Last news in Fakti

30 Януари, 2014 10:17 2 901 3

Имот на река – двойно по-скъп

  • жилища-
  • град-
  • река

Да разполагаш с апартамент в голям мегаполис, който се намира и на брега на река, е  прекрасно. Цената на имота обаче може да се окаже с 30% дори 50% по-висока от аналогично жилище или къща, разположени далеч от река. С 50% повече ще платят желаещите да разполагат с такъв дом в Лондон или Париж, сочат данните на консултантската компания Savills. В Сидни и Шанхай подобни имоти се търгуват с 20% по-скъпо, а в Москва – с 10%.

Разбира се, има и изключения. В Ню Йорк няма разлика в цената на жилище независимо дали е с изглед към река Хъдзън или гледа към покривите на съседните сгради. Причината, според анализатори, е, че модата към такъв тип имоти е отминала още през 20-те и 30-те години на миналия век.

В Лондон имотите, които граничат с р.Темза се търгуват в широкия диапазон от 15 900 USD/кв.м. (в района на Найн Елмс, където се строи новото посолство на САЩ) до 35 000 USD/кв.м (в новите комплекси на северния бряг). Един от новопостроените и популярни сред клиентите комплекси е Riverside Walk, който разполага едва с 13 апартамента.

В сравнение с Лондон в Париж броят на жилищата и къщите с изглед към р.Сена е малък. Причината е, че крайбрежието е застроено предимно с обществени сгради. Районът не е предпочитан от купувачите и поради шумът, който идва от пътищата. Имотите, разположени с изглед към Сена и в същото време без градската шумотевица, са малко. Поради това и цените им са високи.

Най-голям избор на градски апартамент на брега на река предоставя Шанхай. Строителството в Китай е в разцвета си и с всяка изминала година се появяват все повече сгради с изглед към река. В случая става дума за р.Хуанпу.

В Москва жилищата с изглед към едноименната река се търгуват с 13% по-скъпо в сравнение с аналогични имоти в други райони на руската столица. Причината за липсата на драстична разлика е, че около реката са изградени шумни пътища и заводи и поради това интересът към апартаменти там не е толкова голям.

Има и места, където апартамент с изглед към река е 100% по-скъп. По данни на Knight Frank такива имоти има на езерото Комо и на Карибските острови.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Андрей Николов

    1 0 Отговор
    Ако е в България ще е двойно по-евтин - влага, шум от водата, миризми.. Българинът е умно парче от край време!

    Коментиран от #3

  • 2 Иракли Иракли

    0 3 Отговор
    Шефке!Ние Варна си е признаваме за най-доброто!Да ти се незнае Темза,Хуанпу,Москва река.......нашето моренце,морската градина и
    гръцка махала,която нявява класика........е това е!
  • 3 Бай Иван

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Андрей Николов":

    Точно казано! Влага в избите, миризма на блато а комарите големи като врабчета.