Last news in Fakti

19 Юни, 2012 09:49 994 0

Рашидов: Киното ни е агресивно и жъне успехи

  • кино-
  • култура-
  • вежди рашидов
Рашидов: Киното ни е агресивно и жъне успехи - 1
Снимка: БГНЕС

Младото българско кино е много хубаво и агресивно и затова жъне успехи. Това заяви в ефира на „Здравей, България" министърът на културата Вежди Рашидов.

Той каза още, че тази година средствата за кино, заделени от държавния бюджет, са повече, отколкото през последните 10-тина година – сумата е от 12,2 млн. лева. „Аз съм си свършил работата като министър – да набера средства за български филми", заяви Рашидов и изрази увереност, че скоро родна лента ще получи сериозно международно признание.

„Един талант трябва, за да направи държавата кинаджийска", каза министърът.

Той обаче отбеляза, че в закона има „голяма грешка" – органите, които контролират финансирането и заснемането на филмите искат отчет само за стойността на дадена продукция, без да взимат предвид какви приходи е реализирала тя и доколко се харесва на публиката.

„Българският закон за киното не е съобразен с европейските стандарти", категоричен бе Рашидов.

И в този ред на мисли, той препоръча на кино комисиите да приемат в състава си и обществени представители.

Министърът коментира още, че напоследък стачките са се превърнали в мода у нас, коментирайки протестите на Орлов мост, защото „не може 100 – 200 човека да направят кошмар живота на другите 2 милиона“. Протестите показвали, че обществото ни се „движи по чужди модели", обясни министър, правейки забележката, че не е достатъчно запознат с промените в Закона за горите. Той се обяви като привърженик на туризма, но не за сметка на природата ни.

„Не може България да се лиши от инвестиции, а и аз не мога непрекъснато да изпращам сина и внучките си в Австрия да се пързалят - малко скъпичко ми излиза", каза шефът на културното ведомство. Министърът категорично заяви, че застава зад идеята да се строят нови ски съоръжения.

„Ако светът скача от 20-ия етаж, и ние сме готови да го направим", пошегува се Рашидов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА