Last news in Fakti

27 Септември, 2004 00:00 773 0

Софиянци се оплакват от проблеми с жилища и имоти

  • омбудсмана-
  • цонева-
  • които-
  • касидова-
  • проекта-
  • посредник-
  • общественият-
  • антоанета-
  • гражданите-
  • защитник-
  • препоръки-
  • антоанета цонева
Най-голяма част от жалбите до столичния омбудсман са за жилищни проблеми и реституцията на имоти и терени, сочи доклад на досегашния обществен защитник Антоанета Цонева.

За 2003 г. помощта на омбудсмана са потърсили 453 човека. В 217 от случаите софиянци са потърсили консултация как да получат административни и обществени услуги или да се запознаят с нормативната уредба. В 236 случая екипът на омбудсмана е извършил проверки по документи и на място за разрешаване на проблемите на гражданите. Най-много - 123 сигнала, засягат жилищната политика. 93 се отнасят за проблеми с незаконно строителство, 57 - с недоразумения между съседи за етажната собственост, 43 са във връзка с управление и разпореждане с общинската собственост, 33 - за реституция.

Според Антоанета Цонева от проверените 236 случая 139 са били основателни. Общественият защитник е успял да помогне на 98 от гражданите с жалби. По 12 от случаите администрацията не е възприела направените от омбудсмана препоръки, а по 29 от преписките работата продължава.

Проектът "Столичен омбудсман" е иницииран от Центъра за социални практики, финансиран от фондация "Отворено общество". Двугодишният мандат на столичния омбудсман Цонева изтече през февруари т. г. Новият обществен защитник Ангел Стефанов беше избран едва миналата седмица с 2/3 от гласовете на общинските съветници. Неговият мандат ще е с продължителността на мандата на СОС, заплатата му - в размер на 1,5 пъти средната заплата за общинската администрация и се плаща от общинския бюджет. Общественият посредник има за цел да съдейства за спазване на правата и интересите на гражданите пред местната власт. Той обаче има правомощия само да отправя препоръки към кмета и общинския съвет за промяна в нормативната уредба, за незаконосъобразни и неправилни действия на чиновниците. Кабинетът на обществения посредник е в приемната на столична община на ул. "11 август" 4. Той работи все ден.

В заключителния си доклад екипът на Антоанета Цонева е дал редица препоръки за промяна на жилищната политика на общината, за приемане на нови наредби за управление на търговските дружества с общинско участие, за рекламната дейност. Въпреки че докладът е внесен преди повече от половин година, засега конкретни мерки не са взети.

Най-голям дял от жалбите засяга настаняването в общински жилища. Общественият посредник е установил редица нередности при класирането на кандидатите за апартамент на символичен наем от 15-17 лв. на месец. При кандидатстване столичани трябва да представят само заявление и декларация. Въпреки това чиновниците по районите им изискват значителен брой документи, които вече са били декларирани и би трябвало да бъдат проверени от самата администрация. "Това, от една страна, забавя и оскъпява процедурите, а от друга - поставя препятствия и условия, нерегламентирани от правни норми и етични принципи", заключава докладът на омбудсмана.

Касидова: Твърденията се несъстоятелни

  Твърденията на доц. Пенев са несъстоятелни и затова зам-министърът на транспорта София Касидова отказва да ги коментира, заявиха от Министерство на транспорта и съобщенията.
Преди седмица зам-министърът заедно с представители на "Щрабаг" даде пресконференция за проекта. На нея беше обявено, че главният изпълнител на обекта ще спази сроковете за приключването на строежа до 31 август 2005 г. Поводът за брифинга беше оттеглянето на строителния холдинг "Трейс груп" от обекта. Холдингът сигнализира за пропуски в проекта, които го оскъпяват и водят до загуби, както и за по-високи разходи на българската фирма заради поскъпването на стоманата, които не са покрити от изпълнителя "Щрабаг".
Касидова определи като стриктни и прозрачни процедурите по проекта, финансиран по програма ИСПА и от българския бюджет. Тя потвърди, че новото летище ще бъде оборудвано с най-съвременната и надеждна техника.
След влизането на България в ЕС на софийското летище ще се въведе регламента за сигурност, който ще действа по ключовите европейски летища още от 2006 година. Предстоят разговори с Гранична полиция за организиране на мерки, свързани със сигурността.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА