Last news in Fakti

14 Януари, 2014 11:36 1 203 4

Ръст от 4% при ипотечното кредитиране

  • ипотека-
  • кредит-
  • лихва-
  • кредитцентър

Българинът купува с ипотека въпреки високите лихви

Въпреки, че непрекъснато се говори колко по-високи са лихвените проценти по ипотечните кредити в България в сравнение с редица държави от Европейския съюз, то българинът като че ли българинът е притиснат да купува имоти с банкова помощ. До този извод може да стигнем сравнявайки броят на новоотпуснатите кредити през 2012 и 2013 г.г. Оказва се, че през изминалите 12 месеца се регистрира ръст от 4%. От близо 3 000 000 домакинства 150 000 са купили собствен дом с ипотечен заем, отчитат от консултантската компания „КредитЦентър. Средната заемна сума е 55 000 лв. На база на тези данни анализаторите смятат, че липсват сериозни рискове пред пазара и е напълно възможно да се очаква нов подем на развитие през следващите години.

„Погледнато в статистическите данни, ипотечният пазар изглежда замръзнал – през последната година те остават около 160 000 броя и около 8.8 млрд. лв., като в отделните тримесечия леко се покачват или леко намаляват. В същото време имаме година с ръст на сделките с недвижими имоти в големите градове на страната, където ипотечният кредит е важен двигател на пазара. Паралелно с това изплащането на изтеглените кредити и предсрочното частично или пълно погасяване на част от тях не позволяват общият обем и брой сериозно да се променят. Все пак, при по-задълбочен анализ на пазара и макар 2013-а да беше трудна и тежка година за икономиката като цяло, новите ипотечни кредити са повече в сравнение с 2012-а и ние в „КредитЦентър” оценяваме този ръст на около 4%, коментира Тихомир Тошев, изпълнителен директор на компанията.

Две тенденции отчитат още специалистите. Едната е, че българинът не желае да задлъжнява при тежката икономическа ситуация, която се наблюдава през последните години. Другата е повишаване на финансовата култура на потребителите. Що се отнася до активността на кредитния пазар, то основен двигател за него е плавното подобряване на условията по кредитите, което продължи почти през цялата 2013-а.

Средният размер за ипотечните кредити за 2013 г. е 33 165 EUR. Най-ниски нива отчита през януари – 30 167 EUR. През следващите месеци той расте плавно, достигайки най-високата си стойност през май – 35 650 EUR. Нивото на този показател се задържа високо и в началото на лятото, като претърпява известен спад през август и септември. С идването на есента средният размер отново започва да расте, надвишавайки 34 000 EUR през октомври. Последният месец декември ни прави свидетели на среден размер, равняващ се на 33 302 EUR.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 аноним

    0 2 Отговор
    докато умните умувАха за 200 Е/кв

    лудите си свършиха работата
    -------
    не само че не дочакаха 200 Е/км , но дочакаха РАСТЯЩ Пазара
    и лоши сънища
    *******

    не може всички да печелят ,
    някои трябва и да ГУБЯТ
  • 2 аноним

    0 2 Отговор
    Гледайте Анкетите отпреди Три год
    ---------------

    пълно с Мечтатели от клуб 200 Евро/

    а сега ???
    --------

    палачинката се обърна преди Една год - чакащите 200 Е/кв

    дочакаха 900 Евро / кв

    алчен и глупав е българина , за това му и все вътре
  • 3 Андрей Николов

    2 0 Отговор
    Разбира се за къде сме без слаботоковите коментари...
  • 4 ...none

    2 0 Отговор
    Ей това е българина - в този форум под всяка статия за нашия пазар от доста време насам все се намират няколко индивида, които се карат едни с други или се радват на чуждото нещастие. Цените като падаха едни се радваха, че брокерите нямало да имат работа, като има уж някакъв минимален ръст други пък се радват, че някой си нямало да си вземе евентуално имот на 750Е а на 770Е...
    Защо сме такава нация - само се интересуваме от живова на другите, вместо да си гледаме нашия. Какво ти дреме на теб дали продавач/брокер Х ще си продаде имота и на каква цена. Каквото иска, това да прави. От друга страна индивидите по-долу какво ги топли, че шепа хора ще си вземат имот с няколко евро по-скъп. Всеки сам решава какво да прави с парите си, как да живее и т.н.
    Като цяло това е ужасна наша черта - единствено ни интересува живота и мнението на другите.