Last news in Fakti

11 Юли, 2023 09:56 7 703 4

Брокери молят властите да се намесят на този имотен пазар

  • кипър-
  • цени-
  • жилища-
  • посредници

Кипърските посредници искат да бъдат осигурени достъпни жилища

Брокери молят властите да се намесят на този имотен пазар - 1
Снимка: Shutterstock

Цените на имотите и наемите в Кипър продължават да растат. Поради това кипърските посредници на недвижими имоти призовават правителството да се намеси и да осигури достъпни жилища.

Цените на имотите в Кипър са се повишили с 12,3% на годишна база за апартаментите и 3,1% за къщите през първите три месеца на 2023 г., според доклад на фирмата за технологии за недвижими имоти Ask Wire. Ръстът на наемите беше още по-висок.

Това покачване на цените се дължи на увеличаване на търсенето, предизвикано от значителен приток на чуждестранни инвеститори, тенденция, която започна през предходното десетилетие, но се ускори рязко след колапса на ливанската икономика през 2020 г. и ситуацията в Украйна. През последните няколко години хиляди ливанци, украинци, руснаци и беларуси пристигнаха в Кипър. Много израелци също са се преместили на острова, предимно по професионални причини.

В резултат на това наемите и цените на имотите станаха непосилни за много кипърци, ситуация, влошена от високата инфлация, която подкопа разполагаемия доход на населението. Наемите в Лимасол се повишиха толкова много през последните няколко години, че много местни жители сега търсят квартири в близките села.

Разтревожени от случващото се, кипърски експерти по недвижими имоти призоваха правителството да се намеси в пазара на недвижими имоти.

„По-ниската покупателна способност на кипърците вече е започнала да се отразява на пазара на недвижими имоти“, каза Маринос Кинейро, президент на Борда на регистрационните агенти на недвижими имоти: „Тези фактори, както предупреждавахме в миналото, отслабиха покупките силата на домакинствата, което сериозно отслабва способността за закупуване на жилище, независимо дали е апартамент или къща.

„В същото време, каквато и форма на регулиране да предприеме правителството в крайна сметка по трънливия въпрос за намалена ставка на ДДС от 5%, в близко бъдеще това ще се отрази на търсенето на недвижими имоти и, следователно, на закупуването на първично жилище“, добави експертът.

Кинейро смята, че е необходима „целенасочена правителствена намеса както в подкрепа на гражданите, така и в подкрепа на сектора на недвижимите имоти“.

Управляващият директор на базираната в Пафос Property Canvas Христос Николау каза, че моделите на миграция от последните години и техните добре установени странични ефекти на пазара далеч не са преходни и изискват правителството да вземе проблема сериозно.

Николау смята, че дори при липса на жилищна политика може да се наложи правителството да предприеме някои мерки за регулиране на пазара на недвижими имоти и предотвратяване на прегряването му.

„Такива мерки биха могли да включват налагане на допълнителни ограничения върху чуждестранните инвестиции или въвеждане на стимули за насърчаване на инвестициите в други сектори на икономиката“, каза той.

Изпълнителният директор на Ask Wire Павлос Лоизу вярва, че правителството има много възможности за жилищно настаняване. Те включват изграждане на жилищни сгради изцяло от държавата или чрез съвместни предприятия с частни компании, регулиране на наема на жилища и отдаването им под наем на отговарящи на условията наематели, прилагане на схеми за отдаване под наем и продажба на обществени социални жилища.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СЕЛЯНИН

    5 0 Отговор
    На "израелците" , им казват - израелтяни .
    Но това е книжовна форма, иначе и евреи става...
  • 2 Аз Кочо

    4 2 Отговор
    Повечето хеджове срещу инфлация (акции, RE, криптовалути и т.н.) или вече са се провалили грандиозно – обременявайки ви с голяма капиталова загуба в допълнение към загубата на покупателна способност поради инфлацията – или са започнали да се провалят. Дори златото не се представи като хедж срещу инфлация този път.
    Не знам от къде е тази информация за Кипър, но все пак Кипър няма никакво значение за световният имотен пазар и може да е изключение за момента
  • 3 Пък у нас се вдигат със 100%

    9 2 Отговор
    И брокерите молят властите да се вдигат с 200%.Комисионът им е малък.Гладни били и нямало сделки.Трябвало да си търсят работа и наистина да работят.
  • 4 Столичанин

    4 3 Отговор
    Те и у нас раст растат, не само в Кипър,мддаа