Last news in Fakti

12 Февруари, 2013 14:27 6 012 0

Тежки обвинения от адвокатите на Кела

  • обвинения-
  • адвокатите-
  • кела
Тежки обвинения от адвокатите на Кела - 1
Снимка: Gramofona.com.

Тежки обвинения от защитниците на Пламен Дишков - Кела срещу прокуратурата бяха отправени днес в Бургаския окръжен съд. Утре в 15 часа магистратите ще обявят решението си дали Кела ще бъде освободен от бургаския затвор, където изчаква старта на делото срещу него, съобщи Gramofona.com. Той е обвинен, че е поръчал през 2002 година разстрела на месарския бос Димитър Стаматов- Мастара. Адвокатите на обвиняемия поискаха мярката му за неотклонение „задържане под стража“ да бъде отменена. Причините са това са две.

От десет дни бащата на Дишков е с диагноза рак и е назначен на химиотерапия. Паралелно с това здравословното състояние на Пламен е изключително сериозно. Той е с двустранна коксартроза. Левият му крак е скъсен със сантиметър, което допълнително утежнява  състоянието на дясната му тазобедрена става. Днес в съда бяха изслушани съдебният лекар д-р Косьо Янков, началникът на ортопедичното отделение д-р Лъчезар Томов и шефът на бургаската неврохирургия д-р Николай Недев. Мнението на медиците е, че единственото лечение за заболяването на Дишков, е операция. Тя не може да бъде извършена в Бургас. Тук може да се провежда терапия с медикаменти и инжекции, която обаче е само поддържаща.

Адвокатката на Пламен Пенка Мутафчиева заяви в съда, че по делото са открити обилно количество процесуални нарушения, включително и унищожаване на важни доказателства. Тя визира видео касета, на която е записан следствен експеримент, разиграващ убийството на Мастара. По време на записа се е чувал глас, който съобщава конкретно име на физическия убиец. Това обаче не е името на осъдения Бойко Стоянов. Наскоро е станало ясно, че звукът, уличаващ друг за разстрела, е изтрит.

Освен това никой не си е направил труда да разследва криминалното минало на убития месарски бос, твърди адвокат Мутафчиева. Тя обясни още, че всички адвокати, които посещават Дишков в затвора са принудени да дават справка за личните си данни. „Това е нарушение на Закона за адвокатурата и накърнява правото на защита“, обяви пред съда Мутафчиева. За тези действия на наблюдаващия прокурор Желязко Георгиев, е сезиран министърът на правосъдието. Жалби са подадени също така до еврокомисаря по правосъдие  Вивиан Рединг и до Комисията за защита от дискриминация.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА