с изключение на жилищните от І група с външно, директно осветено стълбище) се предвиждат асансьори, осигурени със специален пусков ключ, който позволява задействането им само от лицата, извършващи аварийно-спасителни работи по време на бедствие в сградата.
Най-малко от едната страна на високите сгради се предвижда достъп за пожарни автомеханични стълби от площадка с размери 12,5/15,5 м, отстояща на 10 м от сградата, и път до нея с широчина най-малко 3,5 м. Ниската част на сградите към страната на площадката трябва да не излиза пред високото тяло повече от 5 м.
Васил ТАШЕВСКИ
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА