Last news in Fakti

18 Февруари, 2023 20:37 18 525 39

Главната опасност при новото строителство

  • строителство-
  • жилища-
  • качество-
  • цимент-
  • внос-
  • строителни материали

Използва се евтин вносен цимент

Главната опасност при новото строителство - 1
Снимка: М. Богданова ©

След 90-та година на миналия век станахме свидетели на бум, когато в съвременното строителство започна да се използва евтин вносен цимент. От други държави се внасяше строителна стомана за конструкции, некалибрована. Това също буди някакви съмнения, че не е по правилата, коментира арх. Костадин Сандев, с който са свързани градоустройствените планове на много квартали в Благоевград.

"В миналото майсторите бяха по – добри. Не, че и сега няма добри майстори, но повечето от тях напуснаха България и работят в други държави. От тази гледна точка има разлика в строителството на старите и новите жилищни сгради“, каза още арх. Сандев, цитиран от аг. "Фокус".

По думите му особено важно при изграждането на жилищните сгради, освен качеството на материалите и работната ръка, е да се спазват законовите норми за отстояния между сградите.

"Отстоянията между сградите са по Закона за териториалното и селищно устройство и нарушения в тази насока, тоест намаляване на отстоянията между сградите е много опасно. При срутването на едната сграда, тя може да захлупи другата или да се получат т.нар "сенки“ на сградите, в които хората няма да могат да се евакуират. При земетресение хората трябва да се отдалечат на определени разстояния от сградите, за да не бъдат застигнати, контузени, убивани“, добави той.

Арх. Сандев отбеляза, че в контекста на всичко това отстоянията между сградите трябва да бъдат много точно спазвани и да са по закон. "Всяко намаление на отстоянието е пагубно“, категоричен бе той.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 76 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Aлфа Bълкът

    65 10 Отговор
    Ето ви ги новите строежи, още им надувайте цените.
    "Груб строеж - Допуснати грешки и Препоръки как да бъдат избегнати"

    Коментиран от #13, #17

  • 2 хммм

    22 136 Отговор
    Българските сгради са здрави! През 90-те години се направиха много красиви хотели. Соц-а беше мизерия!

    Коментиран от #3

  • 3 Да бе

    163 14 Отговор

    До коментар #2 от "хммм":

    При соца може да беше грозно, но се спазваха стандартите. Сеха храните са боклуци, що си мислиш че в строителството не се влагат боклуци. Целта на строителя е максимална печалба при минимална инвестиция.

    Коментиран от #6, #10

  • 4 Толкова

    151 8 Отговор
    на гъсто се застрои след 1990г., че с протягане на ръката може да хванеш комшийката за задника.

    Коментиран от #24, #26

  • 5 Жалко

    110 5 Отговор
    за хубавите квартали като Лозенец,Стрелбище,Ив.Вазов и подобни. Съсипаха ги с гъстото строителство.
  • 6 Дюлгерина

    107 8 Отговор

    До коментар #3 от "Да бе":

    Целта на строителя е максимална печалба при минимална инвестиция.
    Прав си. По виновен е този кайто разрешава да се строи без да се спазват отстоянията.
  • 7 Тони

    11 92 Отговор
    Пак поканили тъпанар да дърдори глупости. Тоя архитект яно викога не е работил в сферата. Ама всезнайковците вярват и коментират врели некипели. Живейте си по панелките.

    Коментиран от #27

  • 8 Титу

    140 12 Отговор
    Българите са овце мислят си че като дадат 2000 евро на квадрат ще купят нещо качествено а истината е че новите сгради са като пътищата на Бойко
  • 9 Деб

    128 8 Отговор
    Като знам как шефа икономисваше от желязото и купуваше евтин цимент не искам да живея в негов блок от новото строителство. Направи милиони от икономия на желязо и цимент. Сега кара Бентли купи си и яхта и си построи къща на морето. А тарикатите сеяндури му купиха кокошарниците и станаха гражданье.
  • 10 хммм

    21 130 Отговор

    До коментар #3 от "Да бе":

    Нито храните са боклуци, нито сградите!! Явно вие социалистите си живеете във ваши фантазии...

    Коментиран от #14, #34

  • 11 МирО

    33 64 Отговор
    Принципно е по-добро за мене, човек ако се нуждае от жилище да купи ново строителство, старото обикновенно е амортизирано, а новото се строи по европейски критерии и завишени изисквания за земетръсо устойчивост, има и изкривявания, но в БГ кое не е побългарено?

    Коментиран от #38

  • 12 чакай, чакай

    26 61 Отговор
    Този архитект действащ ли е или се е оттеглил преди четвърт век? При всяко заливане с бетон се правят стандартизирани бетонни кубчета, които после отиват на проби. Ако има отклонение от здравината на бетона излятите елементи се отстраняват. Арматурата се отчита на килограми, така че лесно се хваща дали и къде е подразмерна. И не на последно място - днешната строителна технология не е за старите майстори, които пускаха плюнка за отвес.

    Коментиран от #28

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Гербераси долни

    75 6 Отговор

    До коментар #10 от "хммм":

    За жалост се бъркаш жестоко прочети етикетите и ще разбереш че "русенското варено" е сварено пресовано месо,но в съвременния живот пускат на пресата освен обескостени кокали кожи и копита и в изобилие много Е-та ,плодовете внос от Турция се отглеждат в оранжерии целогодишно като корените се подхранват с течен тор преминаващ по тръбички ,наскоро имаше новини и за салам "Бургас " оказа се че няма нищо общо с рецептата 60 на 40 по принцип консумира ме нитрати ,палмова мазнина и емулгатори и набухватели ,прочети и повечето нат сокове за да разбереш че направен от 30 концентрат пюре от даден продукт, а за строителството последните двадесет години се строи с турски цемент които е бегло подобие на Българският от преди демокрацията.

    Коментиран от #16

  • 15 Фандъковщина

    69 4 Отговор
    Къде се спазват тези отстояния като се строи на калкан?То тротоари няма, камо ли отстояние.
  • 16 хммм

    22 8 Отговор

    До коментар #14 от "Гербераси долни":

    Не ям нито 1 от споментатите от теб. Ако купуваш само най-евтинитеи б0клуци нищо чудно че така си мислиш.. Немска прозираща шунка има за 2.50 в Кауфланд.
  • 17 Чудя се

    82 6 Отговор

    До коментар #1 от "Aлфа Bълкът":

    Кой заблуден може да цъка минуси, след този клип. Аз лично наблюдавах как се строи сградата, в която придобих апартамент и не се отличава много от тази на клипа. Наблюдавал съм и още няколко сгради ново строителство и на 100% се убедих че навсякъде е така. По-скоро се затвърди мойто мнение. Още на малко над 6 по Рихтер ще е долу цялото ново. Панелките и ЕПК-то ще карат до към 7. Не се заяждам, но от новото нищо не става. Първо заради не компетентните строители, второ заради некачествените материали, трето заради евтината работна ръка и четвърто контрол НУЛЕВ. То за тотално неразбиращи от строителство собственици.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Гошо

    44 6 Отговор
    Да бе.Не е боклук на места.Само да ти кажа ,че на новострояща се сграда в София отклонението във вертикала на плочите е около 20 см и то не общо за всички 5 етажа,ами всеки етаж е за себе си.Ти сещаш ли се колко държат колони с примерно 10 см отклонение една от друга.То не е просто да има нещо там.За това има стандарти и изисквания.Ама едните си плащат ,а другите си затварят очите.Всичко за пари.Говорим за уж елитна фирма в Бг като цяло.
  • 20 ЩЕ ПАДАТ КАТО КУЛИ ОТ КАРТИ

    45 5 Отговор
    СГРАДИТЕ НОВО СТРОИТЕЛСТВО ЩЕ ПАДАТ КАТО КУЛИ ОТ КАРТИ !!!
  • 21 Трътлю

    20 9 Отговор
    Наскоро купих етаж от къща в южен район. Строена партер и етаж 28ма гредоред, надигнати два етажа 74та плочи. Аз съм на предпоследния. Зидано с тухли единички, старо дюшеме с блажна боя, стълбището груб бетонен кофраж. Три големи стаи бокс 3м2 тераса 5м2. Мирише на старо. Стените на замазка. Таваните 2.8м. Банята уж голяма, с вана, а тясна и крива, да се чудиш моноблока къде да сложиш. Светла площ 50м2, чиста площ 67м2. Много работа иска да замяса на нещо. Новото - пляскаш ламината, плочките в банята вървят лесно на зелен кнауф, евтина кухня пдч конфекция и си готов. Старото първо къртиш после правиш, двойна работа, и под наем по-евтино върви като е старо.

    Коментиран от #25

  • 22 Кара Ибрахим

    23 0 Отговор
    Освен некачественото строителство, много важен е и контрола, който общините имат задължението да оказват. В много подблокови пространства се премахват носещи колони, за да се ползват за магазини. Над много сгради се надстрояеат етажи, за които тя не е изчислена. Има хиляди сигнали до отделите по архитектура в общините и те не предприемат законодателните мерки за премахването им. Такива примери има в Община Бургас, но там си
    правят оглушки до първото земетресение при, което ще започне масово срутване на сгради.

    Коментиран от #29

  • 23 Работник

    24 1 Отговор
    Ами нормално е бе хора, нали трябва да се спечели от това трудоемко начинание. Най важното е да е разчупенко, боядисано и украсено шаренко, с големи прозорци, за да хваща окото на комплексирани балъци, които да си мислят, че са постигнали нещо по-различно от панелка
  • 24 Дрънчо

    10 0 Отговор

    До коментар #4 от "Толкова":

    Точно! и въпреки това демографията ни страда!
  • 25 Дрънчо

    6 1 Отговор

    До коментар #21 от "Трътлю":

    Честно! Не ти разбрах изказа!
  • 26 ХаХаХа

    9 0 Отговор

    До коментар #4 от "Толкова":

    Ти оплакваш ли се?! Или се хвалиш? Дано комшийката да е хубава и дащна.
  • 27 Да.........

    11 7 Отговор

    До коментар #7 от "Тони":

    Аз съм превърженик на панелките. Те са вечни! Необходима им е малко козметика и стават дъ-бест.

    Коментиран от #32

  • 28 Кака Пена

    16 2 Отговор

    До коментар #12 от "чакай, чакай":

    Писал си "Ако има отклонение от здравината на бетона излятите елементи се отстраняват"? А бе пред очите ми /под балкона ми/ построиха много нови кооперации и нито един "излят елемент" не видях да се отстрани. Сигурно качеството на строежите се над средно европейско равнище? Всички стени /дори и вътшните/ се изградиха с тухли или ютонг, като последните /най-отгоре/ 5-10 сантиметра до плочата бяха запълнени с пяна. Питам се аз, как тази стена ще поеме и най-лекия тръст и как плочата ще се укрепи с пяната на всички стени? А и после, защо духало през стената /през гипскартона/! Ако пък в съседния апартамент живеят пушачи - проветрявайте цигареният дим във вашата стая за да не се задушите.
  • 29 Възмутено наблюдаващ

    13 1 Отговор

    До коментар #22 от "Кара Ибрахим":

    Като спомена Бургас, сещам се как преди години в Лазур, блок 19 направиха един такъв магазин, като изкъртиха и изхвърлиха огромно количество бетон и арматура...... Но все пак хората си направиха магазинчето. Бакалийката им работи....., но дано да не се случи земетресение, че иначе не ми се мисли.
  • 30 Знаещ

    5 3 Отговор
    Архитекта е толкова невеж, че не ми се коментира. Говори за евтин вносен цимент (турски), без да е видял една лабораторна проба. Вносния цимент от Турция , Румъния беше причината българските заводи да свалят цените си до такива с нормална печалба. Качеството е еднакво. Но това е минало. Няма вносен евтин цимент. Всичко вече е еднакво, няма конкуренция,а договорки за цени. За година и половина 4 вдигания на цената. Честито.
  • 31 БарО

    12 0 Отговор
    Старото строителство е проверено от времето и Рихтер. Стара панелка на 60 години не я продавам за по малко от 1500 евро на кв.м. в прованса. Който иска без пари да го д. под вода. А за столицата работата е ясна - балонирани цени . Който има излишни милиони да ги набива в софия.
  • 32 МирО

    6 11 Отговор

    До коментар #27 от "Да.........":

    Аз пък съм любител на новото строителство ( и под ново разбирам след 2010г.). Панелка не бих пипнал, ЕПК става, но там са по над 100 апартамента и цяло село живее на един декар място, междусъседските взаимоотношения често са меко казано "весели". Новото строителство на ботикови блокчета от по 15 до максимум 20 апартамента - проектирани по новите европейски изисквания за качество ( земетръсо устойчивост, енергийна ефективност и т.н.) с подсигурени при проектирането места за паркиране на всеки апартамент и ....
    А инак всеки сам си прави изборът, стара поговорка звучи "за всеки влак си има пътници"

    Коментиран от #36

  • 33 Гост

    9 0 Отговор
    Напоследък попадам на интересни промоции по имотните обяви. Обявил на 50К, два дни по-късно надул с още 20К и след няколко месеца смъкнал с 15К и пише НАМАЛЕНА.
  • 34 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "хммм":

    Ха ха ха ха ха това беше много смешно.
  • 35 Много важно е да се каже, че този ЗУТ

    6 0 Отговор
    си е едно чисто лобистко творение!!! Всичко беше "натъманено" да е "в съзвучие" със събудилия се вълчи апетит на строителните инвеститори още след падането на комунизма. Мисля, че законът е от 2001 г. Може и да съм в грешка, но някъде 2001-2003 г. се РОДИ това мизерно творение, пълно с казуси за ПРЕзастрояване, с неуведомяване на живеещите в панелните блокове за инвеститорските намерения да съсипят междублоковите им пространства. И това, разбира се с активното и приятелско отношение на общините към "великите" Богопомазани инвеститори. Питам се всеки път дали употребата на думичката "инвеститори" не подобава да се ползва точно в тези случаи!? Презастроиха и изобщо НЕ е ясно дали са изчислени и съответно спазени тези разстояния, за които се говори в материала! Съсипаха междублоковите пространства, убиха природата, унищожиха качеството на живот. За сметка на това пък мераклии за нови апартаменти - много! Е, сега ще им треперят дрешките на гърба дали не са се набутали хем прескъпо за НЕкачествено и спестило материали строителство, хем и опасно за живущите при евентуален силен земен трус!!! И защо се допуска Сульо и Пульо да се занимават със строително инвестиране??? Демек събрали някои хора незнайно откъде и как един поток пари, чудят се как да ги умножат многократно и хайде да строим за мераклиите да се натикат в маломерни, но скъпи жилища! Сега ще видим резултатът какъв ще е!
  • 36 "бОтикови" блокчета са по-скоро

    11 0 Отговор

    До коментар #32 от "МирО":

    блокчета с НЕ повече от 10 семейства! И 10 са много даже! За какъв "бОтик" става дума АКО със семейството ми живеят още 10 семейства? По-скоро е като комуна! И във връзка с труса в Турция всеки ден "се изказват" спецове - инженери, архитекти. Едни "сриват" из основи панелните блокчета (разбирай до 5 етажа, всичко друго е извращение на архитектурната мисъл), други споменават много плахо новото строителство като рисково и ненадеждно! Но АКО решим ориентир да ни бъдат реалните събития в Турция през 1999 г. и сегашните, то е ЯСНО, че и през 99 г., и сега се сринаха сгради, които са НОВО строителство!!! Дори и местните, които са свидетели на падането на огромни и луксозни сгради в Турция, казват, че пада новото строителство, а старото остава непоклатимо!!! Така че, уважаеми строителни инвеститори, спрете да се съмнявате в панелките (поне НЕ в до 5-етажните), ами вземете изследвайте старателно строителството от 20 години НАСАМ. То е пълно със сгради от типа "мек първи етаж"! А за качеството на бетона му и останалите материали, САМО можем да предполагаме какво е. През тези "ползотворни" за строителния бранш 20 години, се държеше на бройката, бързата и голяма печалба, и хищническото усвояване на междублоковите пространства и височината на сградите. След като матричните показатели ставаха все по-хищнически спрямо природата и хората, то логично е да мислим, че всичко това е било съпътствано от недотам добри намерения, изместващи на заден план нормите, на които трябв
  • 37 Бетонов възел

    7 0 Отговор
    Циментът е само едното главоболие Има различни типове цименти Някъде строяха и с морски пясък Другате добавяха сгурия Почти никъде не се прави геопроучване точно на участъка
  • 38 Вале-каро

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "МирО":

    Що не вземеш да сравниш днешните "европейски " критерии с БДС /Български държавен стандарт/ от преди1989 година , за да разбереш кое е по-сигурното.
  • 39 Хахаах тоя е некав соц. "експерт"

    1 0 Отговор
    Друго си е едно време, строителни войски даваха страшно качество с вестници и торби от гипс между панелите хахаха новите бетони след 2010та се дупчат много много по-трудно от панелките. А баш майсторите са били страшни едно време, ама без материали и инструменти какво очаквате?
    Сега има и технологии, и качество и материали и инструменти. Презастрояването е друга тема и не знам защо този "експерт" бърка двете неща?!
    Работя в строителството над 20г., а дядо ми беше много добър арматурист, цял живот строил блокове и разни соц. дивотии. Най-честата практика е било камионите с материали да заминат за вилата на някой другар и после да разреждат арматурата в "допустими" граници. Точно заради това дядо ми редовно е бил черната овца и е чакал 20 години за апартамент, а др0гарите с чистите ръчички се обзавели с по няколко... чудни времена.