Last news in Fakti

26 Февруари, 2018 22:00 23 233 10

Нова схема за надуване на сметката за телефон

  • телефон-
  • сметка-
  • измама

Телефонните измамници започнаха да атакуват хиляди българи с обаждания от чужбина, които се таксуват като импулсен телефон, сигнализират потребители в социалната мрежа. Стотици са жертвите на тези обаждания, които идват от различни държави и различни номера.

Любопитството на хората да разберат кой ги търси обаче струва скъпо - 19,95 лв. на минута. Схемата се прилага по следния начин: получавате обаждане от непознат номер, като измамниците затварят след първото позвъняване. Целта е да им се върне обаждане, което ще бъде таксувано солено. Сред номерата, от които се обаждат "ало" измамниците, са: +247 112066 +355 692004333 +355 692004334 +44 20314466 +447 853613324 +334 49372626 Институциите и мобилните оператори се оказват безсилни пред тази схема, тъй като мошениците непрекъснато сменят номерата, от които звънят.

Телекомите не могат да ограничат входящите обаждания и е изключително трудно да проследят кой стои зад схемата, коментират специалисти.

Според експертите за фалшивите импулсни обаждания се използват платени бази данни на мобилните оператори. Измамниците се сдобиват с огромни списъци с номера, зареждат ги в софтуер, който започва кратки позвънявания на случаен принцип.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дон Тони

    94 6 Отговор
    Аз мисля че мобилните оператори са вътре в играта, не цялото ръководство ами някои служители, даже смятам че обажданията не са от чужбина ами имат софтуер който прави да изглеждат така, чуждите собственици въобще не знаят какви ги върши нашият материал

    Коментиран от #5, #7

  • 2 onq s konq

    15 26 Отговор
    Мизерници има всякакви,ама веждам че ме е търсил лично Путин...Е как няма да му зв ако ще и всичките импулси на света да ми се набутат?!
  • 3 Мразещ Договорите

    25 4 Отговор
    Съвета ми към всички в Бг е - прекратявайте възможно най-бързо договорите и си взимайте предплатени карти!!!
    Аз в Бг имам една прима - в момента в който сложа 10лв. и моментално ми включват пакет минути и интернет за 5лв. та веднага оставам с 5лв. и няма как да ме излъжат, а и без това звъня единствено и само по скайп и вайбър - не виждам смисъл от телефония с оператор щом приложенията не те питат на кой оператор си, а имаш ли интернет...
  • 4 Лост

    25 3 Отговор
    Някой да ви кара да се обаждате? Операторите са с двата крака вътре. Мен 2 пъти ме абонират за няква услуга, без моето съгласие и въобще незнам за кво иде реч, докато заредя ваучер и ми дърпат парите, преди оператора да ми ги вземе за офертата. Звъня после и се разправям и ми връщат парите. Щом ми връщат парите, значи са вътре в играта. Аз звъня, ама който не се усети- плаща.
  • 5 Гражданин

    34 3 Отговор

    До коментар #1 от "Дон Тони":

    Напълно си прав, всичко се манипулира тук на място със знанието на оператора. Има начини по които могат да ги засекат и да бъдат блокирани и евентуално разкрити извършителите. Да не би измамниците да са най-умните, нали всичко се измисля от човека. По всичко личи че са замесени вътрешни хора, щом нямат интерес да ги блокират и разкриват.
  • 6 РАМБО

    31 1 Отговор
    Забравихте и Комисията за регистриране на съобщения - още по-големи мафиоти и от мобилните оператори ! Другарката Койчева си пие кафето с шеф на Ментел а ти си чакай някой да ги ужрегулира !
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Галя Иванова Павлова

    1 0 Отговор
    +334422959378 от този номер току що ми звъннаха еднократно.
    На търсачка излиза, че е от номератора на Алабама.
  • 10 мария абаджиева

    0 0 Отговор
    току що ми звъняха от + 447-обединено кралство. там нямам никой. затворих. ще ме таксуват ли?