25 Май, 2015 16:17 1 057 1

Плевнелиев отличи с ордени наши дейци

  • росен плевнелиев-
  • отличи-
  • ордени-
  • дейци

Наш дълг е да изведем тези светли примери на преден план и да ги покажем на обществото, заяви президентът

Плевнелиев отличи с ордени наши дейци - 1
Снимка: БТА

На тържествена церемония в Гербова зала на „Дондуков“ 2 президентът Росен Плевнелиев удостои с висши държавни отличия дейци на науката, културата, изкуството, медицината и спорта.

С орден „Св. Св. Кирил и Методий“ - огърлие държавният глава отличи оперната прима доцент Христина Ангелакова, хирурга проф. д-р Виолета Маринова, доайена на българското цирково изкуство Александър Балкански, скулптора проф. Георги Чапкънов и кинокритика проф. Неделчо Милев.

Доцент Христина Ангелакова е едно от големите на българската опера, донесла световна слава на родната школа. Повече от две десетилетия доцент Ангелакова е солистка на Националната опера и балет. Гастролира на сцените на Дойче опер в Берлин, Римската опера, Виенската Щатсопера, Болшой театър, Миланската скала и много други. Първата жена, поела поста директор на Софийската опера, от 2001 г. до 2004 г.

Проф. д-р Виолета Маринова е посветила целия си живот на медицината, като има специализации и признати специалности по хирургия, онкология, лапароскопска и чернодробна хирургия. В периода 1997-2002 е началник на Клиниката по хирургична гастроентерология в УМБАЛ „Александровска“, а от 2013 година е председател на Съвета на директорите в същата болница. От 2000 година е ръководител на катедра „Обща и оперативна хирургия“ в Медицинския университет в София.

Александър Балкански е доайен на българското цирково изкуство, самият той е шесто поколение цирков артист с 57 години на манежа. Носител е на лауреатско звание „Универсален артист“. Александър Балкански Балкански има изключителен принос за съхраняването и развитието на традициите на българското цирково изкуство.

Професор Георги Чапкънов-Чапа ръководи катедра „Художествена обработка на метал“ в Националната художествена академия. Осъществил е над 30 самостоятелни изложби в целия свят. Негови произведения са представени в Ермитажа, в Пушкинския музей в Москва, в сградата на Международния олимпийски комитет в Лозана. Съавтор е на герба на Република България.

Професор Неделчо Милев е един от най-известните български кинокритици и кинотеоретици. Основател е на секция по кино в Института по изкуствознание на БАН и на катедра “Кино“ във ВИТИЗ. Публикувал е над 200 текста за киното и театъра, стотици студии, 18 монографии, книги и учебни пособия на няколко езика. Бил е и директор на Българската национална филмотека.

Първа степен на орден „Св. Св. Кирил и Методий“ държавният глава връчи на химика проф. Христо Баларев и на поета и публицист Николай Дойнов.

Професор Христо Баларев е един от утвърдените български учени в областта на общата и органичната химия. Автор е на 187 научни труда, 5 книги и монографии. Той е национален представител и член на Комисията по разтворимост към Международния съюз по чиста и приложна химия. Освен с богатата си научна дейност, проф. Баларев е известен и със своята обществена ангажираност.

Николай Дойнов е поет, публицист, културолог и председател на Съюза на народните читалища. През 1990 година създава Независимия синдикат на читалищните работници. През 2006 година е избран за заместник-председател на Съюза на народните читалища, а през 2011 и за председател на Съюза на народните читалища. От 2014 г. е председател на Обществения съвет по култура при министъра на културата.

Режисьорът и кинооператор Иван Цонев беше удостоен от президента с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ втора степен, а деецът на българския балет проф. Петър Вълчев беше отличен с орден "Стара планина" втора степен.

Иван Цонев е кинооператор и режисьор, сред най-значимите творци на българското операторско майсторство. Той е един от създателите на модерната школа на съвременната българска документалистика, като пръв въвежда директното кинонаблюдение в българското документално кино. Филмографията му включва над 150 заглавия.

Професор Петър Вълчев е един от утвърдените дейци на българския балет. В забележителната си кариера поставя 73 спектакъла, 26 миниатюри, 6 балетни филма, танци в 41 опери, оперети и мюзикъли.

На церемонията изявеният спортист и треньор в областта на кану-каяка Иван Иванов получи от държавния глава медал „За заслуга“ в областта на спорта. В периода 1976-1980 година ръководи всички състави на женския национален отбор по кану-каяк, а от 1982 до 1989 година е наставник на младежкия национален отбор. Над 20 негови възпитаници са удостоени със званието „майстор на спорта", над 100 са медалистите от републикански и международни състезания, а петима достигат върхови постижения при участието си в олимпийски игри и световни първенства.

„Прекланям се пред вашия упорит труд, безспорен талант и любов към съзиданието. Вярвам, че всеки един от вас е достоен пример за подражание за нашите деца, за младото поколение, което търси своите ориентири в живота. Наш дълг е да изведем тези светли примери на преден план и да ги покажем на обществото. Във ваше лице ние разпознаваме своя съвременен елит, чийто постижения ще завещаем и на идните поколения“, обърна Плевнелиев към заслужилите българи.

От името на удостоените с висши държавни отличия доц. Христина Ангелакова изрази благодарност на държавния глава.

„Едно нещо ни води през целия ни живот - устремът да се усъвършенстваме и да покажем какво можем и желанието до нашето име да се споменава и името на България“, каза доц. Ангелакова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баш Майстора

    0 0 Отговор
    Нямам нищо против,ама надали има повече професори,доценти и така нататък в някоя друга държава.Професор по балет,а защо да няма професор на мистрията или доцент на хилтито в мината,който в блестящата си кариера разбива хиляди тона въглища и умира от рак на белите дробове едва 50 годишен.