Last news in Fakti

28 Август, 2016 05:00 34 892 16

Топ 10: Исторически филми

  • топ 10-
  • исторически-
  • филми

Историческите филми са едни от най-вълнуващите в киното

Историческите филми са един от най-вълнуващите жанрове в киното, предложили едни от най-големите шедьоври на седмото изкуство.

За това и от Факти.бг ви предлагаме класация на 10-те най-добри исторически филми в историята. Подбрали сме филми които лежат или са свързани с реални исторически факти или събития. За това примерно в класацията не присъства шедьовър като „Гладиатор“, който в крайна сметка изменя твърде много историята.

Вашите предложения може да напишете в коментарите.

„Речта на краля“ (2010 г. )

Ако има майстори на историческите екранизации, това определено са британците. Том Хопър доказва това с прекрасната си история за крал Джордж VI.

Филмът разглежда един от най-вълнуващите периоди в историята на Англия в годините преди Втората световна война. През цялото време го има усещането за надвиснала опасност и иронията за това как една страна зависи от неволите на едно семейство.

„Речта на краля“ ни представя историята през неволите на едно най-обикновено семейство, било то и кралското . Виждаме как един обикновен като заекването, може да постави в опасност политическата стабилност на цяла нация. Виждаме как една проблемна връзка може да бламира целият авторитет на короната. И всичко това на фона на въздигащия се Трети райх.

Филмът беше отличен с четири награди „Оскар“.

9 „Крахът на третия райх“ (2004 г.)

Европейската копрудукция ни представя по изключително драматичен начин последните дни от живота на Адолф Хитлер.

Режисьорът Оливер Хиршбигел разглежда психологическото състояние на Хитлер и приближените му, докато са затворени в подземен бункер в Берлин, очаквайки идването на съветските армии.

За основа на сценария са използвани записките на секретарката на Хитлер Трудъл Юнге. Този филм за първи път се опитва да направи чисто човешки и емоционален портрет на лидерите на Третия райх. В него усещаме чувството за предрешената гибел и емоциите, които тя поражда. Хитлер се лута от свръхприповдигнатост до самосъжаление. Ева Браун бори отчаянието с усмивки и танци. Германските генерали са в безтегловност. Нацистки съпруги правят немислимото в знак на отдаденост към фюрера.

Това не е филм за войната. Това е филм за хората. Има няколко наистина много тежки сцени на психологическо ниво, които те карат даже да съчувстваш на злодеите.

Изключителен портрет на разпадащия се Берлин. Ужаса на бомбардировките се представя, както през емоциите на хората, така и през останките на германската столица.

8 „Небесно царство“ (2005 г.)

В света може би няма по-голям майстор на епоса от Ридли Скот. Ако има човек, който може да направи филм за кръстоносните походи, то това определено е той. „Небесно царство е абсолютното доказателство“ за това.

Филмът разглежда борбите между араби и християни за Йерусалим. Естествено веднага трябва да подчертаем, че историческите факти в него са примесени с доста фантазия. Естествено Балиан никога не е бил ковач, а законен син на Ибелин. Той никога не е имал връзка със сестрата на крал Балдуин IV, а е бил женен за византийска принцеса. Това обаче не омаловажава много от достойнствата на филма.

Няма друга лента, която по толкова страхотен визуален и психологически начин да ни представя цялостната битка за светите места. Във филма го няма впечатлението за добри и зли. В него виждаме разлагащия се от проказа Балдуин IV, благородният Саладин и свирепия Ги дьо Лузиниан.

Филмът се опитва да ни предаде цялостната идея на войната в средновековието, без да определя добри и лоши страни. Прекрасен микс между религия, мистика и история.

7 „Бен Хур“ (1959 г.)

Филмът не е фактологично исторически, но пресъздава по много добър начин епохата от началото на новата ера.

В него можем да видим реалистично пресъздаване на римската доминация в Юдея. Той ни пресъздава и подробности около еврейските бунтове в империята.

В него художествената измислица успява да очертае по много силен начин историческите факти. Той обаче е ценен с това, че предава по много добър начин зараждането християнството.

„Бен Хур“ има епохален успех и е първата лента, спечелила 11 награди „Оскар“. Трудно може да се намери по-добра лента, по такъв начин свързваща религия и история.

6 „Последният император“ (1987 г.)

Италианският маестро Бернардо Бертолучи успява да пресъздаде живота на последния император на Китай в един от най-мащабните и невероятни исторически епоси виждани на голям екран.

Филмът се вглежда в психологията на един човек, който като дете е имал абсолютна власт и недостижимо място над всички останали. Губейки властта си прекалено млад, той трябва да се справя с живота на обикновен човек, мачкан от политическата реалност през годините. Императори Пу Ий ту управлява, ту е никой, минавайки през годините на японското владичество и китайския комунизъм.

Това е първият филм, за който китайското правителство издава разрешение да се снима в Забранения град. Самата държава оказва огромно съдействие на екипите от Европа и САШ.

„Последният император“ получава 9 награди „Оскар“.

5 „Титаник“ (1998 г.)

За успеха на филма на Джеймс Камерън няма какво да се говори. В продължение на десетилетие беше най-касовото заглавие в историята, а името му все още е синоним на огромен кино успех.

Повечето хора свързват лентата с доста сладникавата и драматична любов на главните герои. Филмът обаче впечатлява с големия обем детайли и подробности, които Камерън се опитва да пресъздаде в цялата история около потъването на „Титаник“.

Режисьорът провежда огромно проучване, преди да започне снимките. На края ни дава може би най-реалистичната картина на една от най-големите морски трагедии в човешката история.

Миксът между романтика и двама прави „Титаник“ един от най-емблематичните филми в историята на киното. Той има 11 награди „Оскар“.

4 „Смело сърце“ (1994 г.)

Това е абсолютният пик в кариерата на Мел Гибсън, както като актьор, така и като режисьор.

Историята на Уилям Уолъс впечатлява със своите натурализъм и епичност. Много историци оспорват историческата автентичност на много от сцените във филма. Естествено Гибсън си позволява по свободна интерпретация на доста от сюжетните линии, но в крайна сметка запазва основната идея за пресъздаването на историята на шотландските бунтове срещу английския крал Едуард Дългокракия.

В едно се смесват митове и историческа реалност, за да ни предоставят изключително зрелище. Битката при Стърлинг се смята за едно от най-добре пресъздадените сражения на големия екран. Финалът му пък е един от най-шокиращите виждани и до днес, като за първи път някой си позволява да предаде такава реалистичност на средновековните изтезания и наказания.

„Смело сърце“ печели 5 награди „Оскар“.

3 „Пианистът“ (2002 г.)

Това е един от филмите, които се гмурват наистина дълбоко в ужаса на Холокоста, показани по крайно драматичен начин.

Това е историята на полския пианист Владислав Шпилман. Точно в момента, в който кариерата му е на път да достигне разцвета си, Германия започва прочистването от евреи в Полша.

В продължение на години музикантът се измъква на косъм от депортацията в концентрационен лагер. През неговите очи се разкрива ужаса на Варшавското гето и реализмът на Втората световна война.

Режисьор е Роман Полански, който пресъздава много от собствените си спомени от гетото в Краков. За ролята си в лентата Ейдриан Броуди става най-младият носител на „Оскар“ за главна мъжка роля.

2 Списъкът на Шиндлер (1993 г.)

Филмът на Стивън Спилбърг е невероятно творение, разкриващо ни ужасите на Холокоста и красотата на човечността.

Лентата разказва историята на Оскар Шиндлер. Германски бизнесмен, който по време на Втората световна война прави богатство от евтиния труд на евреите в страната. Ставайки свидетел на ужасите на Холокоста, Шиндлер постепенно се променя от безскрупулен бизнесмен до спасител на стотици животи.

Шиндлер използва фабриката и богатството си, за да спаси работниците си от лагерите на смъртта.

Филмът е покъртителен в много отношения. Заснет е в черно и бяло, като цветни са само бягащото от еврейския квартал момиче с червена рокля и светлината на свещите.

