Last news in Fakti

25 Януари, 2012 20:18 1 206 0

БНР раздаде наградите “Сирак Скитник”

  • сирак скитник


БНР чества 77-та си годишнина с връчването на наградите "Сирак Скитник". На специална церемония бяха наградени отличниците. Дирекция „Музикална продукция и състави” на БНР  получи голямата награда “Сирак Скитник” 2011 за цялостен принос в развитието на радиото. „Музикална продукция и състави” е едно от най-представителните направления в стуктурите на БНР, с дългогодишен принос, не само в обогатяване на звученето на радиопрограмите, но и в развитието на българската култура изобщо.

Симфоничният оркестър на БНР има забележителна история, която продължава да се гради благодарение на съвместната работа с маестро Емил Табаков – едно от най-влиятелните имена в българската музикална култура в наше време. Оркестърът работи активно не само в наситения си с концертни изяви сезон, но и като единствения постоянно записващ състав, който осигурява фонд от записи на шедьоври на класиката и премиерни произведения от български и чужди автори. Смесеният хор на БНР продължава да бъде лидер сред професионалните хорови състави в България – с огромен и богат репертоар, партньор на

Симфоничния оркестър на БНР в пресъздаването на мащабни творби. Като продължение на традициите, но и с ново, модерно лице работи Биг Бендът на БНР, ръководен от известния български джазмен Антони Дончев. Важна е дейността и на Оркестъра за народна музика, който има нов ръководител – Димитър Христов, но продължава да бъде един от най-престижните професионални състави, работещи за запазване на фолклорните традиции у нас. Детският радиохор, с основател и ръководител академик Христо Недялков, е утвърдена марка не само на българската, но и на световната сцена. Вокалната група „Радиодеца” е в голямото семейство на музикалните състави в БНР. Заедно с ръководителката си Илина Тодорова, най-малките певци внасят настроение и пъстрота навсякъде, където участват.

НАГРАДА „СИРАК СКИТНИК” 2011 ЗА РАДИОЖУРНАЛИСТИКА

Цветан Цветанов – водещ в програма „Христо Ботев” - за поредиците от високопрофесионални вечерни радиопредавания на културна тематика, съчетаващи в себе си методите на социологията и културологичния анализ, световното познание в областта на етнологията и традиционните и авангардните изкуства. През последната година в предаванията на Цветан Цветанов са осъществени няколко серии от пространни портрети под формата на интервюта със световни творци, носители на някои от най-престижните международни отличия в областта на литературата. Една от линиите, наложени от Цветан Цветанов във вечерния блок на „Христо Ботев”, както и на уебсайта на програмата, е линията на фестивалната критика – подробни репортажи, анализи, интервюта, документални аудио„кадри”, анкети от някои от най-големите източноевропейски фестивали за джаз, рок, съвременна поезия, сценични изкуства и кино.

ТРИ НАГРАДИ „СИРАК СКИТНИК” 2011 ЗА РАДИОПРЕДАВАНE

Екипът на предаването „Вива ла музика” – Румяна Карадимчева и Владимир Джамбазов, програма „Хоризонт” - за нестандартен подход в представянето на музиката, оригинални идеи и висок професионализъм.

„Вива ла музика” е едно от най-младите предаване в ефира на „Хоризонт”, но вече с висок рейтинг във вечерната линия на програмата. Целта на екипа е да приобщи разнородните музикални вкусове на слушателите, да им помогне да се отворят към стойностната музика от всички жанрове – „От рока до барока, от Моцарт до Бийтълс” – като неформално, увлекателно и с доза хумор разкриват пред тях общите корени на хубавата музика. Във „Вива ла музика” винаги се отделя време не само за постиженията на световни знаменитости, но и за успехите на „редови” музиканти и извънстолични състави. В предаването се използват всички журналистически форми, като особено внимание се отделя на слушателите, влезли в ролята на репортери на „Хоризонт”.

Идеята и реализацията на авторите на предаването бе оценена и на авторитетния международен форум „При Европа”, където „Вива ла музика” е сред петте най-добри музикални предавания на Стария континент за 2011 година.

Екипът на предаването „Нашият ден”, програма „Христо Ботев” е различният сутрешен блок в радиоефира. Предаването, в което културата и злободневието се срещат, за да докажат, че и към най-баналните теми и сюжети може да се подходи по един провокативен и различен начин. „Нашият ден” е територията, на която аудиторията на програма „Христо Ботев” може да се запознае с най-значимите културни събития в страната. Мястото, на което творците свободно изразяват себе си и откриват нови пътища към възможните си публики. Ефирът, в който слушателите се превръщат в нещо повече от обикновен адресат – те вече са съавтори на предаването, които във всеки момент реагират на случващото се в студиото.

„Нашият ден” цели да инициира дискусии по общественозначими теми, да покаже отражението им върху живота на българина и да му даде възможност открито да изрази мнението си по тях. Предаването е ориентирано към слушателите от цялата страна, към техните страсти и проблеми, независимо от това дали живеят в големя град или в малкото селце. Изключително успешно е и партньорството на „Нашият ден” с всички регионални радиостанции на БНР.
Няколко от рубриките на предаването вече успяха да се наложат като разпознаваема марка в ефира на програма „Христо Ботев”. 

Предаването „Мрежите” с автор и водещ Биляна Господарска, Радио Пловдив която сърфира не само със слушателите на Радио Пловдив, а и с феновете на фейсбук-страницата на медията, за да разбере какъв е профилът на потребителите и защо така лесно влизаме в мрежите.

„Мрежите” е седмично предаване на Радио Пловдив за общуването чрез социалните интернет сайтове. Излъчва се всяка неделя от 10 часа сутринта и е с времетраене един час. Всяко издание на „Мрежите” разглежда конкретна тема, свързана с ежедневната комуникация на потребителите на „Фейсбук”, „Туитър”, „Ю тюб” и др., както и новини за самите сайтове. Гости на предаването коментират, анализират и оценяват не само общуването в този тип електронна комуникация, а и проблемите, които се разискват в „електронния” социум.

Целта на „Мрежите” е да отправи атрактивен и аналитичен поглед към новия вид общуване, да изговори възможностите и проблемите, които това общуване откроява и поражда, да представи някои от най-активните и колоритни потребители на социалните мрежи, както и личности, които предизвикват обществен интерес.
Заедно с излъчването, темите и информацията, представяни в „Мрежите” се тиражират и чрез профила на предаването във „Фейсбук”.

НАГРАДА „СИРАК СКИТНИК” 2011 ЗА ПРИНОС В УТВЪРЖДАВАНЕ НА РЕГИОНАЛНАТА ТЕМАТИКА В  ПРОГРАМИТЕ НА БНР

Екипът на предаването „Днес” на Радио Шумен -  за поредицата от репортажи, интервюта и коментари за евентуалните проучвания и добив на шистов газ  в Североизточна България. 

Има ли опасност да бъдат замърсени основните водоизточници заради проучванията и добива на шистов газ? Ще се наруши ли екологичното равновесие? Ще се налеят ли инвестиции в икономиката и в общинските бюджети? Природно богатство ли са евентуалните залежи на шистов газ или бомба със закъснител за природата и за хората? Все въпроси, които вълнуват местните хора, въпроси, които те задават, очаквайки реакцията на обществената медия в защита на интересите на регионалната общност. Въпроси, които обаче, за жалост, и до днес нямат ясни и категорични отговори.

През цялата година Радио Шумен следеше темата в развитие и представяше различни гледни точки по нея. Със сигурност тази тема ще продължи да вълнува обществото и през 2012 година, заради очакванията компанията „Шеврон” да започне работа на определените територии.

НАГРАДА „СИРАК СКИТНИК” 2011 ЗА ЗАСЛУГИ В ОБЛАСТТА
НА МУЗИКАЛНОТО РАДИОТВОРЧЕСТВО

Кристиян Бояджиев, програма „Христо Ботев”.

Известният български композитор Кристиян Бояджиев е част от музикалния екип на програма „Христо Ботев”. Знаково е предаването „Джаз клуб”, което той създаде и в което популяризира български и чуждестранни изпълнители. Участието му в блоковите предавания на програмата внася свежи идеи и актуални моменти. Особен интерес за слушателите представлява авторското предаване „Между барока и рока”, което отпраща аудиторията към най-неочаквани тематични, идейни и стилови връзки между класическия барок и джаз музиката на ХХ век. Програмата разчита на Кристиян Бояджиев и за музикалната визия на предаванията при специални поводи и празнични акценти.


НАГРАДА „СИРАК СКИТНИК” 2011 ЗА ОСОБЕН ПРИНОС ПРИ ВНЕДРЯВАНЕ НА ТЕХНОЛОГИЧНИ И ТЕХНИЧЕСКИ НОВОСТИ В РАДИОПРОЦЕСА

Дирекция „Техника” и направление „Инвестиции” на БНР за проектиране и изграждане на сградата на Радио Бургас.

Наградата се присъжда за цялостната работа по проучването, проектирането и реализацията на сградата на Регионалната радиостанция Бургас с възстановяване на оригиналния й вид като паметник на културата и осигуряване на необходимите съвременни, функционални и технологични условия за работа.


СПЕЦИАЛНА НАГРАДА „СИРАК СКИТНИК” 2011

Борис Арнаудов – за дългогодишен принос към фестивала „Златният кос”, програма „Христо Ботев”

Борис Арнаудов участва в подготовката на фестивала още при дебюта му през 1975 г. От 1988 г. е продуцент на „Златният кос”. Променя концертната форма в спектаклова, привлича театрални режисьори, засилва ролята на сценографията, вкарва мултимедийни елементи. Сформира екип от 7 консултанти за селекция на стихотворенията, които се предлагат без имената на авторите. Във фестивала са ангажирани най-добрите композитори в сферата на театралната и попмузика. Изнася спектакъла и на извънстолични сцени – в Пловдив, Русе, Казанлък, Раднево. От 1998 г. до сега е сценарист, автор и на финалната песен, „химна” на фестивала – „Златният”. Досега във фонда са събрани около 700 нови български хумористични и сатирични песни.

Радио Варна за приноса му в развитието на културата в региона

Наградата се присъжда заради утвърждаването на обществената медия като културна институция и алтернативна територия на творчество. С мотото „Радио Варна – другата сцена” медията устоява и разширява тенденцията да бъде съвременен културен център в лятната столица на страната. Двата арт салона и Концертното студио предизвикват все по-голям интерес и приютяват десетки прояви: концерти, матинета, творчески вечери на музиканти и певци, записи на вокално-инструментални групи и музиканти, премиери на книги, дискусии, мултимедийни и други презентации на творчески проекти, живописни, графични и фото изложби.

Радио Варна е „другата сцена”, която дава изява и на младите, на прохождащите таланти. Само през 2011 г. на територията на медията се състояха повече от 7 изложби на ученици и юноши. Арт салоните на Радио Варна се превърнаха в предпочитана територия за младите фотографи. В афиша не липсваха и утвърдените имена на автори като Гаро Кешишан и Иво Хаджимишев, който „доведе” до морето кадри от историческите събития по Освобождението на Добруджа. В партньорство с Община Варна традиционно медията е домакин на Майския и Рожденственския салони на изкуствата, които включват над 30 отделни прояви.
Община Варна включи проекта на Радио Варна „Чуваш ли театъра?” в тазгодишната програма за творчески проекти „Варна – територия на творчеството”. Първата радиопиеса в България е записана именно в Радио Варна през 1938 г. под заглавието „Крилата помощ”, а нейни автори са Ангел Каралийчев и Матвей Вълев.

Редакция „Музика”, програма „Хоризонт” за популяризиране на съвременната българска музика.

През годините програма „Хоризонт” се утвърди като основен фактор в развитието и популяризирането на българската музика. Десетки са изпълнителите и групите, които дебютираха и по-късно развиха таланта си на честотите на програмата. С поредицата концерти, които реализира, „Хоризонт” даде възможност на аудиторията си не само за досег „на живо” с музиката на любимите си изпълнители, но същевременно и шанс за изява на много млади музиканти.
Запомнящи се през годината бяха концертите на „Сигнал”, „Мери бойс бенд”, Валди Тотев, „Дива река” и „Ева квартет”, „Сънрайз” и други.

ПОЧЕТЕН ЗНАК (ПЛАКЕТ) „СИРАК СКИТНИК” 2011

Художествената галерия „Димитър Добрович” – Сливен, за високия професионализъм и съдействие при организирането на изложба с картини на Сирак Скитник в БНР

„ЗЛАТНИЯТ ГЛАС НА РАДИОТО” – специална награда в памет на журналистката Надежда Дженева, едно от знаковите имена на програма „Хоризонт”

Любомир Пеевски – за отчетливия му глас в програмите на БНР, изразен в съавторството на първата в света буфо-опера „Цар и водопроводчик”, театралната поредица „Кафе… с автограф”, 40-годишното авторство на предаването „Бате Асен” и десетките хумористични предавания, радиопиеси, песни, стихове и много интервюта, свързани с невероятни находки на хора и личности в културната история на България, съхранени в „Златния фонд” на БНР.

 


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА