Last news in Fakti

20 Декември, 2022 22:00 2 193 9

Приемат се кандидатури за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради

  • саниране

Към настоящия момент едва 7% от площта на обитаваните жилищни сгради е в съответствие със съвременните изисквания за ЕЕ

Приемат се кандидатури за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради  - 1
Снимка: М. Богданова ©

МРРБ официално публикува утвърдени Насоки за кандидатстване по процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – Етап I“, финансирана със средства от Националния план за възстановяване и устойчивост. Процедурата вече е отворена и всички желаещи собственици на многофамилни жилищни сгради, които се управляват по реда на Закона за управление на етажната собственост, могат да започнат подготовката на документи и подаването им чрез общинските/районните администрации.

Общият размер на средствата за тази процедура е в размер на 1 129 881 600 лева с ДДС. Допустими са всички многофамилни жилищни сгради, които се управляват по реда на Закона за управление на етажната собственост (ЗУЕС) и са проектирани преди 26 април 1999. Одобрените сгради ще получат до 100 % безвъзмездна финансова помощ. Основната цел на програмата е подобряване енергийните характеристики на жилищните сгради, достигане на клас на енергопотребление „В“ на многофамилните жилищни сгради, намаление на енергийното потребление на страната, редуциране на емисиите на парникови газове; постигане на 30% спестяване на първична енергия за всеки обект от жилищния сграден фонд, намаляване на енергийната бедност, чрез намаляване на разходите за енергия, подобряване на условията и качеството за живот чрез технологично обновление и модернизиране на сградния фонд и др.

Към настоящия момент едва 7% от площта на обитаваните жилищни сгради (построените след 2010 г. и обновените) е в съответствие със съвременните изисквания за ЕЕ. Според извършения преглед на необновените жилищни сгради по енергийни характеристики и потребление на енергия, 90% от необновените сгради се характеризират с най-лоши енергийни характеристики – с класове на енергопотребление E, F и G.

Насоките за кандидатстване са публикувани на електронната страница на МРРБ www.mrrb.bg, раздел „Проекти по НПВУ“, секция „Процедури по НПВУ“, подсекция „Процедури, отворени за кандидатстване“, Насоки за кандидатстване по процедура BG-RRP-4.023 „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд - етап I“, както и на портала на ИСУН 2020: https://eumis2020.government.bg.

Крайният срок за кандидатстване по настоящата процедура е 31.05.2023 г.

След приключването на този първи етап, ще стартира прием на проекти по втори етап от реализирането на подмярка „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд“. Във втория етап безвъзмездната финансова помощ ще бъде 80% от допустимите разходи. Тя ще стартира след края на тази процедура и кандидатстването по нея ще приключи на 31.12.2023 г.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 продължаваме измамата

    15 2 Отговор
    продължаваме схемите през стиропора... мерси!
  • 2 Конят в Реката

    6 4 Отговор
    А еднофамилните жилища кучета ги яли.За тях нанайци.
    Ама аз ще горя цяла зима гуми в знак на протест.Така като наближите Ихтиман по магистралата и погледнете на юг ще се ориентирате по моя протест.Така да знаете.
  • 3 архитекта

    4 5 Отговор
    В моя град санираха безплатно доста жилищни блокове и де получи изключително добре. Просто старите панелки получиха още по 300 години . Изглеждат като построени сега 2022 година. Така че санирането е добро дело. Освен това енергийната ефективност на санираните сгради в момента отговаря на всички стандарти и изисквания със предварение, иначе казано , колкото и да измислят енергийни ефективности сградите ще отговарят.

    Коментиран от #8

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 гумата

    4 0 Отговор
    Насилственото извършване на замазка наречена саниране не води до нищо добро!
  • 6 оня с коня

    7 0 Отговор
    Хубава и Позитива е цялата Статия,но ЛИПСВА АНАЛИЗА ЗАЩО само 7% от Сградофонда Български са санирани.Затова и ще им обясня закво става дума на тия "Държавници",пък те ...ще си го преместят.Блокчето ми е 4-етажно,решихме на 100% да подадем Молба за саниране.Да,обаче за целта се изисква освен една гола Молба,в Общината да се представят и Оценка за Ефектимност,както и Технически ПаспортОтидохме при съответните Фирми и ни уведомиха че Документът за Ефективнос ще струва по 2,99лв на Кв. метър/без ДДС/,а Паспортизацията - по 6лв на кв.м.Сметнахме Квадратите и излезе че всеки от 8-те Апартамента трябва да приготви по 1500лв общо.От Общината уверяват,че тия предварителни разходи ще се поемат от Нея и ЩЕ НИ СЕ ВЪРНАТ,но при условие че Бъдем утвърдени за Саниране,т.е. съберем необходимите Точки по различните показатели.За справка според Системата за Точкуване Всеки Многовходен Блок/ние сме само с 1 Вход и сме Лилипути в сравнение с Големите блокове/ ни Изхвърля от Състезанието без изобщо да се замисли!Затова и се отказахме ит въпросното саниране,защото не си струва да подарим тия 1500лв на Фирмите за Ефективност и Паспорт,след като накрая ще пием по 1 вода.Имаше и събрание в Общината по тоя повод и бе разяснено че Общините само оформят Набора от Документи,на реалната Класация по Точки се извършва в Сф и е напълно възможно НИТО ЕДНА СГРАДА в Окръжния ми Град да не бъде одобрена!И питам аз:Това не е ли пождигравка с Народеца ,ААА?!
  • 7 Мая

    3 2 Отговор
    Здравейте стиропори, анаеробни плесени и мухъл, респираторни заболявания, астми и алергии...
  • 8 Русенец

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "архитекта":

    Искам да обясниш, как лепенето на стиропор удължава експлоатационния срок на панелката? Аз знам как става финтът, но искам ти да го обясниш.
  • 9 ринго

    0 0 Отговор
    Санирането да става само с негорими материали-вата,а не със стиропор ,който гори!