Филмът представя невероятен драматизъм и много тежки, не толкова визуални, а чисто психологически сцени. Брилянтни роли на Лиам Нийсън, Ралф Файнс. Филмът получава 7 награди „Оскар“ през 1993 г. Считан е за най-доброто творение на Стивън Спилбърг.

1 Лорънс Арабски (1962 г,)

Някои биха го нарекли филм – епоха. Епосът на Дейвид Лийн и до днес е един от най-ценените представители на 7-то изкуство.

Лентата проследява живота на британския офицер  Т.Е.Лорънс, който по време на Първата световна война обединява арабските племена срещу турската армия. Целият период е проследен бавно и продължително, показвайки ни по великолепен начин спецификата на цялата епоха и арабския свят.

Филмът е дълъг над 4 часа и се превръща в едно от най-емблематичните заглавия на 60-те. В него участват актьори като Алек Гинес, Омар Шариф и Питър 0 Тул. Печели 7 награди „Оскар“. Сочен е като вдъхновение за едни от най-известните модерни режисьори.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 коста

    2 0 Отговор
    В номинацията има филми на половина фантазия, което не ги прави исторически, а липсват такива като "Враг пред портата", "Битката за Сталинград" и още много. Изобщо корегирайте си критерия.
  • 2 Хаджи Съсел Ефенди

    0 0 Отговор
    Ааа, щом Титаник и Пианистът са тука - аз искам да включите Старгейт и Аватар - те са също исторически!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Тошибиян

    0 1 Отговор
    Алф и седморката на блейк къде са хахахахах
  • 5 Роман Ценов

    0 0 Отговор
    А филмът Троя къде е.
  • 6 Николай

    2 0 Отговор
    Не знам кой е направил тази касация, но има български филми по нищо не отстъпващи на класираните.
  • 7 7786

    0 0 Отговор
    Айде стига бе... Титаник?!
    Можеше и да влезе в тази класация, ако я нямаше лигата любовна история... Ама тогава можеше и да не стане такъв хит
  • 8 kali

    1 0 Отговор
    Нашите филми не отстъпват също а ги няма в класацийте например Време разделно
  • 9 binjiri

    0 0 Отговор
    Защото става дума за истории , които се знаят от много голям брой хора по целия свят . Ако класацията беше за Български исторически филми , щеше да го има , Коли .
  • 10 петър

    1 0 Отговор
    Операция - Валкирия.
  • 11 Гост

    0 0 Отговор
    Крахът и Списъкът са всичко друго но не и исторически филми. Холивудски сценарии подплатен с парите на жълтите звездички.
  • 12 ИДИЛ

    1 0 Отговор
    Къде е сега "Третия Раих" да си оправи държавата ???
  • 13 Ivan S

    1 1 Отговор
    Време разделно...
  • 14 Тодоров

    3 0 Отговор
    Уважаеми Господа от Факти.бг. Пак сте чели или преписвате грешна американска или еврейска класация. Къде ще сравнявате "Титаник" - тази сладникава мелодрама - с "Война и мир" на Сергей Бондарчук, "Кръстоносци" на Анджей Вайда, "Троянската война" с Кърк Дъглас", Клеопатра" с Елизабет Тейлър и много, много други. Света не се върти само около юдеите (евреите), опитващи се да приватизират и преиначат цялата история. ДАЙТЕ ДА ГОВОРИМ ЗА НАЙ-ДРЕВНИЯ НАРОД - ТРАКИТЕ, какво са оставили по нашите земи, какви артефакти, кой се домогва до тях в момента, кой се опитва да продаде и купи България. Какво е било преди Христос ? Кои са келтите, славяните, откъде идват руснаците ? Защо кръстихме нашите цигани РОМИ, когато Роми са римляните, а РОМЕИ за византийците. И т.н, и т.н ...........
  • 15 Jangalo

    0 0 Отговор
    Zithromax Bleeding Gums cialis 5mg best price Cipla Cialis Cipro Online No Prescription Overnight
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.