Last news in Fakti

5 Януари, 2024 13:19 3 176 14

Руснаците вдигнаха с 20% цените на жилищата на екзотичен остров

  • пукет-
  • руснаци-
  • остров

В някои проекти на Пукет участието на руски граждани е между 40% и 60%

Руснаците вдигнаха с 20% цените на жилищата на екзотичен остров - 1
Снимка: Shutterstock

Цените на жилищата и къщите на остров Пукет се повишиха през последната година с 15%-20%. Причината е, че след падането на всички ограничения, свързани с коронаируса, руснаците се насочиха към тази дестинация за придобиване на имот.

Според президента на Асоциацията за недвижими имоти в Пукет Матхапонг Упаситинг, „процъфтяващата туристическа индустрия в Тайланд и последиците от руско-украинския конфликт са привлекли богатите руснаци да купуват недвижими имоти“. „Тази тенденция доведе до 15-20% увеличение на цените на имотите след края на пандемията от COVID-19“, каза той.

Големите тайландски инвеститори Origin, Sansiri, Siamese Asset и Raimon Land увеличават вложенията си в Пукет с планирани нови проекти. „Тази тенденция доведе до увеличение на цените на земята в Пукет от средно от 87 000 USD до 233 000-263 000 USD за рай (16 акра) Някои парцели в престижни места могат да струват до 3,5 млн. USD на рай", добави президентът на Асоциацията за недвижими имоти на Пукет.

Управляващият директор на Knight Frank Thailand Ната Кахапана отбеляза, че в няколко проекта за недвижими имоти в Пукет делът на руското участие в закупуването на парцели в момента се оценява на 40-60%, в сравнение с 10-15% преди пандемията. „Вече е изчислено, че цените на земята в Пукет ще се увеличават с 8-10% годишно, което от своя страна ще доведе до увеличение на цените на вилите, особено тези, разположени на плажа“, каза тя.

Руснаците заеха второ място сред чуждестранните купувачи на недвижими имоти в многоапартаментни жилищни комплекси в Тайланд, извършвайки 962 сделки през годината. Според Информационния център за недвижими имоти в Тайланд от януари до ноември 2023 г. в кралството са продадени общо 10 700 имота, оценени на 1,5 млрд. USD. Това е с 38% повече спрямо година по-рано.

Руснаците заемат до 90% от пазара на имоти под наем на едноименния курортен остров, значително изпреварвайки китайските граждани по брой резервации, които са били лидери по този показател преди пандемията. Представители на местния бизнес отбелязаха, че 80% от заявленията за закупуване на недвижими имоти идват от руснаци, останалите 20% от граждани на други страни. Руснаците проявяват най-голям интерес към закупуването на апартаменти на стойност до 111 000 USD.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Човешки напредък

    11 6 Отговор
    Трябва да имат терен за голи партита че в Русия бабичките не дават
  • 5 Сила

    8 7 Отговор

    До коментар #3 от "Смех в блатото":

    Как бе, точно буряти и помилвани педофили и канибализъм си харчат парите на Пукет, това са им заплатите от "специалната операция".......... Бурятите даже си поръчват златни тоалетни чинии за именията

    Коментиран от #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Смех в блатото

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "Сила":

    Ц, те обичат да стоят близо да съмишленика им ... Тия със златните бидета са касичките му.
  • 8 мдааа

    10 6 Отговор
    А по 💩номорието цените се сринаха и пазара замря откак руснаците си тръгнаха. Укpопите не купуват те гледат само на аванта нещо.
  • 9 фАНТОМасс

    6 4 Отговор
    Защо и Тайланд не са наложили санкции към руснаците ? Защо не им забраняват да купуват и инвестират в имоти ? А де !
  • 10 факуса

    3 4 Отговор
    егати,добре,че фалираха,инак и тайланд щяха да купят
  • 11 Аз Кочо

    3 3 Отговор
    За да успокои притесненото от войната население, Русия раздаде евтини заеми за милиарди долари на гражданите си за закупуване на нови жилища, пише Wall Street Journal.

    Сега тези пари създават икономически главоболия, които малцина предвидиха – бързо надуващ се жилищен балон.

    Подхранваният от дълг ръст на цените на жилищата наред с бързото ускоряване на инфлацията разкриха значителни различия сред ръководителите в Русия в момент, когато битката в Украйна продължава. От едната страна е немощната централна банка, която има за задача да поддържа финансовата стабилност. От другата страна е Кремъл, който се опитва да затвърди обществената подкрепа преди президентските избори през 2024 г.

    Миналата седмица президентът Владимир Путин заяви, че планира да удължи до края на следващата година популярна ипотечна програма, която предлага по-ниски лихви за семейства с деца.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Христо

    2 0 Отговор
    Където отидат руснаците, прецакват всичко! Едно време в Тайланд беше истинска евтиния, след като се появиха руснаците всичко поскъпна, защото не се пазарят и като му кажат 100, той дава 150, да го видят всички какъв е тежкар и колко много пари има. Прасета!