Факти, новини, статии - Да извадим фактите наяве

Културно-историческото наследство – език на толерантността

Съвместна българо-турска научна проява

Публикувана: 13 Февруари, 2015 10:47
0 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2005
ШРИФТ ПЕЧАТ

На основата на изградени до момента отношения между Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ) и университети в тракийската част на Турция, в Къркларели (Лозенград) и Одрин, на 12 и 13 февруари т.г.  се проведе международен семинар на тема “Културно-историческото наследство – език на толерантността”. Семинарът беше посветен на 65-годишнината от създаването на УниБИТ и 70-годишнината от създаването на Организацията за образование, наука и култура на ООН – ЮНЕСКО.

Проф. Стоян Денчев, ректор на  УниБИТ и проф. Мусрафа Айкач, ректор на Университета в Къркларели откриха семинара. След изслушване на химните на двете страни, приветствие към участниците в семинара поднесе Руско Георгиев, консул в Генералното Консулство на Р България в Одрин, Р Турция.  В словото Георгиев изтъкна добросъседските отношения между Р България и Р Турция, на базата не само на членството им в НАТО, но и на добрите традиции и дългогодишното партньорство.

Основни пленарни доклади нa семинара бяха изнесени от доц. д-р Васил Загоров, ръководител на Катедра “Библиотечни науки” към Факултета по библиотекознание и културно наследство на УниБИТ, проф. Стоян Денчев, проф. Ирена Петева и докторант Пламен Теодосиев.

Отлично впечатление оставиха и научните съобщения, изнесени от младите учени д-р Елена Игнатова, д-р Диана Стоянова , д-р Белла Тетевенска.

Не по-малък интерес представляваха и темите, изнесени в научните съобщения на докторантите Цветелина Варадинова, Петя Кирилова и Йови Лулов.

Интересен доклад бе представен и от докторант Ахмет Алтай от Университета в Къркларели, разработен съвместно с неговия научен ръководител проф. Иванка Янкова от УниБИТ. В допълнение към този доклад бяха представени още 3 доклада и 2 научни съобщения от утвърдени и млади турски и сръбски учени, представители на университети от Одрин, Къркларели, Анкара и Ниш.

На следващия ден в гр. Одрин се проведе плодотворна дискусия, на която бяха обобщени постигнатите до момента съвместни научни резултати и бяха начертани планове за бъдещо сътрудничество между УниБИТ и регионалните университети. Беше договорено съвместно участие между български, турски и сръбски учени в инициативите по Хоризонт 2020, в частност програма Мария Склодовска – Кюри.


 

Турция

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.