Last news in Fakti

19 Юни, 2023 11:11 2 196 9

У нас половината от сделките се реализират след направени отстъпки

  • луксозни имоти-
  • отстъпки-
  • сделки-
  • кредит-
  • ново строителство

50% от покупко-продажбите в луксозния сегмент се реализират със собствени средства

У нас половината от сделките се реализират след направени отстъпки - 1
Снимка: М. Богданова ©

За първи път в луксозния сегмент имаме над 50% сделки с договорени отстъпки и 15% ръст на ексклузивните договори за продажба, което е още едно доказателство, че продавачите не очакват сделката да се случи лесно и бързо. Имотите, които са обявени на пазарна цена, се продават в срок до 3 месеца, а тези на по-висока за над половината година, уточняват от компанията Unique Estates. Отстъпките са до 5% от първоначално обявената цена.

С налични средства продължават да се сключват половината сделки на пазара, сочат обобщените данни на агенциите от Realto Group. Средно 54% от всички покупки от началото на годината са с външно финансиране. Сумите по кредитите нарастват като резултат от по-високите ценови нива на имотите. Темпът за покачването на лихвените нива у нас е значително по-бавен от очакваното, което е предпоставка за запазване нивата на търсене. Размерът на средния кредит отчита ръст с около 20% спрямо същия период през 2022 г. Средното самоучастие е около 30% от стойността на жилището.

През втората половина на 2022 г. сделките на фаза проект спряха. Към края на годината започнаха да се продават основно преди и с Акт 14. В 2023 г. позитивната тенденция е, че се разглеждат и купуват имоти и в начален стадий – на етап „с разрешение на строеж“.

„Новото строителство привлича с гъвкави схеми – 10% при запазване и 90% при прехвърляне. Имаме 3% ръст на разрешителните за строеж на годишна база. Това показва стабилността на пазара – балансирано предлагане и разумни сделки.“, коментира Весела Илиева, която управлява и компанията за ново строителство New Estates.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    3 4 Отговор
    Ахам. Цената след " отстъпка" е официална, по документи и банков път, с платени данъци. Останалото е в кош под масата. Стара схема е тва с отстъпките
  • 2 Какви отстъпки ве

    15 1 Отговор
    Отстъпка е ако е над 30%, другото си е минавка за купувача
  • 3 Рихтер

    23 1 Отговор
    По принцип сега в София цените са раздути безобразно. Вероятно се надяват да дойдат гости-пришълци отвън със пачки и да накупуват разните апартаменти. Ама сметките май много криви. Ще видиме.
  • 4 Отстъпката

    23 1 Отговор
    трябва да е 200% за да е реална. Скоро ще има черен петък за имотите
  • 5 Брокер

    6 6 Отговор
    Добре, че има толкова умни хорица тука и ние бял хляб да ядеме
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Брокер

    9 2 Отговор
    То сделки няма, но поне "бял" хляб да има
  • 8 Аз Кочо

    8 2 Отговор
    На този пазар има 18-годишен цикъл на стабилност, сочат наблюденията на проф. Стив Ханке. Това важи навсякъде по света и са твърде малко пазарите, които успяват да прескочат тази „прокоба“. Трудно е България да се отскубне от цикъла при задаващото се цунами, тъй като кръвоносната система на нашите банки има глобална свързаност. Този 18-годишен цикъл в България няма как да бъде удължен. Но… цените продължават да растат, макар и с по-забавен темп, при което падането ще е по-жестоко, тъй като ще е от по-високо. По забавения темп на ценово покачване и на броя на сделките може да се забележи, че въздухът на пазара започва да свършва.
    Време е да си дадем сметка, че това са последните години от цикъла.
    В този момент редица участници вече гледат отстрани и изчакват края на периода. Те знаят, че амплитудите стават все по-големи, тъй като нараства ролята на централната банка в овладяването на тези кризи, но и усещането за болка ще е още по-силно, продължат ли напред заедно с активните играчи.
    Този цикъл няма как да бъде обърнат, както течението на реката не може да се промени тъй лесно. Сега стремежът е сривът да бъде отложен още малко. Но… вървим уверено към края и на този период. Голямата инфлация е само знак за това.
    Когато удари кризата, първо изчезват всички купувачи. Продавачите се оглеждат. Но затишието продължава с месеци, може да стигне две години и повече. Най-ниската точка най-вероятно ще е през 2029-а. Тогава според мен ще дойде идеалното време за по
  • 9 Аз Кочо

    10 2 Отговор
    Преди 12 години необитаемите домове в Пловдив са били 25% от всички или 81,7 хиляди. 10 години по-късно броят на неизползваемите жилища е скочил с 35%, достигайки 111 хиляди /около 31% от всички жилища/.

    Инвестиционен балон

    Усиленото кредитиране стимулира и строителите, което доведе до ударно застрояване. Наличието на висок процент на празни жилища обаче може да подкопае стабилността на имотния пазар в Пловдив. Ако тенденцията продължи и пазарът не успее да „абсорбира“ тези жилища, може да се създаде риск от инвестиционен балон, където цените на имотите надвишават реалната им стойност. Причината – нещо, стоящо без ползватели, генерира само загуби от амортизация и не представлява актив в портфолиото нито на собственика, ако той е частно лице, нито на инвеститора или строителя, ако няма добър пазар за пласирането му.
    Прекомерното строителство на жилища, което надхвърля пазарното търсене, подхранва подобни сценарии и води до натрупване на необитаеми жилища.

    Спекулативни инвестиции

    Някои инвеститори може да са закупили жилища с намерението да ги продадат по-късно с печалба. Ако спекулациите се провалят и няма достатъчно купувачи, това също води до нарастващ брой празни жилища. Обикновено тук причините идват от разминаване на цената, която инвеститора иска да получи и тази, която потенциалния купувач, ако има такъв, е склонен да даде. Друг сериозен фактор играе наемният пазар. Много инвеститори купуват жилище, за да го отдават под наем – дали кратк