Last news in Fakti

22 Юли, 2003 00:00 8 574 0

Небостъргачите на Франкфурт на Майн

  • сградата-
  • етажа-
  • висока-
  • сгради-
  • които-
  • основата-
  • сграда-
  • конструкция-
  • височина-
  • градина-
  • фасада-
  • издига-
  • небостъргачите-
  • инсталациите-
  • могат-
  • състои-
  • ресторант-
  • небето-
  • проект-
  • кулите-
  • града-
  • малка-
  • небостъргача-
  • различни-
  • построена-
  • изцяло-
  • ситито-
  • всяк
, Франкфурт на Майн е сравнително малък град - с население около половин милион души, но има над петнадесет небостъргача, последно чудо на строителното изкуство. Те са построени В последните 20 години в този град небостъргачите буквално никнат като гъби, без да има някаква тривиална причина като липса на място например. С високото си строителство Франкфурт на Майн е станал толкова
различен от другите германски градове
че немците не го одобряват. В него като мозайка се нареждат средновековен център, малка част от Ню Йорк и нискоетажни квартали-спални. Град, в който има две забележителности - небостъргачи, в които влизат само служителите на банките и борсовите агенти, и музеи, посещавани от малкото туристи и младежите.
Всяка от високите сгради е забележителна по свой начин. По-голямата част са проектирани от американци, взели безспорна преднина в строителството на небостъргачите. Участие имат и германски архитекти. Със сигурност може да се каже, че построените в този град високи сгради са едни от най-интересните в света. Всяка от тях е станала почти нарицателно: Елегантния, Внушителния, Добре обзаведения, новата генерация - Екологичния, Известните, Цветните... Площта, на която са разположени, е много малка. Разстояния в ситито реално не съществуват.Достъпът до всяка от сградите е изцяло ограничен - работещите влизаят в тях с електронна карта. Те са еднофункционален свят, в който сякаш са забравени всякакви човешки потребности. След работно време хората напълно изчезват и ситито става съвършено мъртва зона. Така е изглеждал и Манхатън доскоро. Чак през последното десетилетие той преодолява недостъпността си и е умишлено разнообразяван с различни атракции за други посетители след 19 часа и през деня.
Най-високата сграда в Европа
- Комерцбанк, е построена до старата сграда на банката в ситито през 2000 г. Голямо внимание е обърнато на устойчивостта. Конструкцията стои на 111 пилона, всеки от тях с диаметър 1,5 и 1,8 м, вкопан на дълбочина 50 м. Плочи с дължина, приблизително 60 м и дебелина 1,5 - 2 м, са закрепени на пилоните.
Над основата се издига 259-метровата конструкция от стоманени рамки. Ако се включи антената, сградата става висока около 300 м.
Трите масивни опори в краищата съсредоточават вертикалните комуникации, съединени с връзки - част от рамковидната конструкция на сградата.Рамки с височината на 8 етажа носят подовите конструкции на сградата.На всеки девети етаж от триъгълната конструкция с равни страни и огънати сегменти е разположена зимна градина, която играе важна роля в цялостната климатизация на небостъргача.
Във връзките се намират офисите, които са двустранно решени. Във вътрешността остава огромно свободно пространство, което е разделено на части, за да не се създава възможност за прекалено бързо движение на въздуха. Зимните градини във височина създават отличен микроклимат, което го превръща в екологичен небостъргач. Офисите, които са обърнати в двете посоки - навън към града и навътре към общите пространства, не са херметично затворени. Те са защитени със специално стъкло, но през отвори в основата минава въздух, който е достатъчно свеж, от дърветата, растящи в зимните градини. Вътрешните прозорци могат да се отварят към атриума, а външните - навън към града.
picture:1,20030722_12.jpg, Голямата новост при този небостъргач са инсталациите, или по-скоро стремежът те да се опростят - 70% от времето е на естествена вентилация, което при неговата височина и размери е невероятно облекчение за инсталациите. Прозорците могат да се отварят и чрез използването на напредничава технология, като двупластова конструкция, могат да се вентилират и отопляват всички пространства. Окачената стъклена фасада е направена по обикновен детайл. Достъпността се осигурява в трите кули с асансьори от най-бързите - 6 м в секунда. Инсталациите са автоматизирани и сложни, решени така, че сградата може да се причисли към интелигентните здания.
Ландесбанк Хесен-Тюринген, Кула 2
е проектирана от Петер Швегер, е построена рлез 1999 г. Тя стои в исторически обособилата се банкова територия с най-висока плътност на офисно застрояване. Със своето местоположение и наситен син цвят тази банка е красива задънка от моста на река Майн. Комплексът се състои от две кули - едната квадратна, а другата кръгла в план. Кръглата е напълно остъклена в син цвят и се издига над квадратната с 5 етажа. Цялата височина е 196 м, с 54 етажа над ниво терен. Разгънатата офисна площ е 59 000 кв. м. На 54-ия етаж има ресторант, а кафетерията е на 38-ия етаж. Не е използвана пълна климатизация, защото фасадата е конструирана от три пласта и има слънцезащитни устройства. От класическата сграда, датираща от 1913 г., е възобновената фасада в основата на кулите.
Торхаус
е построен по проект на О. М. Унгарс през 1983-1984 г. Намира се в панаирното градче. Все още е запазил свежестта на идеята. Сградата е фокусна точка на панаирния комплекс и символизира чрез формата и функцията си "врата към света".picture:2,20030722_13.jpg, Тя е ситуирана в триъгълник, оформен от железницата, от която се изсипват посетителите на панаира. Основата се състои от две тела, които са достъпни за пешеходци на ниво терен. От тях се издига високата част. Тази кула се състои от стъклено ядро между две каменни тела с формата на портал. Остъклени тубуси, в които са движещите се пътеки, пресичат пиедестала. Сградата е висока 130 м и има 27 етажа. В базата са разположени обслужващите помещения, докато в кулата са предимно офиси.
Месетурм
е издигната в периода 1988-1991 г. по проект на Хелмут Ян и Р. Мърфи като част от Тишман Спреер пропърти. Намира се в близост до палата 1 на Франкфуртския международен панаир и историческата сграда Фестивал Хол. Със своите 256 метра е най-високата едноелементна сграда в Европа. Кулата излъчва достопочтеност, просперитет и дух на откривателство и съзидателност чрез изграждането й със средствата на арт-деко и модерна строителна техника. Огромната й височина е постигната чрез пълзящ стоманобетон. Осмоъгълната форма на скелета е с отнети ъгли. Класическата формула на пиедестал, високо тяло и завършващ елемент е изцяло изпълнена и напомня ерата на възхода на на небостъргачите. Плътното тяло се издига над площада и основата си, но е олекотено чрез отнемане на ъглите. Цилиндърът на най-горната част завършва с конус в небето.
Японския център
построен през 1993-1996 г., е проектиран от берлинските архитекти Ганц и Ролфес. Сградата е само 114 м висока, много строго подредена в квадратна мрежа както в план, така и във фасада. Това кореспондира с околната архитектура и пространството наоколо.
Японският център се изразява чрез японската естетика. Размерите и детайлите на сградата са резултат на мрежата на татами. Пропорциите на 1.80 и 0.90 м са включени мистериозно навсякъде в конструкцията и обзавеждането. Трисегментната фасада през 6 етажа заедно с издадения покрив смекчават суровостта на сградата. В покривната част има ресторант с малка традиционна японска градина. Друга градина освежава партерното ниво.
DG -Hochhaus Kronenhochhaus
е съвместно дело на нюйорксите архитекти Кон, Педерсен и Фокс - Ню Йорк и франкфуртските им колеги Нагеле, Хофман и Тидерман. Построен е в периода 1990-1993 г. Той е една от най-интелигентно проектираните нови сгради в обкръжението на небостъргачи. Благодарение на изразителната, излизаща напред корона на небостъргача той се нарича "коронованата висока сграда". Сградата има хоризонтална част с 8 до 12 етажа, която съдържа зимна градина и необходимите обслужващи площи. Тази част заедно с включените в нея призми отразява околните сгради. От ниските тела се издигат двете високи мачти, съединени с извита част. Сградата има 50 етажа и е висока 200 м. Капителът изглежда като че поддържа небето. През 1988 г. сградата бе отличена от американското списание "Progressive Аrchitecture" с най-висока оценка.
Дойче банк
е построена през 1979-1984 г. по проект на Ханиг, Шийд и Шмид. В миналото катедралата е доминирала над града, днес това прави двойката близнаци на Дойче банк. Фасадата, покриваща стоманения скелет, е изцяло остъклена. Красивите стари сгради пред нея са оставени като апликация. Призматичните кули, ограждащите ги ниски сгради стоят безплътно в небето. Сградата отразява светлината по особен начин. Кулите са високи 155 м, но съдържат различни по брой етажи. Широката основа има четири етажа, които са достъпни за граждани, с ресторант и зали с различни размери. Кулите са два близнака, обвити във фасадна черупка от стъклени панели и вътрешна утилитарна черупка. Таваните пресичат и съединяват тези два елемента.
Виолета Стоева
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА