Last news in Fakti

11 Ноември, 2003 00:00 4 956 0

Незаконно преустройство напука блок в центъра на София

  • светлана-
  • сградата-
  • маркова-
  • блока-
  • апартамента-
  • обаче-
  • мариана-
  • съседите-
  • банкова-
  • стоян-
  • започва-
  • преустройството-
  • стени-
  • заповедта-
  • архитект-
  • разрешението-
  • строеж-
  • проект-
  • живеещите-
  • гебрева-
  • късно-
  • георгиева-
  • преди-
  • диана-
  • разрешение-
  • първия-
  • софийски
В самия център на София - на свръхнатоварения бул. "Евлоги Георгиев" срещу печално известната бивша дискотека "Индиго", цъка своеобразна бомба с часовников механизъм. 7-етажна сграда, строена преди 44 г., заплашва да рухне заради незаконно строителство. С намерението да правят офиси, магазини и галерия собствениците на два от мезонетите на първия етаж са решили да избият фасадните и носещите вътрешни стени. Това обаче вече е довело до отварянето на сериозни пукнатини не само във фасадата, но и в стените на апартаментите и на най-горните етажи.

Преди 3 г. адвокатката Светлана Георгиева, която от раждането си живее в двустаен апартамент в блока на "Евлоги Георгиев" и ул. "Паренсов", с ужас установява, че

на стената на спалнята й се е появила пукнатина

Светлана и мъжът й Валентин нарочно не правят ремонт на стаята, където спят с 11-годишната си дъщеря Калина. Те се надяват, че вещо лице ще опише пукнатините и ще спре напъните на собствениците да пробият носещия етаж на сградата като швейцарско сирене.

В апартаментите на съседите им на по-долните етажи положението е още по-страшно. 72-годишната Теменуга Димитрова плахо показва как подът на жилището й на втория етаж на блока вече подсказва, че железобетонната плоча се пропуква. В мраморната настилка, която е поставена над бетонната плоча, ясно личат поне 3 или 4 минаващи по протежението на антрето пукнатини.

Широката вертикална пукнатина във фасадната стена откъм ул. "Паренсов" е най-голямата грижа на живеещите в сградата. Драмата започва през март 2000 г., когато дама на име Мариана Маркова купува партерен мезонет в сградата на "Евлоги Георгиев" 85. Два месеца по-късно собственичката започва преустройство на апартамента. Маркова твърди, че преди да купи имота, е поискала предишният собственик да събере подписите на съседите, че са съгласни с преустройството. Те обаче

смятат, че подписката е фалшифицирана

Съседите са категорични, че Маркова е разбила всички вътрешни стени в апартамента, разрушила е носещата колона и комина без тяхното съгласие. Освен това собственичката разбива и прозорците на двата етажа на мезонета, като отваря огромни стъклени витрини буквално до бетонните плочи във фасадните стени.

Съседите изпращат сигнал до Столична Дирекция за национален строител контрол (ДНСК). На 16 май 2000 г. комисия от експерти по строителния надзор съставят констативен акт и покойната Светлана Гебрева в качеството си на главен държавен инспектор към ДНСК спира строежа. Мотивите са, че собственичката няма "необходимите строителни книжа за извършване на преустройството". С две думи - разбиването е напълно незаконно. Заповедта за спиране е издадена на 22 юли 2000 г. Два дена след посещението на комисията обаче Мариана Маркова подава в Управлението за архитектура и градоустройство (УАГ) заявление за одобряване на проект за магазин за промишлени стоки. 20 дена по-късно, при спрян строеж от ДНСК, главният архитект на София Стоян Янев подписва разрешение Маркова да преустрои апартамента си в магазин.

Всичко това щеше да е в реда на нещата, ако въпросната сграда не е

неустойчива на сеизмична активност

и буквално опасна за живеещите в нея. На първата страница на заповедната книга на блока от датата на построяването му - 1959 г., е написано "Поради наличните пропуквания и провисвания на железобетонните плочи да се извърши пробно натоварване на отделните полета и балкони с циментови торби". Когато родителите на Светлана Диана и Цветан Събеви се връщат от Харманли, където е изпратен на практика току-що завършилият юрист, те намират купища торби цимент, наслагани по балконите и по подовете на апартаментите. Целта е да се установи дали сградата няма да рухне преди още новодомците да са се нанесли.

"Човекът, който започна да строи сградата - инж. Любомир Шламбора, ни събра парите от първата вноска, построи блока до третия етаж и профука парите ни", спомня си 75-годишната Диана Събева. 24 семейства остават излъгани - надеждите им за нов дом рухват. Сградата стои недовършена 5 г., носещата й конструкция е изложена на дъжд и вятър, докато почти рухва. След фалита на строителя Градският народен съвет иззема блока от собствениците и го довършва. Събеви не се водят софийски жители и са застрашени да изгубят жилището си. За да го спасят, Диана прехвърля апартамента на сестра си Стефанка, съпруга на художника Стефан Сталев, които са софийски жители. "Голяма борба беше да си запазим апартамента. А сега и дъщеря ми трябва да мине през същото", просълзява се майката на Светлана.

След като Мариана Маркова се е сдобила вече с разрешение от главния архитект,

ДНСК отново спира строежа

и отменя заповедта на Стоян Янев като незаконосъобразна. Във втората заповед на Светлана Гебрева пише, че проектът е одобрен от УАГ без проект-заснемане на извършеното преустройство и без да е издаден акт за узаконяване. Проверката констатира, че при преустройството са засегнати общи части от сградата, без да е взето съгласието на всички собственици на етажната собственост, както е по закон. От ДНСК установяват, че в експертното становище, придружаващо разрешението за строеж, липсват доказателства, че конструкцията на сградата е осигурена срещу земетресение.

Последвалото затишие успокоява съседите, но се оказва, че е било затишие пред буря. През март 2001 г. Мариана Маркова започва наново да разбива апартамента си, снабдена с ново разрешително от УАГ. Този път разрешението за строеж, издадено на 22.03.2001 г. с подписа на Стоян Янев е не за магазин, а за офис. Със заповед от август 2001 г. началникът на ДНСК инж. Недко Младенов оттегля заповедта на Светлана Гебрева за спиране на строежа и разрешава преустройството.

Живеещите в блока разбират за това едва през септември, когато

строители отново започват да разбиват фасадните стени

Те завеждат дело в Софийски градски съд, който от своя страна спира заповедта на началника на ДНСК Недко Младенов. Година по-късно Мариана Маркова препродава имота си вече не като апартамент, а като офис с разрешение за строеж. "Целият проблем дойде от Валентин Георгиев, един доста неразбран човек, голям скандалджия и отявлен костовист, който на два пъти спираше разрешението за регистрация на партията на царя НДСВ", възмути се Мариана Маркова. Според нея Светлана Гебрева е спряла преустройството на мезонета по заповед на Йордан Соколов, който е ходатайствал за Валентин Георгиев, който е съпруг на Светлана Георгиева. "Наистина сме близки с Йордан Соколов, били сме му стажанти, той е кръстник на дъщеря ни, но е абсолютна лъжа да се твърди, че той е наредил нещо на Сетлана Гебрева", обясни Светлана Георгиева.

Ходенето по мъките за живеещите в пропукващия се блок няма изгледи скоро да завърши. На 14 октомври т. г. те с изненада виждат на входната врата писмо, с което друга собственичка на имот на първия етаж - Юлия Банкова, внучка на известния скулптор Николай Шмиргела, ги уведомява, че започва преустройство на ателието на дядо си в галерия, книжарница и офис.

Разрешението е дадено отново от главния архитект

Стоян Янев на 30 март 2001 г. Преустройството на ателието обаче започва 2 г. по-късно, понеже едва тогава Банкова намира пари по проекта "Красива България". Скулптурното ателие е собственост на Шмиргела от построяването на блока. То обхваща първия етаж и мазето, както и вход със стълбище към вътрешния двор на сградата. Внучката на скулптура Юлия Банкова обаче иска да избие част от стената откъм ул. "Паренсов", за да отвори отделен вход на галерията. Според нея не би било удобно да се влиза пред централния вход, който е постоянно заключен. Проблемът е, че до прозореца, който трябва да се превърне във вход, в момента зее дълбока пукнатина. Експерти са потвърдили опасенията на съседите, че конструкцията няма да издържи планираното разбиване на стени.

В писмо до протестиращите главният архитект на София Стоян Янев твърди, че за този и още 6 подобни обекта "за всяка от преписките е налице конструктивно становище или експертиза, давана от инженер конструктор и потвърдена в някои от случаите със становище на катедра "Конструкция" на Университета за архитектура, строителство и геодезия и от лицата, упражняващи независим строителен надзор в строителството". "Той буквално ми казва, да не се страхувам от пукнатината в спалнята си, защото тя е съгласувана с един куп експерти", гневи се обаче Светлана Георгиева.

"Аз съм готова да изчакам становището на ДНСК, защото не искам такъв хубав проект да започне със скандал", заяви пред "Сега" внучката на Шмиргела Юлия Банкова. Конструктивната експертиза, извършена от специалистите по проект "Красива България", показала, че няма опасност за пропукване на сградата. Става въпрос да се просече един прозорец, за да стане вход на галерията и книжарницата, а дори аз като филолог вече знам, че прозорецът не е носеща стена, обясни Банкова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА