Last news in Fakti

25 Октомври, 2022 18:47 680 1

Регионалният Център на ЮНЕСКО в София посрещна две международни събития

  • юнеско-
  • наследство-
  • срещи

Представители на близо 20 държави се събраха в българската столица, за да дискутират предизвикателствата пред опазването на живите наследства

Регионалният Център на ЮНЕСКО в София посрещна две международни събития - 1

На две събития на международно ниво бе домакин Регионален Център София – ЮНЕСКО. Българската столица посрещна 16-ата годишна среща на Експертната мрежа за нематериално културно наследство в Югоизточна Европа. Темата бе „Нематериално културно наследство в образоватилната система и в неформалното образование“. В София се проведе и тазгодишният семинар за обучение на обучители за европейския клон на глобалната мрежа на фасилитаторите.

„Темата за мястото на живото наследство в образованието е изключително важна, тъй като отношението към традициите и културата трябва да се формира в ранна възраст. С нашите международни партньори споделихме ценен опит, който ще ни помогне да намерим правилния път на живото наследство към младите хора и да заговорим по-добре на техния език”, каза Ирена Тодорова, изпълнителен директор на Регионален Център София – ЮНЕСКО.

Семинарът за обучение на фасилитатори също бе насочен върху образованието като ключов инструмент за опазване на нематериалното културно наследство. Участниците се фокусираха върху началните и средните училища и се включиха в разнообразни дискусии, работни групи и презентации. В рамките на петте дни бяха обсъдени и различни добри практики от държавите от ЮИЕ за това как живото наследство се интегрира на национално ниво в образователните програми.

В срещите участие взеха представители на близо 20 държави. Събитията се проведоха в сътрудничество с Регионалното бюро на ЮНЕСКО за наука и култура в Европа /Венеция/ и Отдел "Живо наследство" на ЮНЕСКО.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вежди Рашидов Министърът на културата-

    0 0 Отговор
    КОГОТО НИКОЙ НЕ ЧУВА !
    “ Да направим експертни комисии, да спрем самодейността в държавата, защото утре ще видим паметник, който ни псува на майка. „