Last news in Fakti

31 Януари, 2023 15:35 2 759 8

До 5 години превръщат тази столица в райска градина (СНИМКИ)

  • казахстан-
  • астана-
  • озеленяване-
  • казан-
  • опит

Започва озеленяването на една от най-новите столици в света – Астана

До 5 години превръщат тази столица в райска градина (СНИМКИ) - 1
Снимки: М. Богданова ©

Казахстан ще проучи опита на Казан по отношение на озеленяването. „Нашата цел е да направим столицата удобна за нашите граждани и чуждестранни гости по всяко време на годината, за да подобрим облика на Астана“, каза президентът на страната Касъм-Жомарт Токаев.

Според него Астана трябва да стане удобен град за живеене. "На първо място е необходимо да се преразгледа концепцията за развитие на градската среда. Днес в града липсват паркове, има малко места за удобни разходки и отдих на жителите", обясни президентът.

„Възлагам на акимата (бел. ред. местната администрация) в рамките на 3 години да доведе засаждането на трайни насаждения до 50%. Поставям задачата - до 5 години столицата да стане град-градина", разпореди държавният глава.

Доскоро името на Астана беше Нур Султан. След вълненията през януари 2022 г. тя си върна името Астана. Градът се развива изключително бързо. Всички сгради – от администрацията до жилищата са ново строителство. Време е за втория етап от развитието на градската инфраструктура – придаване на повече красота и уют на казахстанската столица.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гориил

    10 7 Отговор
    Доста безвкусна архитектура на Астана.
  • 2 аСтана

    8 4 Отговор
    Подготвят столицата на но.вия све.товен ред. Мас.онска архитектура със с.а.тан.ински символи. Разменете първите две букви на името.
  • 3 ДрБр

    10 3 Отговор
    Красив град, красиви сгради и до там. Не става за живеене, защото е планиран за хора с коли. Огромни празни пространства, брулени от вятъра, (а там от вятър друго повече няма) в съчетание с температура от - 30° зимата просто те предразполага за разходки. Много пари хвърлени на вятъра при положение, че останалата част на Казахстан е доста очукана и бедна. Показуха.
  • 4 аСтана

    6 3 Отговор
    Който чете, интересува се и анализира, ще разбере.
  • 5 ТкьЪф

    5 1 Отговор
    Северно корейски архитектурни изцепки тип мутро барок /...закривай медията ....
  • 6 Красиво е но...

    4 6 Отговор
    В момента предсроят избори там. Америте се натискат супер яко да успеят да фалшифицират, платят и т.н. изборите за да спечели американски настороена партия. Това ако стане идеята е да започне сценарий като в Укрия ,който ше доведе, до откриване на втори фронт срещу РФ. Дано хората там са по-далновидни и да съумеят да предотвратят поредната краварска просротия. Успех на изборите!
  • 7 Цоко Смоко

    1 2 Отговор
    Сигурно повечето тука нямате дим у ..... ,ама иначе сте гУеми разбирачи и маанджии
  • 8 казак

    5 3 Отговор
    Хубаво изглеждат тези сгради. Като в Дубай. Но там наливат огромни пари от нефт и газ. България няма нефт, няма газ. България пари има , ама шефовете не дават да се харчат за такива изцепки.