Last news in Fakti

27 Януари, 2004 00:00 599 0

Парламентът мълчи за царските имоти

  • защото-
  • точно-
  • темата-
  • имоти-
  • сакскобургготски-
  • имотите-
  • червените-
  • въпроса-
  • премиера-
  • реституцията-
  • парламентът-
  • царските-
  • царска-
  • точно това-
  • царските имоти
Граждански комитет за изясняване на фактите около връщането на царските имоти основаха в почивните дни Кръстьо Петков, Яне Янев и Гюнер Тахир. Партиите на тримата оспорват реституцията и даже искат парламентът да забрани на Симеон Сакскобургготски и кака му да се разпореждат със земите и с дворците. Нали ви е ясно какво ще стане с тази идея? Ще отшуми като повей на вятъра.

От половин година темата за царските имоти

вълнува българите повече от АЕЦ, ЕС, НАТО или войната в Ирак

Цяло лято вестниците изобилстваха от разследвания за пътя на дворците и горите към джоба на премиера. Рекапитулацията показва, че досега Сакскобургготски и фамилия са получили от държавата имоти на стойност между 170 и 280 млн. долара, сред които хиляди декари земя, дворецът "Врана", резиденцията "Царска Бистрица", хижата "Саръгьол", а през декември частна царска собственост стана и дворецът "Ситняково".

Единствените, които още нищят темата обаче, са лидерите на ОБТ, НС-БЗНС и НДПС. От тях само Блокът на труда е парламентарно представен, и то в лицето единствено на председателя си Кръстьо Петков. Той още през август предложи на Коалиция за България да изиска парламентарна анкетна комисия за имотите, но гласът му затихна като в пустиня. После пожела червените му колеги да внесат законопроект за мораториум и намекна, че премиерът преговаря с чужди банки да ипотекира имотите си срещу кредити. Никой не му обърна внимание.

Преди няколко дни наследници на някогашния собственик на "Врана" подадоха жалба до съда за неправомерна реституция. Целокупният парламент тогава се занимаваше с въпроса как да накара депутатите да ходят на работа.

Мълчанието на Народното събрание по въпроса е срамно и обидно.

Темата за връщането на имотите е изключително политическа

и щом като парламентът може да се занимава с условията на труд в "Кремиковци", редно е да се занимае и с изсичането на горите в Рила под царска заповед. Все пак точно това буни духовете на народа. И то съвсем основателно. Първо, защото има съмнение, че Сакскобургготски е същински наследник на тези милиони. Второ, защото те бяха получени точно по време на управлението на горепосочения. И трето, защото е адски несправедливо на едни хора да им затварят устите с компенсаторки, а други да ги обезщетяват с вековните гори под Мусала.

Вероятно всяка от партиите в Народното събрание си има алиби, което обяснява глухотата й. Но алибито е толкова халтаво, че няма да се помни до следващите избори.

НДСВ сигурно не желае да извади кирливите гащи на своя лидер

в пленарна зала. Но ако точно царската партия подхване парламентарна дискусия, има шанс да изчисти името на премиера, овъргаляно в имотни разпри. Освен това ще демонстрира пред разочарованите си гласоподаватели, че не е движение еднодневка и може да разсъждава извън рамките на дворцовите интриги.

СДС навярно мълчи гузно, защото точно това е партията, която подложи мек килим пред претенциите на Сакскобургготски към имотите му. Когато царят беше безобидният мадридски приятел на Иван Костов и Васил Гоцев. Но все пак завесата беше повдигната през юли от видния син юрист Йордан Соколов, който предупреди, че реституцията е незаконна. Щом си казал "а", трябва да продължиш с "б", нали? Иначе върнатите съмнително дворци винаги ще бъдат асоциирани със законодателството на СДС.

И накрая остава

абсолютно абсурдното мълчание - на БСП

Гледаш, уж опозиционна соцпартия с всичките й атрибути на най-виден борец за социална справедливост, която в същото време гузно си трае, сякаш именно тя е гушнала най-плодородните земи на Рила. Няма никаква политическа логика червените да не прегърнат темата, която им приляга на партийния характер като ръкавица.

Депутатката Таня Дончева обясни преди няколко месеца, че е по-добре този парламент да не дискутира въпроса, защото анкетна комисия с мнозинство на НДСВ може да узакони веднъж завинаги спорната реституцията. Интересно как избирателите на БСП възприемат такова оправдание? Сред настъпилата тегава тишина хората са на път да повярват в приказките, че червените са се договорили с премиера да го крепят.

Явно парламентът ще се изсули от скандала по терлици и ще остави на патологичния боен дух на Яне Янев щекотливата тема за царските имоти. И така ще я прати в сферата на евтините скечове.

Само че точно това обяснява защо народът все повече мрази т. нар. политически елит.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА