Last news in Fakti

3 Януари, 2024 16:41 1 212 5

Задържаха четирима мъже за трафик на хора край Силистра

  • задържани-
  • трафик-
  • мигранти-
  • силистра

Единадесет пълнолетни чужди граждани, опитали да преминат държавната ни граница, също са привлечени към наказателна отговорност

Задържаха четирима мъже за трафик на хора край Силистра - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Един гражданин на Република Северна Македония и трима сирийци със статут на пребиваващи в България чужденци са задържани край Силистра при два случая на подпомагане на чужди граждани да преминат без разрешение през държавната ни граница. Това съобщиха от Апелативната прокуратура във Варна.

В ранните часове на 30 декември 2023 година група от 12 сирийски граждани е задържана при опит да премине през границата на страната. Заедно с тях са задържани и двама мъже – гражданин на Република Северна Македония и сириец, постоянно пребиваващ в България, които са съдействали на групата да премине нерегламентирано границата. Всички задържани са привлечени към наказателна отговорност, като гражданинът на Република Северна Македония е обвинен и в неподчинение на полицейските разпореждания и управление на автомобил след употреба на наркотични вещества.

Първоначално трафикантите са задържани за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия случая прокурор от Районна прокуратура – Силистра. В съда са внесени искания за задържане под стража, които са уважени и двамата остават в ареста.

Единадесет пълнолетни чужди граждани, опитали да преминат държавната ни граница, също са привлечени към наказателна отговорност.

Установено е, че ден по-рано, друга група успешно е преминала през границата на България с Румъния. Бързите съвместни действия на българската и румънската полиция довели до задържането на петима сирийски граждани, успешно осъществили плана си и напуснали Република България без да имат право. Двама от тях са имали ролята на трафиканти и са подпомагали останалите да напуснат България. Те са задържани, като предстои днес да бъдат разгледани в съда исканията на Прокуратурата за постоянното им задържане. Един от тях вече е осъждан два пъти за управление на МПС след употреба на наркотични вещества. А другият е известен на органите на реда във връзка с разследване за държане на наркотици и управление на МПС след употреба на такива.

В голяма част от пълнолетните мъже са намерени документи за пребиваване, издадени от българските власти. Те не са имали право да напускат пределите на Република България. Разследването по образуваните досъдебни производства и по бързите производства продължава под ръководството на прокурор от Районна прокуратура - Силистра.

Според административния ръководител на Окръжната прокуратура в Силистра Ивелин Чафаланов за задържаните четирима трафиканти се предвижда наказание лишаване от свобода от 2 до 10 години и глоба от 5000 до 20000 лева. Чафаланов допълни, че през миналата година има 71 случая на задържани за незаконно преминаване на границата при Силистра, като при 6 от тях е повдигнато обвинение за трафик на хора, съобщи БТА.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    4 0 Отговор
    Дъблин ще ви пълни от все страни като великденски агнета.
  • 2 Ген. Гурко

    10 0 Отговор
    Ти си му дал статут на гадината, а той транспортира други и на практика работи против държавата за благодарност. В такива случаи трябва дълъг и строг затвор и след това , вече на над средна възраст изритване от страната с отнет статут и без документи, така както се е довлякъл навлека.
  • 3 БгТопИдиот🇧🇬

    3 1 Отговор
    На кадрото "Бойците на Исляма"

    Очаквайте продължение с фоерверки някъде в Ге.йЕуропа !
  • 4 А защо ги задържат за това

    3 0 Отговор
    Не е ли по добре за всички ,някой като тези да ги извежда от България ,вместо да скитат по улиците и да плащат децата
  • 5 байгън

    1 0 Отговор
    Екстрадиция обратно към афганистан или сирия и от Спартана без парашут към земята