Last news in Fakti

12 Септември, 2011 12:39 2 770 0

Откриха каменни котви в Созопол

  • каменна котва-
  • созопол

Няколко каменни котви откриха водолазите от подводна експедиция на Националния исторически музей (НИМ) с ръководител д-р Иван Христов, заместник-директор на музея, в древно пристанище, разположено западно от остров Св. Кирик и Юлита край Созопол, съобщиха от НИМ.

Формите на котвите свидетелстват, че те са използвани през ХV-ХІІ век пр.Хр. от крито - микенски, карийски или финикийски мореплаватели в епохата преди Троянската война. Досега се смяташе, че първите средиземноморски мореплаватели в Черно море са гърците, влезли в морето ни през ХІІ в.пр.Хр.

Котвите от Созопол разбиват тази представа, доказвайки някои легендарни сведения, че корабоплаване в Черно море има поне едно хилядолетие по-рано. А също, че Троянската война е избухнала не заради хубавата Елена, а заради митата и акцизите, които троянци са наложили на древните мореплаватели, възползувайки се от контрола си над Дарданелите – входа за Черно море.

Котвите са от здрав варовик с красиви форми, на тях има пробити по два или три отвора. През единия е минавало котвеното въже, а през другите дървени колове, които са задирали в дъното и спирали кораба.

Всяка от тях тежи по 200 кг и очевидно са принадлежали на кораби с голяма за времето товароподемност – 150-200 тона. Не е и тайна какво са изнасяли от нашите брегове тези кораби. Преди всичко жито, но също и солена и сушена риба, кожи, дървен материал, метали /мед, желязо, сребро, олово.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА