Last news in Fakti

28 Август, 2012 16:51 980 3

Правим общи филмови проекти с Турция

  • кино-
  • филми-
  • сериали-
  • турция-
  • вежди рашидов
Правим общи филмови проекти с Турция - 1
Снимка: МК

Турция е готова да подкрепи съвместни филмови проекти с България, стана ясно при посещението на българска делегация. При изключителен интерес в Истанбул започна срещата на български и турски кинопродуценти и кинорежисьори, организирана по идея на министър Вежди Рашидов, културното министерство.

75-милионна Турция произвежда годишно по 70 игрални филма и стотици сериали, които се радват на огромен зрителски интерес далеч зад границите на страната. 

Рашидов е на кратко работно посещение в Република Турция и води специална делегация от известни български филмови дейци, между които: Любомир Нейков, Евтим Милошев, Зорница София, Влади Въргала, Андрей Слабаков, Борислав Чучков, Димитър Митовски, Димитър Гочев. От турска страна на поканата на Вежди Рашидов се отзоваха 37 известни филмови продуценти и режисьори, председатели на творчески съюзи и на дружества за авторските права в киното и телевизията. 

Зам.-министърът на културата и туризма на Турция Абдурахман Аръджъ поздрави Вежди Рашидов за идеята му да събере за дискусия най-известните български и турски кинотворци.

Анкара оценява тази среща като безпрецедентна, първа по рода си, с дискусия, която е важна стъпка към подписването на Споразумението между правителствата на България и Турция за кинематографична копродукция. Подписи под документа полагат късно тази вечер в Истанбул Вежди Рашидов и турският му колега Ертугрул Гюнай.

„Щастлив съм да събера на едно място толкова известни имена на българското и на турското кино, тази среща на живо е особено важна, тя е предпоставка за бъдещи съвместни творчески проекти”, заяви в приветствието си пред кинодейците Вежди Рашидов.

Той определи новото българско кино като много талантливо и изтъкна факта, че през последните няколко години България все повече се отваря за изява на световни киноактьори, за снимки на европейски и световни кинопродукции.

Али Атлъхан, зам.-генерален директор на Националния филмов център на Турция, поздрави министър Рашидов за амбицията му българската държава да подкрепя активно българското кино, както и за поканата, която Вежди Рашидов е отправил към директора на фестивала в Кан Тиери Фремо да посети България. 

Другият важен документ, под който тази вечер слагат подписите си Вежди Рашидов и Ертугрул Гюнай, е Споразумение между правителството на Република България и правителството на Република Турция за забрана и предотвратяване на незаконния внос, износ и прехвърляне на правото на собственост на културните ценности.

Това споразумение е от изключителна важност не само за двете държави, но и за целия регион. София и Анкара ще си сътрудничат още по-ефективно по всички въпроси, свързани с осигуряването на защита на културните ценности и ще подготвят обмен на служители и компетентни лица, които работят в тази област. 

По време на визитата си в Турция министър Рашидов отправи пожелания към президента Абдуллах Гюл за скорошно оздравяване. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 миш=маш

    0 0 Отговор
    Хайде,стига бе!! Иван и Фатма,Мехмед и Гергана,каква комбинация само.
  • 2 ПАШО

    0 0 Отговор
    da e.a tiq turski seriali
  • 3 СЪДНИК

    0 0 Отговор
    ......Аферим,ашколсун-чакаме с нетърпение
    съвместни продукции на теми-Идването и посрещането
    на турският народ в България за мирен съвместен живот,
    Подривната дейност на БТЦРК и противодържавната
    дейност на активистите му-Раковски,Левски,Ботев,
    Истината за хайдуците-обирници по Балкана,
    За хайманите-безделници,излъгали кроткият и
    послушен народ в т.н.Априлско въстание и истината
    за него,както и за т.н.Руско-турска "освободителна
    война" и за още много други изопачени факти от
    мирното съвместно съжителство на двата братски народа....
    Дерзайте,нови творци на Историята на България!
    Но,НИКОГА НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ-рано или късно-ВРЕМЕТО
    И НАРОДА ще ви постави там,където ви е мястото-
    на столчето под клупа,на ешафода под гюлетината,
    пред дулата на нак.рота или на стола с кабелите....
    Защото-предателите на РОДИНАТА винаги и всякога
    са ги наказвали по един и същи начин!.......