10 Март, 2015 13:12 1 005 0

Тайвански илюстратор спечели награда на IBBY

  • тайван-
  • панаир на книгата-
  • гьотеборг-
  • ibby-
  • new york times-
  • награда-
  • питър пан-
  • guji guji

За втори път IBBY Швеция дава награда на творци родом от Република Китай

Тайванският художник Чен Чи-юан е тазгодишният носител на наградата Питър Пан, организирана от шведския филиал на Международния борд на книгите за младите хора (IBBY) със седалище в Цюрих.

Бестселърът на Ню Йорк Таймс (New York Times) за 2005г. „Guji Guji” разказва историята на един крокодил повдигнат и носен от патици, подчертавайки важността на приемането на различията между членовете на семейството.

Според IBBY Швеция, Чен е създал версия на вечната история за грозното патенце.  Творбата му се отличава със своите уникални по рода си илюстрации, направени от акварел и мастило, които подчертават хумора в историята и същевременно осигуряват редица забавни подробности.

Чен е автор на редица произведения, като те са били преведени на повече от 10 езика. Сред тях е и творбата му „На път да купя яйца”  (“On My Way to Buy Eggs”) , обявена от Американското ежеседмично списание Publishers Weekly за най-добрата книга с илюстрации за 2013 г.

Чен Чи-юан ще бъде представен със своята награда от  IBBY през септември тази година и е поканен да бъде почетен гост на Панаира на книгата в Гьотеборг, Южна Швеция.

Наградата, която ще получи от IBBY е основана от IBBY Швеция и Панаира на книгата в Гьотеборг още през 2000 г. Тя се връчва ежегодно в чест на детската скандинавска литература.

Родом от Пингтунг, южен Тайван, Чен е вторият тайвански илюстратор, признат от базираната в Стокхолм организация. Джими Ляо спечели наградата на Peter Pan Silver Star миналата година и бе поканен на едноседмична визита в Швеция през ноември месец 2014 г.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА