Last news in Fakti

15 Декември, 2016 22:47 2 427 1

Църковни ордени за изтъкнати дейци на науката и културата

  • църковни-
  • ордени-
  • изтъкнати-
  • дейци
Църковни ордени за изтъкнати дейци на науката и културата - 1
Снимки: БПЦ

„Историята на българската култура е дълбоко и неразривно свързана с Българската православна църква и православната духовност.”, каза професор Климентина Иванова пред Патриарх Неуофит и митрополитите от Светия Синод при награждаването й с църковен орден „Св. Климент Охридски” - І степен.

По решение на Светият Синод в пълен състав във връзка с 1100-годишнината от Успението на св. Климент Охридски - в знак на внимание и за църковни заслуги бяха удостоени с орден „Св. Климент Охридски” – І степен ст. ик. Кирил Попов и проф. д-р Климентина Иванова, а с орден „Св. св. Кирил и Методий” – І ст. – проф. д-р Георги Попов.

Церемонията по връчване на отличието се проведе в приемния салон на Синодната палата на 15 декември 2016 г.

В приветствието си към отличените Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, като цитира думите на св. ап. Павел:

„Има различни дарби, ала Духът е един и същ; има различни служби, ала Господ е един и същ; има и различни действия, ала Бог е един и същ, Който върши всичко у всички. Но всекиму се дава да се прояви у него Духът за обща полза” (1Кор. 12:4-7), каза:

През настоящата 2016 година Православната ни църква отбеляза 1100-годишнината от блаженото успение на св. Климент Охридски Чудотворец – ученик и следовник на светите братя Кирил и Методий и пръв исторически засвидетелстван епископ, който е проповядвал Христовото благовестие на български език. Честваме великия Божий угодник и подвижник на благочестието, когото Църквата ни винаги е почитала и като учител на българския род, положил основите на българското образование, и книжовник, обогатил съкровищницата ни с ценна авторска и преводна църковна литература.

Делото на Охридския светец е живо и плодоносно и до днес, защото е основано на здравата основа – Христос. Единадесет столетия по-късно неговите следовници усърдно се трудят на нивата на българската просвета и култура.

Всеки от вас, според дарбите, които Бог му е дал и мястото, на което го е поставил, пази заветите на св. Климент и дръзновено следва стъпките му така, както той е продължил делото на светите Кирил и Методи”.

Патриарх Неофит се обърна към ик. Кирил Попов с думите:

„Ваше Високоблагоговенство, отец Кирил,

По Божи промисъл Вие получавате солидно богословско, а по-късно и музикално образование в диригентския клас при Московската духовна академия и в Музикалната академия у нас. С чувство на дълг и отговорност Вие смирено приемате и изпълнявате назначенията като преподавател, научен сътрудник и диригент. Пак по Божи промисъл през 2000 г. приемате свещеническо ръкоположение. Във всички случаи проявявате ревностно и всеотдайно отношение с подчертана любов към църковното пеене. Вашите църковно-певчески трудове са известни както у нас, така и в чужбина. Като диригент, музикален продуцент и оформител имате издадени десетки компактдискове. В много от тях звучат Ваши композиции и обработки на църковни песнопения. Лауреат сте на много наши и чужди конкурси за композитори, като имате публикувани Ваши православни хорови творби, както и материали на църковно-певческа и богословска тематика. Отрадно е, че стилно обличате в мелодия богослужебни текстове на средновековни български химнографи като св. Климент Охридски и епископ Константин Преславски”.

Църковни ордени за изтъкнати дейци на науката и културата

„Уважаема професор Иванова - обърна се светейшият ни патриарх към професор Климентина Иванова, - Като наследница на славен български род, кръстена на своя вуйчо, Врачански митрополит Климент, с небесен покровител св. Климент Охридски, Вие достойно носите неговото име. В своята дългогодишна научна дейност имате забележителни успехи в областта на старобългарската литература. Със силна вяра в Бога и в Неговия благ промисъл Вие приемате през годините всички изпитания, като оставате вярна на голяма си любов към ръкописната книга и науката. С възрожденски дух описвате и систематизирате огромно количество ръкописи, откривате нови преписи на творби на св. Климент Охридски, епископ Константин Преславски, като изследвате тяхното наследство, това на св. патриарх Евтимий Търновски, св. Софроний Врачански, имате множество ценни научни трудове”.

За многоуважаемия проф. Георги Попов патриарх Неофит каза: „От млада възраст Вие сте възпитан религиозно-нравствено и закърмен с любов към Бога, своите ближни и книгата. Отначало с пълно отличие завършвате Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, а след това със същия успех и Българска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. С Божията помощ и с голяма ревност по науката започвате своето израстване и ставате един от най-видните български учени. Вашите многобройни открития и изследвания на старобългарското химнографско наследство отдавна са признати от наши и чужди специалисти като едни от най-значителните постижения в областта на старобългаристиката и кирилометодиевистиката през последните десетилетия. С присъщата Ви скромност и усърдие едно след друго се редят открития на боговдъхновени трудове на епископ Константин Преславски и св. Климент Охридски, в резултат на които се изясниха много исторически факти и промениха представите за старобългарската литература и за историята на славянската книжовност и славянско богослужение”.

В заключение Негово Светейшество се обърна и към тримата отличени с думите: „Целия си творчески път вие сте посветили на това благородно дело — съхраняването и популяризирането на духовните ценности, станали достояние на нашия народ благодарение на св. цар Борис Покръстител и делото на светите братя Кирил и Методий с техните ученици и следовници.

Особена признателност изразяваме към вас за грижата към младите хора, на които преподавате полезни знания. В своите дела и трудове вие се ръководите от светата православна вяра, нейните високи духовни и нравствени идеали.

По молитвите на равноапостолните св. Кирил и Методий и св. Климент Охридски, чиято 1100-годишнина отбелязваме, щедрият и милостив Бог да ви дарува преуспяване във всяко добро дело, извършвано за слава на Неговото пресвето име. Нека и занапред св. Климент ви закриля и вдъхновява за нови благословени успехи за слава Божия!

Призоваваме над вас и целия ви дом Божието благословение и Неговата милост! От името на Светия Синод и от наше име ви връчваме високи църковни отличия.

Последва награждаването. След което прозвучаха тропара на св. Климент Охридски и Многолетствие.

Отец Кирил благодари за високата чест с думите: Какво да въздам Господу За всичките Му благодеяния към мене?” (Пс. 115:3) и като се обърна към присъстващите каза: "Благословете в тези благодатни дни преди светлия празник Рождество Христово да се обърна към Вас с думите на синовна и най-сърдечна благодарност за голямото признание и високите отличия, с които удостоихте нас грешните и недостойни Божии раби! За съжаление моят скъп брат проф. Георги Попов по здравословни причини днес не може да присъства. Ние сега възкликваме с думите на Псалмопевеца: „Не нам, Господи, не нам, а на Твоето име дай слава” (Пс. 113:9).

През Средновековието празникът на химнографите и тружениците на Божия виноград е бил: „Не аз действам, а Бог действа чрез мен”. Затова от смирение и св. Климент Охридски и еп. Константин Преславски не са се подписвали с големи букви над своите боговдъхновения творби, а са вграждали името си в акростих. Те са изпълнявали своя свещен дълг: чрез своите благодатни трудове за полза на христолюбивия народ да славят Бога.

С обич и признателност просим Вашите свети молитви Бог да ни помага да бъдем не само почитатели, но и подражатели на великия равноапостолен подвиг на св. братя Кирил и Методий и техните ученици, и да изпълняваме достойно своята мисия тук на земята с надеждата за вечен живот.

Приемете нашите най-сърдечни благопожелания и нека всички имаме пълнота на радостта в празника Рождество Христово!"

Професор Иванова сподели, че юбилейната 2016 година, когато честваме 1100-годишнината от Усперието на св. Климент е била година за равносметка за нея и че тази награда е повик за надграждане, повик да направи повече за светеца, чието име носи, в дните, които Бог й е отредил.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър Михайлов

    0 0 Отговор
    Бих искал да се свържа с проф. Климентина Иванова. Мои данни: [email protected]
    Петър Михайлов филолог