Last news in Fakti

8 Юни, 2023 09:21 2 633 16

Руснаците поддържат този имотен пазар

  • пукет-
  • руснаци-
  • покупка-
  • имот

Значителни инвестиции в къщи на остров Пукет

Руснаците поддържат този имотен пазар - 1
Снимка: Shutterstock

Чуждестранните купувачи, най-вече руснаците, са били ключов двигател за възстановяването на пазар на имоти на остров Пукет

През 2022 г. руснаците си върнаха първото място по отношение на сделки с нови апартаменти в Пукет с 240 нови апартамента на стойност 875 милиона бата (25,4 млн. USD), представляващи съответно 32% и 29% от общия брой и обем сделки в провинцията, съобщава Фатанан Фисутуимол, президент на Phuket Property Association.

По данни на асоциацията през миналата година общият брой на предадените апартаменти на всички купувачи е нараснал до 1966 броя. За сравнение, през 2021 г. техният брой е бил 1425. Така делът на чужденците на пазара на недвижими имоти в Пукет през 2022 г. достига 32,4%. За сравнение, през 2021 г. той е бил 24%.

Според Информационния център за недвижими имоти (REIC) приходите от туристическия сектор на Пукет са скочили рязко през 2022 г., над 10 пъти спрямо 2021 г.

„Възстановяването на туристическия сектор оказа силно въздействие върху съживяването на търсенето на жилища в Пукет с добри продажби за всички категории имоти през втората половина на миналата година“, казва Вичай Уираткапан, изпълняващ длъжността главен изпълнителен директор на REIC.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вуй

    3 4 Отговор
    Хората инвестират, само на ривере са му сривове и фалити в главата ха ха

    Коментиран от #2, #10

  • 2 умен

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "Вуй":

    Те не инвестират а бягат от фашисткия режим в Москва!

    Коментиран от #7

  • 3 Алекс

    5 3 Отговор
    Дано всички руски навлеци в Поморие се прехвърлят в Пукет.

    Коментиран от #5, #8

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ами нещат

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Алекс":

    тука им е хубаво, особено на тьотките с младите гларусчета, дето им чешат дръгливите катерички
  • 6 МДААА

    0 0 Отговор
    А къде е този остров, не сте писали нищо по този въпрос. Посочената сума като известиция е цената само за едно
    жилище ли или общо
  • 7 СМЕХОРИИ

    1 4 Отговор

    До коментар #2 от "умен":

    Нещо по-смешно не можа ли да измислиш

    Коментиран от #14

  • 8 БАЙ ДАНЬО

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Алекс":

    Абе, ти знаеш ли къде е този остров, а
  • 9 Вуй

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "Вуй":

    Ривере, не си насилвай касмета, шморц

    Коментиран от #12

  • 10 Аз Кочо

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Вуй":

    На този пазар има 18-годишен цикъл на стабилност, сочат наблюденията на проф. Стив Ханке. Това важи навсякъде по света и са твърде малко пазарите, които успяват да прескочат тази „прокоба“. Трудно е България да се отскубне от цикъла при задаващото се цунами.

    Този 18-годишен цикъл в България няма как да бъде удължен. Но… цените продължават да растат, макар и с по-забавен темп, при което падането ще е по-жестоко, тъй като ще е от по-високо. По забавения темп на ценово покачване и на броя на сделките може да се забележи, че въздухът на пазара започва да свършва.

    Този цикъл няма как да бъде обърнат, както течението на реката не може да се промени тъй лесно. Сега стремежът е сривът да бъде отложен още малко. Но… вървим уверено към края и на този период. Голямата инфлация е само знак за това.
    .
    Пандемията не успя да промени цикъла, цените не се укротиха, а продължиха в устрема си нагоре. В този момент редица участници вече гледат отстрани и изчакват края на периода. Те знаят, че амплитудите стават все по-големи, тъй като нараства ролята на централната банка в овладяването на тези кризи, но и усещането за болка ще е още по-силно, продължат ли напред заедно с активните играчи.
    Когато удари кризата, първо изчезват всички купувачи. Продавачите се оглеждат. Но затишието продължава с месеци, може да стигне две години и повече. Най-ниската точка най-вероятно ще е през 2027-а. Тогава според мен ще дойде идеалното време за инвестиции в недвижими имоти.

    Повиш
  • 11 Аз Кочо

    2 0 Отговор
    Повишаването на лихвите започва да души пазара на недвижимите имоти. Той забавя, забавя… и след година-две-три следва срив.

    Паниката, известна като The fear of missing out (Страхът, че ще пропуснеш), се увеличава. И това е мотивацията на сегашните участници на пазара. Те не разбират от недвижими имоти. Онези, които добре познават механизмите на този пазар, те поне от две години не участват в него като купувачи.

    Влизаме в онази част от цикъла, когато предпазливостта е най-добрият съветник.
  • 12 Вуй

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Вуй":

    Язека сум шморц, ко е туй, ве, мужмурог
  • 13 ..леле , КАКО !

    1 2 Отговор
    А бат Бойко кой пазар поддържа ? Този в Барселона ли ?

    Коментиран от #16

  • 14 умен

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "СМЕХОРИИ":

    ако фактите са смешни за теб - смей се
  • 15 Гориил

    0 1 Отговор
    Руснаците върнаха Грузия с техните пари. Сега те са господари в Пукет.Този остров се развива и просперира по-бързо от други тайландски провинции и служи като пример за копиране и подражание.
  • 16 БАКЛАВА

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "..леле , КАКО !":

    Да ,а теб ко те е.б.е.