3 Февруари, 2014 10:54 2 543 0

Невероятните рекорди на Китай

  • китай-
  • мол-
  • инфраструктура

Китай е безспорен шампион в сферата на рекордите: от спорта, през икономиката, та чак до културата на хранене. Само един пример - ежегодно се изсичат 25 милиона дървета за производството на клечки за хранене, пише в свой материал Deutsche Welle.

Молове, кули и палати

New South China Mall в Кантон е с търговска площ от 660 000 квадратни метра, което е десет пъти повече от площта на най-големия магазин в Германия - KaDeWe в Берлин. Теоретично в китайския мол могат да се настанят 2 400 магазина, но 90 процента от площите в него са празни. Което показва, че и в Китай големината не е всичко, коментира "Франкфуртер алгемайне цайтунг". Още повече, че съвсем не е ясно, дали и други мегапроекти ще се запълнят - като например небостъргачът "Sky City" в Чанша, който трябва да стане най-високата сграда в света със своите 838 метра. В южната част на Пекин пък се планира изграждането на най-голямото летище за 130 милиона пътници годишно.

В Ченду, столицата на провинция Съчуан, от юли насам работи "New Century Global Center", който е широк 400 метра, дълъг 500 и висок 100. За сравнение: американският Пентагон се нанася три пъти в площта на тази сграда с площ от 1,76 милиона квадратни метра, а операта в Сидни - 20 пъти. Част от центъра е предназначена за търговска дейност, но освен това ще има два луксозни хотела, офиси и университетски аудитории, както и кино, ледена пързалка и "Средиземноморско село" с изкуствен залив с палми и плаж на площ от половин хектар.

Инфраструктура

13 000 километра - това е дължината на железопътната мрежа за високоскоростни влакове, с която разполага Китай. Част от мрежата е и най-дългият мост на света - простира се на цели 165 километра на отсечката Пекин-Шанхай. Вторият и третият по дължина мостове в света, впрочем, също се намират в Китай. Както и най-високо разположената гара - тя е в Тибет, на височина 5068 метра, т.е. по-висока е от Мон Блан.

Китай може да се похвали и с най-високо разположеното летище - приблизително на равнището на Матерхорн, както и с най-дългата линия на метрото в Шанхай /538 км/. Но ако на лондонското метро са му били нужни 150 години, за да достигне сегашната си трета позиция в света със своите 400 км, в Шанхай са били достатъчни само 15 години.

Стремително се развива и китайският автомобилен пазар, пише "Нойе Цюрхер Цайтунг": регистрираните през миналата година коли са толкова много, че Китай става първият национален пазар в света, на който само за година са пуснати в експлоатация 20 милиона возила. Според изданието ако тези автомобили се наредят един до друг, ще стигнат за две обиколки на земята.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА