Last news in Fakti

13 Август, 2003 00:00 1 022 0

Заменките - кой, как и какво взе?

  • срещу-
  • общински-
  • терени-
  • жилища-
  • замените-
  • които-
  • николов-
  • антоан-
  • апартаменти-
  • съвет-
  • председателя-
  • обаче-
  • стана-
  • софия-
  • съветници-
  • архитект-
  • бензиностанции-
  • години-
  • общинския-
  • всички-
  • общинската-
  • била-
  • узаконяването-
  • според-
  • енгибаров-
  • главния-
  • столицат
На двудневен маратон Столичният общински съвет прие рекордно близо 1500 решения. Само на две заседания съветниците успяха да заменят, узаконят или разрешат придобиването на апартаменти в "Лозенец" срещу по-малки в по-скромни квартали, дадоха терени за строителство на бизнес и търговски центрове, бензиностанции, вкараха магазини в капитала на общински дружества, най-вероятно за да бъдат продадени, освободиха шефове на общински фирми от отговорност и свършиха още куп неща. Наведнъж бяха узаконени 1016 заповеди на главния архитект на столицата, издадени в периода 1991-2002 г. За сравнение обикновено за една сесия (един работен ден) се взимат не повече от стотина решения.
Невероятната работоспособност на общинарите на края на мандата им има своето обяснение - част от тях, а също и служители от администрацията не са сигурни дали ще бъдат в следващия съвет. Затова побързаха в последния момент да се уредят с нови апартаменти и терени на атрактивни места. Това стана чрез замяна на общинските недвижими имоти срещу жилища. Вариантите бяха два - общински терени срещу апартаменти или собствени жилища в покрайнините на столицата срещу по-големи общински в центъра.
Официалното обяснение беше, че докладните записки се натрупали заради неколкократното отлагане на сесията, причинено от противоречията в СДС и подадената оставка на председателя на съвета Антоан Николов. Но фактите говорят друго.
Близо 200 замени за по-малко от 10 минути
успяха да разгледат и гласуват общинските съветници. От тях около 170 бяха гласувани накуп. Отделени бяха само спорните 20-ина случая. Първоначално на сесия през юни екипът на Софиянски реши да спре замените до изборите с мотива, че не трябва да се обременяват бъдещите управници на града. На следващото заседание през юли Антоан Николов обаче контраатакува, че е нередно да се оставят в наследство 300 нерешени преписки. Многото протестни писма от гражданите заради неприключилите случаи, по които срокът е изтекъл отдавна, беше допълнителният аргумент на председателя, пред чиято врата на прощаване се изви опашка от съветници с лични прошения. Така на "последния влак" с апартаменти и терени на изгодни цени се уредиха съветници или техни близки, сред които Валентин Котов, Евтим Евтимов и Ани Янева от БСП, Кирил Михайлов, Емил Додов, Петър Джорински от СДС.
Някои от замените не успяха да минат. Гласовете на ОДС се оказаха недостатъчни за даването на ресторант "Кошарите" на ВИС и на имот за духовно училище на софийския митрополит Инокентий. За тях остава поправителният през септември (тогава ще бъде последното заседание преди местните избори), за когато се очертават още стотина замени. Сред най-злощастните откази беше този на Изидора Леви-Манева, която не успя да се сдобие с едностаен партерен апартамент на ул. "Граф Игнатиев", след като беше заподозряна от съветници, че е роднина на председателя на СДС - София Евдокия Манева. На изкушението на замените не успя да устои дори номинираният за наследник на Антоан Николов Андреас Енгибаров, който уреди свой близък със жилище от 140 кв.м на пъпа на София срещу ЦУМ. Енгибаров обаче възропта публично срещу определението
"замитащ следите на Антоан Николов"
То му беше дадено в публикация във в. "Седем". "Четете погрешна литература, г-н Енгибаров, далеч нямаща стойност. Ако сте решили да ставате председател, не обръщайте внимание на тези неща", посъветва го сегашният председател Николов, който тази седмица сдава поста. Той беше изпратен с женски сълзи и получи общинския звънец, от който шест години оповестяваше началото и края на заседанията.
Казват, че цената на замените е била приемането на общия устройствен план, който беше разкритикуван от всички политически групи, но въпреки това беше приет. Факт е обаче, че скандалните случаи можеше и да не се случат, ако не беше удивителният синхрон между СДС и БСП на принципа "ти на мене, аз на тебе". По наблюдения на осъществените сделки би могло да се направи изводът, че "цензът" да се уредиш с добър имот е да имаш познати в общинския съвет или да си служител в общинската администрация. Късметлиите ще плащат общинските терени с жилища по пазарни цени. Тези, които разменят жилища, ще се разплащат или по базисни пазарни цени, или по общинската наредба, според която едно жилище излиза най-много до 80% от пазарната му цена. Очевидно е, че някои от замените на апартаменти излизат по-евтино отколкото да ги купиш на пазара. В решенията обаче се посочва, че те са "изключително изгодни за общината", защото например жилището в "Сухата река" на главната счетоводителка е много добре поддържано.
Скандал от първия ден на "маратона" беше
узаконяването на над 1000 заповеди за разрешителни за строежи във всички райони на столицата. Те са издавани от главния архитект на София в продължение на 10 години. Засягат около 30 хиляди души, стотици сгради, нови квартали и улици. Заповедите са нищожни според серия от решения на Върховния административен съд от 1998 г. Причината е, че издаването на разрешителните било не от компетенциите на главния архитект, както тълкували юристите на общината, а на общинския съвет според съда.
Отпор се опитаха да окажат съветниците от радикалите на Евгений Бакърджиев. Председателят на групата Златина Карова заяви, че докладната записка на главният архитект Стоян Янев е вкарана в последния момент и не е минавала през комисии. Хората на Бакърджиев поискаха отлагане на узаконяването и гледане на всяка заповед поотделно. Председателят на комисията по инфраструктура Николай Александров от СДС призова за доверие към арх. Янев и саниране на заповедите анблок. Както и стана. Узаконяването им стана възможно с поправките в Закона за устройство на територията, приети в края на юли. По думите на арх.Янев те били съгласувани със съда.
"Видяхте ли какво направихме - узаконихме жилищата на депутатите, а нашите дела ще се водят с години в съда", ядосваше се общинският съветник от ОДС Петър Величков след гласуването.
След като узакониха незаконните градежи, съветниците преминаха към петдесетината разрешителните за ново строителство. Преобладаващата част от тях бяха за нови бензиностанции, газостанции и автомивки в Люлин, Зона Б-4, Овча купел, Хаджи Димитър, Красно село, Драгалевци, Панчарево и т.н.
В София има повече петрол, отколкото в Кувейт
възкликна съветникът от БСП Росен Малинов. По неофициална информация получаването на разрешително "върви" от 10 000 до 100 000 долара в зависимост от мястото и дали се изгражда цял комплекс или само една колонка. Все пак между 35-те нови бензиностанции успя да се промъкне и една детска градина. Това стана след застъпничеството на Антоан Николов. Дори на председателя не му беше ясно как всички бензиностанции са с положително становище, а детската градина - с отрицателно. След като разбра, че то е от кмета на район "Възраждане", Екатерина Кехайова, възкликна многозначително и децата получиха зелена светлина. Софиянски успя да преодолее недостига на средства в общинската хазна с актуализация на бюджета.
Още 18.65 млн. лв. трябва да дойдат от продажбата на земя и дълготрайни материални активи. Това ще стане основно чрез продаването на атрактивни терени за строителство на хипермаркети на чужди инвеститори, поясни кметът. Интересът е от западни компании, сред които "Била", "Кауфланд", "Хид" и други. "Била" успя да изпревари конкурентите си, като за двата дни взе два общински терена. Интересното е, че западният инвеститор се зарази от българския пример и прибягна до изгодната схема замяна на общински имот срещу жилища. Така австрийците получиха терен от 4155 кв.м в "Сухата река", като срещу него ще предоставят жилища, в които ще се настанят отчуждени собственици. Другият терен "Била" купува от общинското дружество "Софийски имоти". Мястото е "Зона Б-4", а цената е не по-малко от 110 долара на кв.м.
,


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА