Last news in Fakti

28 Март, 2012 17:55 1 753 1

Созопол е бил древен икономически и арт център

  • созопол-
  • център-
  • древен-
  • арт
Созопол е бил древен икономически и арт център - 1
Снимка: Sozopol.org

Археологическият екип под ръководството на Цоня Дражева и Димитър Недев продължава спасителните разкопки при входа на стария  Созопол. Големите разкрития миналата година бяха свързани с начина, по който е бил укрепен средновековния град през V-VІ век  и с  християнския център - манастира „Св. Никола Чудотворец", съществувал в периода Х -ХVІІ век, информира онлайн изданието BurgasInfo.com.

"Поредното значимо откритие стана факт преди няколко дни. То показа, че още преди 2 600 г. в Аполония се е произвеждала фина архаична керамика", казва Цоня Дражева.

Непосредствено пред  южната крепостна стена беше разкрита голяма кръгла пещ с диаметър 2,6 м. Сферичният купол е изработен от кирпичени тухли, както и скарата с множество кръгли отвори. Върху нея са били подреждани  готовите за изпичане съдове. Под скарата се намира горивната камера и входа на огнището, в които бяха открити останки от пепел и въглени от дървени въглища, които са осигурявали поддържането на силна и равномерна температура при изпичането на съдовете.

Керамичната пещ се датира в началото на V век преди Христа и е единствената открита досега от архаичната епоха на север от гръцкия остров Тасос.

Възобновените разкопки след тежката зима разкриха нови обекти, свързани с ранната история на най-стария град на западния бряг на Черно море Аполония Понтийска. Тук на провлака в близост до древното пристанище кипял бурен икономически живот. Разкрити са антични металургични пещи и леярни, които подготвяли стоката си: медни и железни крици /заготовки/  за търговските кораби.   

На помощ  на бургаските археолози се притекоха френски колеги от Университета в Марсилия, под ръководството на проф. Жак Терио, ръководител на изследователската лаборатория по керамика към Центъра за интердисциплинарни изследвания в археологията при Френската академия.

"Предстоят лабораторни изследвания на находките от пещта и подготовка за аварийната й консервация и реставрация", съобщи още Дражева. Това ще даде възможност тя да бъде експонирана в общия музеен комплекс на открито в националния археологически резерват „Аполония- Созопол".

Появи се и още една новина, свързана с археологическите открития в Созопол - National Geographic е насрочил дата за премиерата на филма за мощите на св. Йоан Кръстител, открити в средновековния манастир на остров св. Иван. Филмът ще бъде излъчен за пръв път на 5 април в 22 часа по американския канал. В него ще бъдат показани детайли около разкриването и изследването на мощите от специалисти в България и лабораторията на Оксфордския университет.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 аз

    0 0 Отговор
    И голям праз. Какво от това? Кой му пука за всички тези простотии?