Last news in Fakti

17 Май, 2012 13:50 1 625 0

ВКС отмени присъдата на Кела

  • кела-
  • вкс-
  • присъда

Бургаският "герой на прехода" Пламен Дишков-Кела вече е с отменена присъда от 20 години затвор, защото 10 години изобщо не подозирал, че е търсен, обвинен и осъден за убийство, съобщи "Правен свят".

В края на 2002 г. Кела напусна България, бе обявен за международно издирване, но остана в неизвестност до 24 август м.г., когато бе арестуван в Португалия и върнат у нас. Още през 2007 г. обаче той бе осъден на 20 години затвор за участие в убийството на Димитър Стаматов-Мастара, а присъдата бе потвърдена от Върховния касационен съд (ВКС).

Вчера обаче от ВКС съобщават, че присъдата срещу Кела е отменена и делото е върнато на досъдебна фаза, за да започне съвсем отначало. Причината е искане от Дишков за възобновяване, заради незнанието му за делото и невъзможността да участва в него, както и гаранции за възобновяване, дадени на португалските власти при екстрадицията.

"В шестмесечен срок от узнаване на влязлата в сила присъда задочно осъденият може да направи искане за възобновяване на наказателното дело поради неучастието му в наказателното производство. Искането се уважава, освен ако осъденият след предявяване на обвинението в досъдебното производство се е укрил, поради което процедурата по чл. 254, ал. 4 не може да бъде изпълнена или след като е изпълнена, не се е явил в съдебно заседание без уважителна причина", се казва в член 423, ал.1 от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), на който се позовават осъденият и неговият защитник.

Кела твърди, че е научил за присъдата си едва през август м.г., когато бе задържан, а доказателства за противното няма. Той бе издирван заради убийството на Стаматов от далечния 21 ноември 2002 г. в Бургас.Тогава местният бизнесмен е разстрелян от снайперист. Веднага е образувано дело срещу неизвестен извършител. А на 23 ноември 2002 г., още на втория ден след разстрела Кела напуска страната с полет за Полша. Тогава той не е имал повдигнато обвинение, което да му бъде предявено, а целият процес е протекъл задочно срещу него.

Едва през 2007 г. Кела бе осъден на 20 години затвор като участник в убийството, а за извършител беше признат Бойко Стоянов, който също получи присъда от 20 години затвор. Съучастникът им Тодор Неделчев пък бе осъден на 16 години затвор.

В случая ВКС дори не е трябвало да преценява дали Кела е знаел, или не за делото срещу него. Към искането за възобновяване е било приложено и решение на Върховния съд на Португалия, от което се разбира, че предаването на Кела "е поставено под две решаващи условия (като цяло да се осигури на задочно осъдения правото да поиска нов процес, в който да участва лично, както и невъзможност да му бъде наложено по-тежко наказание)". Според алинея 5 на цитирания по-горе текст от НПК, съдът възобновява делото, без да преценява дали осъденият е знаел за него.

Задължение на ВКС в случая е било да се произнесе и по мярката за неотклонение на Кела. Съдът е решил, че той трябва да е в ареста.

"Настоящият съдебен състав, отчитайки данните за многократно променящото се местоживеене на Пламен Дишков на територията на различни държави, приема наличието на опасност от укриване, поради което мярката за неотклонение следва да бъде "Задържане под стража", се казва в решението на съда с председател съдия Елена Авдева и докладчик - съдия Жанина Начева.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА