7 Март, 2023 13:21 2 164 3

Богатите купувачи поддържат цените на тези имоти високи

  • лондон-
  • великобритания-
  • жилища-
  • луксозни имоти-
  • сегменти

Луксозните жилища в Лондон ще поевтинеят с около 3% през текущата година

Богатите купувачи поддържат цените на тези имоти високи - 1
Снимка: Shutterstock

Пазарът на луксозни недвижими имоти в Лондон завърши 2022 г. сравнително без промяна, сочат данните на доклад на Knight Frank. Причината е, че по-големият дял на купувачите на жилища помогна за смекчаване на въздействието на нарастващите лихви по ипотечните кредити.

Средната цена в елитните квартали на Лондон се е повишила с 1,5% на годишна база през януари 2023 г., докато средната цена в луксозните предградия на британската столица отчита ръст от 4,4%, според Knight Frank.

Стабилността на цените се дължи основно на високия дял купувачи на пазарите на луксозни недвижими имоти в Лондон, което прави цените по-малко чувствителни към промените в лихвите по ипотечните кредити. Столичният район, Кенсингтън и Челси, Лондонското сити и Уестминстър са имали около 50% от купувачите без ипотека през последното десетилетие, според Knight Frank.

„Дали ценовите тенденции ще продължат, няма да стане ясно до пролетта, когато нивата на активност традиционно се повишават в Обединеното кралство“, казва Том Бил, ръководител на проучването на жилищните имоти в Обединеното кралство в Knight Frank. „Дотогава цените трябва да останат стабилни, въпреки че месечният спад, вече приключи“, каза той.

Knight Frank прогнозира, че цените на имотите в престижния централен Лондон ще паднат с 3% през 2023 г. Цените на луксозните жилища в покрайнините на Лондон се очаква да паднат с 4%.

В доклада се казва, че общият обем на транзакциите в престижния централен Лондон през януари е нараснал с 16,2% на годишна база и с 15% по-висок от средния за 5 години.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 богат купувач

    5 4 Отговор
    Скоро в България няма да можеш да си купиш стара панелка за по малко от 2к евро/кв.м. на хубаво място.

    Коментиран от #3

  • 2 Софянец

    4 4 Отговор
    И у столицата само нагоре цени и наеми
  • 3 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "богат купувач":

    Скоро в България няма да има панелка в експлоатационен срок.